Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Patriots no pirmās dienas

Skolā Māris Gruzniņš (44) sapņoja kļūt par autoinženieri izmēģinātāju, un darbs Jelgavas mikroautobusu rūpnīcā RAF šķita visu sapņu piepildījums. Par inženieri viņš kļuva, kolhozu laikos ilgi nostrādāja arī ar mašīnām un cita veida tehniku, taču nosacīta auto izmēģināšana tagad pieskaitāma Māra hobijiem, starp kuriem ir arī amatieru hokejs, basketbols, futbols.

Ar auto Māris regulāri braukā no mājām Talsu rajona Pastendē uz savu tagadējo darbavietu - SIA _Cemex Latvija_ birojiem Rīgā un Brocēnos. _Cemex_ ir viens no vadošajiem cementa un betona ražotājiem pasaulē, un Māris kompānijā strādā jau ceturto gadu. Patlaban viņš tajā ir komercdirektors un valdes loceklis un, kā pats saka, kļuvis par uzņēmuma patriotu jau kopš pirmās dienas. No sapņa par auto jomu esot izaudzis.

Kolhozu skola

Pēc skolas Māris stingri bija nolēmis studēt autoinženierzinātni. Plāni par mācībām Rīgas Politehniskajā institūtā gan pajuka, jo toreiz arī studentiem draudēja obligātais militārais dienests. Draugs ieteica stāties Lauksaimniecības akadēmijas Mehanizācijas fakultātē, kur bez citas tehnikas varot apgūt arī auto, un Māris paklausīja, jo no lauksaimnieku skolas armijā neņēma, turklāt radās iespēja studēt ar Tukuma rajona kolhoza Nākotne stipendiju.

Tas gan nozīmēja arī saistības - pēc studijām bija jāiet strādāt kolhozā. Māris neiebilda - Nākotnē bija perspektīvas, progresīva vadība un labvēlīga attieksme pret jaunajiem. Par darbu pie tehnikas fermās gan varēja nopelnīt vairāk nekā inženiera amatā, un tas Mārim bija būtiski, jo tikko bija nodibināta ģimene, piedzimusi meita. Pēc pusgada saprotot, ka vairāk tomēr gribas darīt to, kas studēts, Māris kļuva par kolhoza ražošanas iecirkņa priekšnieka palīgu.

Bet jau drīz Māri pie sevis pārvilināja viens no Talsu rajona lielākajiem kolhoziem Draudzība, piedāvājot gan galvenā inženiera amatu, gan dzīvokli, kādu Nākotnē jaunā ģimene vēl gaidīja. «Tas bija liels izaicinājums. Mani iemeta kā dīķī - mācies peldēt.» Māris smaidot stāsta, ka pieredzes skola bijusi milzīga, jo menedžera funkcijas un māku diplomātiski runāt ar dažādu paaudžu inženieriem nācies apgūt patstāvīgi. Kolhozs strādāja ar vērienu, un Māra pārziņā bija ap 150 auto, 140 traktoru, 25 graudaugu kombaini…

Sajutās kā liekēdis

Sākoties privatizācijai, kolhozs ļoti civilizētā ceļā ļāva saviem darbiniekiem par saņemtajām pajām kļūt par piecu iecirkņu īpašniekiem. Kopā ar citiem inženieriem Māris no mehāniskajām darbnīcām izveidoja klientu kooperatīvo sabiedrību Pastende, kur pats tika ievēlēts par valdes priekšsēdētāju, un uzņēmējdarbības principu apgūšana izvērtās par kārtējo izaicinājumu. Tomēr ar veiksmīgu rezultātu. KKS Pastende strādā joprojām, laika gaitā izplešoties dažādos darbības virzienos - tehnikas remonts, transporta un noliktavu pakalpojumi utt.

«Bet tad 2003.gadā sapratu, ka man kā priekšniekam vairs nav nozīmes, viss strādā pats no sevis. Sāku justies kā liekēdis.» Māris izšķīrās par jauna darba meklēšanu. Saņēmis vairākus atteikumus, secinājis, ka pietrūkst izglītības - uz pasen iegūto akadēmijas diplomu un dažu kursu apmeklējumu darba devēji neskatījās nopietni. Māris iestājās Rīgas Biznesa skolas MBA programmā, un nu atlikusi vairs tikai diplomdarba aste. Angļu valoda Mārim nebija sveša, jo 90.gadu sākumā ģimenei bija iespēja gadu pabūt ASV. Māra sieva tolaik kala plānus par Talsu kristīgās skolas atvēršanu, kur bērni invalīdi varētu mācīties kopā ar veselajiem, un, pateicoties ASV iegūtajai pieredzei un palīdzībai no turienes kristiešiem, ieceri izdevās īstenot. (Māris kļuva par brīvprātīgu skolas būvdarbu un saimniecisko jautājumu pārzini.)

Piedalās vēsturē

Māra nojausma bija pareiza - MBA studijas pavēra durvis uz karjeras iespējām. Viņš pieteicās uz rūpnīcas direktora vietu Cemex cementa ražotnē Brocēnos, izgāja atlasi, taču tad pazuda pati vakance - Cemex izlēma ieguldīt rūpnīcas rekonstrukcijā un uz Latviju sūtīja uzņēmumā jau strādājošu direktoru. Mārim piedāvāja rūpnīcas Remonta dienesta vadītāja amatu, un viņš piekrita. Jau pēc neilga laika viņu iecēla par Brocēnu rūpnīcas Loģistikas daļas vadītāju, uzticot sakārtot šo virzienu uzņēmumā, un drīz tam sekoja komercdirektora amats.

Māris skaidro, ka straujais kāpiens izrietējis gan no vadītāju uzticēšanās, gan no paša aizrautības. «Kad atnācu, sapratu, ka man te patīk viss. Redzēju milzīgu perspektīvu gan darbiniekiem, gan Cemex Latvijā.» Darbs starptautiskajā gigantā Mārim pērn devis iespēju kā pirmajam no Latvijas piedalīties Cemex starptautiskajā vadītāju apmācību programmā Stenforda universitātē ASV un vadošajās biznesa skolās Francijā un Meksikā. Ieguvums ir gan zināšanas, gan plašs kontaktu tīkls, tomēr Māris uzsver, ka arī atdeve tiek prasīta līdzvērtīga sniegtajām iespējām. Galvenie izaicinājumi, protams, saistās ar krīzi. «Saviem padotajiem jau agrāk teicu, ka mūsu klientiem nav jābūt lūdzēja lomā. Tas, ka esam dominējošie cementa ražotāji, mums uzliek papildu pienākumus.» Māris teic, ka ir pienācis brīdis, kad cements vairs nav jādala, bet jāpārdod. Turklāt šovasar Cemex Brocēnos atklās jaunu jaudīgu rūpnīcu, tāpēc aktīvāk jādomā par noieta tirgiem. «Man ir sajūta, ka piedalos vēstures tapšanā. Tādu rūpnīcu būvē reizi 100 gados,» Mārim sava uzņēmuma patriotisms, šķiet, tik ātri nepāries.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2007
SIA Cemex Latvija komercdirektors, valdes loceklis
2006-2007
SIA Cemex Brocēnu cementa rūpnīcas Loģistikas daļas vadītājs
2005-2006
SIA Cemex Brocēnu cementa rūpnīcas Remonta dienesta vadītājs
1993-2005
KKS Pastende valdes priekšsēdētājs
1988-1993
galvenais inženieris kolhozā Draudzība
1987-1988
ražošanas iecirkņa priekšnieka palīgs kolhozā Nākotne

Hierarhija

Cemex Latvija valdes priekšsēdētājs

komercdirektors Māris Gruzniņš

Loģistikas un Pārdošanas daļas vadītāji

25 darbinieki abās daļās

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?