Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pāvests atvadās no ticīgajiem

Pāvests Benedikts XVI trešdien emocionālā runā atvadījās no sekotājiem, skaidrojot pārsteidzošo lēmumu atteikties no Romas katoļu baznīcas galvas amata. Manāmi savārgušais 85 gadus vecais pāvests uzsvēra, ka izlēmis atkāpties baznīcas labā, nevis personīgu motīvu vadīts, atzīstot, ka aizvadītajos astoņos gados baznīcā piedzīvoti ne vien gaiši, bet arī grūtību pilni laiki.

Sola nepamest baznīcu

«Mīlestība pret baznīcu nozīmē arī drosmi pieņemt smagus lēmumus,» uzsvēra pāvests, kura vārdus bieži pārtrauca sanākušo aplausi. Noklausīties Benedikta XVI pēdējo uzrunu pāvesta kārtā Vatikāna Svētā Pētera laukumā sanāca ap 150 tūkstošiem cilvēku.

«Tā bija daļa no baznīcas ceļojuma, kurā piedzīvoti prieka un gaismas brīži, kā arī brīži, kas nebija viegli,» sacīja pāvests. Viņš baznīcu pielīdzināja laivai, kas kuģo vētrainos ūdeņos, taču «Dievs neļauj tai nogrimt».

Pāvests, par spīti vārgajai veselībai, solīja nepamest baznīcu un kalpot ticībai, kurai veltījis visu apzinīgo mūžu. Viņš pēc atkāpšanās saglabās titulu «viņa svētība» un tiks godāts par Benediktu XVI, neatgriežoties pie dzimtā Jozefa Racingera vārda.

Benedikts XVI atzina, ka līdz ar iecelšanu pāvesta kārtā viņam nācies atvadīties no privātās dzīves, pilnībā ziedojoties baznīcai. Kā uzsvēra CNN, tas, visticamāk, bijis īpaši grūti cilvēkam, kurš cieši saistīts ar akadēmisko pasauli un pasniedzis teoloģiju vairākās Vācijas universitātēs.

Laukumā sanākušie pauda atbalstu pāvestam, turot plakātus ar uzrakstiem «Mēs esam tavā pusē». 25 gadus vecais students Džovanni Sali, kurš ieradies Vatikānā no Itālijas centrālās daļas, laikrakstam The New York Times skaidroja: «Mēs vēlamies, lai viņš zina, ka esam viņa tuvumā.»

Ne visi piekrīt, ka pāvests bijis savu uzdevumu augstumos. «Tā bija katastrofa. It visiem viņa atkāpšanās nāks par labu,» sacīja 61 gadu vecais austrālietis Pīters Maknamara, kurš ieradās noklausīties uzrunu, lai «piedzīvotu vēsturi».

Benedikts XVI, kurš amatu atstās 28. februāra vakarā, pārraudzīja Romas katoļu baznīcu laikā, kad to pārņēma virkne skandālu par bērnu seksuālo izmantošanu un gaismā nāca slepeni dokumenti, kas vēstīja par korupciju Vatikānā. Aizdomīgākie kritiķi norādījuši, ka lēmums atkāpties saistīts ne vien ar pāvesta cienījamo vecumu, bet arī ar baznīcas skandāliem. Kā vēsta izdevuma Die Zeit aptauja, tikai 28% vāciešu tic, ka baznīca gatava attīrīties no skandālu vētras.

Zīlē pāvesta pēcteci

Ziņas par pāvesta atkāpšanos pārsteidza visu pasauli. Pāvesti savus pienākumus parasti pilda līdz pat nāvei. Pēdējā reize, kad pāvests pēc sava lēmuma atstāja amatu, bija tālajā 1415. gadā, kad Gregorijs XII atkāpās, lai darītu galu strīdiem baznīcas iekšienē.

Lai paātrinātu jaunā pāvesta iecelšanu, Benedikts XVI labojis baznīcas likumu, ļaujot sasaukt konklāvu ātrāk. Aptuveni 115 kardinālu, kas ir jaunāki par 80 gadiem, jauno pāvestu plāno ievēlēt jau pirms Lieldienām.

Izskanējuši minējumi, ka par Romas katoļticīgo galvu pirmo reizi varētu tikt izvēlēts cilvēks ārpus Eiropas. Vairāki bukmeikeri kā vienu no ticamākajiem kandidātiem norādījuši kardinālu Pīteru Turksonu, kurš ir melnādainais un nāk no Ganas. Netiek izslēgts, ka nākamais pāvests varētu būt no Latīņamerikas, kurā mīt 40% no vairāk nekā miljarda katoļticīgo pasaules iedzīvotāju. No eiropiešiem kā favorīts izcelts itālis Andželo Skola.

«Šobrīd priekšplānā izvirzījies Turksons un Skola,» Reuters uzsvēra bukmeikeru kantoris Paddy Power, piebilstot, ka viss vēl var mainīties un konklāva lēmumu ir grūti prognozēt.

Katoļticīgo rindas Eiropā arvien rūk, un Romas katoļu baznīcas nākotne būs jaunā pāvesta rokās, kuram neizbēgt no skandāliem par bērnu seksuālo izmantošanu, geju prostitūtām un korupciju Vatikāna aprindās.

Šonedēļ no amata atkāpās arī Lielbritānijas augstākais Romas katoļu garīdznieks kardināls Kīts O'Braiens, kuru apsūdz par seksuālu uzmākšanos priesteriem pirms 30 gadiem. K. O'Braiens apsūdzības noliedz, tomēr atkāpies, lai nepievērstu sev lieku uzmanību laikā, kad jāizvēl jaunais pāvests.

Tikmēr virkne garīdznieku uzstāj, ka kardināli jāiepazīstina ar slepeno ziņojumu par korupciju Vatikānā, ko pāvests Benedikts XVI lēmis atstāt izskatīšanai savam amata pēctecim. Kardināli uzstāj, ka ziņojuma saturs varētu ietekmēt nākamā pāvesta izvēli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?