Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pēc svētkiem sekoja paģiras

Skaistos Latvijas futbola virslīgas atklāšanas svētkus sabojāja viena aizdomīga spēle. Piektdien pilsētā, kurā piedzimst vējš, pārpildītu Daugavas rezerves stadiona tribīņu priekšā jaundibinātais klubs Liepāja azartiskā mačā ar 2:1 pārspēja _Metta/_LU. Patīkamo futbola svētku noskaņu izjauca sestdienas mačs Kauguros, kuram, visticamāk, bija saistība ar azartspēlēm, nevis tikai sportisku azartu. Jūrmala ar 1:3 atzina Jelgavas pārākumu. Zemgaliešu treneris Sergejs Golubevs pēc mača atzina godīgi - tādu spēli uzvarēt nebija nemaz tik grūti...

Taču par visu pēc kārtas! No astoņiem virslīgas klubiem, kas par dalību čempionātā bija droši jau krietni pirms tā sākuma (Skonto un Daugava zaļo gaismu dalībai virslīgā saņēma tikai ceturtdien vēlu vakarā), tikai Liepājas klubs varēja piedāvāt pietiekamu apgaismojumu rezerves laukumā, tāpēc nav brīnums, ka tieši tam tika uzticēts ieskandināt virslīgas atklāšanu. Māra Verpakovska vārds un aicinājumi ierasties uz spēli nepalika bez sekām - sen Latvijā nav bijis tā, ka sezonas pirmo maču nebūt ne starp vadošajām komandām klātienē vērotu vairāk nekā tūkstoš skatītāju. Taču tieši tas Liepājā notika. Oficiālajā protokolā ierakstīts - 1050 apmeklētāju.

Spēli aktīvāk iesāka liepājnieki, kuri spēlēja sev neierastos melnos kreklos. Jau mača 12. minūtē argentīnietis Kristians Toress, kurš atgriezies Latvijā pēc vairākiem gadiem, varēja izvirzīt vadībā mājiniekus, taču viņa viltīgo sitienu «nolasīja» Metta vārtsargs Artūrs Biezais. Liepāja savu spēli galvenokārt veidoja caur flangiem, cerot uz augumā raženā uzbrucēja Kristapa Grebja kvalitātēm «otrajā stāvā» un «sieniņu» izspēlē, savukārt Metta garais smailes uzbrucējs Gatis Kalniņš ļoti labprāt devās laukuma dziļumā, provocējot liepājnieku aizsargus sekot viņam līdzi un izjaukt viņu aizsardzību. Pāris reižu tas izdevās, taču «studenti» neprata to izmantot. Toties vienu retu reizi, kad Liepājas slovāku aizsargs Ivans Peha nedevās pretim bumbu saņēmušajam Kalniņam, pieredzējušais uzbrucējs to izmantoja - teicams tālšāviens, un pirmie vārti sezonā Metta/LU rēķinā.

Lai arī šī bija tikai pirmā spēle sezonā, abas komandas spēlēja vairāk ar emocijām nekā ar prātu un pragmatismu. Guvuši vārtus pret favorītu, Metta/LU futbolisti nesāka spēlēt piesardzīgāk, bet turpināja tādā pašā garā. Vispirms liepājnieki ar tālo piespēli pārvarēja viesu presingu, un Kristaps Grebis izlīdzināja rezultātu. Savukārt dažas minūtes vēlāk rīdzinieku labās malas aizsargs Māris Riherts agresīvi devās uz priekšu, mēģinot atņemt bumbu pretiniekiem tuvu centra līnijai, taču ar dažu īsu piespēļu virteni tika apspēlēts, un pa viņa atstāto brīvo flangu mājinieki izveidoja teicamu vārtu gūšanas iespēju Valērijam Afanasjevam, kurš to izmantoja, - 2:1.

Spēles beigu daļā bija redzams, ka liepājnieki fiziski ir vājāk sagatavoti nekā «studenti», tas arī saprotams, jo mājinieku komanda tika sapulcēta un izveidota vēlāk. Metta spēlētāji pēdējās minūtēs bija ātrāki, izveicīgāki divcīņās, taču liepājnieki prasmīgi nospēlēja rezultāta noturēšanai, debitējot virslīgā ar uzvaru.

Vēl pirms Skonto un Daugavas iekļaušanās virslīgas čempionātā arī šosezon par vieniem no galvenajiem pretendentiem uz titulu tika uzskatīti pašreizējie čempioni Ventspils futbolisti un Daugava Rīga. Abi klubi mērojās spēkiem Ventspilī, un nepiekāpīgā mačā tiesnesim bija daudz darba: astoņas dzeltenās un divas sarkanās kartītes. Abu komandu treneri pēc mača atzina, ka šoreiz, iespējams, tika pārkāpta robeža starp asu un rupju spēli. Tādā mačā labāki izrādījās dzeltenzilie, kuri, pateicoties diviem reaktīvā Ahmeda Abdultaofika vārtiem, uzvarēja ar 2:0.

Paralēli spēlei Ventspilī Kauguros risinājās mačs starp Jūrmalas un Jelgavas klubu. Vēl pirms spēles sākuma totalizatora likmju monitoringa kompānija Federbet ziņoja Dienai, ka dienas pirmajā pusē nepamatoti strauji krities koeficients Jelgavas uzvarai. Mača 12. minūtē tiešajā likmju režīmā koeficients jelgavnieku uzvarai bijis tikai 1,2 (!), lai gan rezultāts tobrīd bija 0:0 un spēle ritēja nebūt ne vienos vārtos... Federbet izpilddirektors Frančesko Baranka ziņoja, ka Āzijas bukmeikeru kantoros likmes uz šo spēli nepieņēma, tātad tās tika veiktas Eiropā, tas ievērojami atvieglošot Interpola izmeklēšanu.

Pirmajā puslaikā jūrmalnieki vēl rādīja zobus pretiniekiem, taču otrajā bija vairs tikai pašu ēna. Līdz pretinieku soda laukumam viņi vēl tika diezgan bieži, bet tad parasti sekoja neprecīzas piespēles vai sitieni ne pa vārtiem, bet zvirbuļiem. Īsāk sakot, mājinieku uzbrukums otrajā puslaikā izskatījās pēc ne pārāk pārliecinošas imitācijas. Par aizsardzību nemaz nerunājot. Sevišķi nasks uz kļūdām bija pieredzējušais aizsargs ar izlases rūdījumu Pāvels Mihadjuks. Visi trīs Jelgavas vārti tika gūti vai nu pēc viņa kļūdas, vai pasivitātes, vēl dažās epizodēs viesi to neizmantoja.

«Kādi vēl komentāri? Ja uzvarējām, tad uzvarējām. Būšu godīgs - mums šādu spēli nebija grūti uzvarēt, īpaši otrajā puslaikā. Iesitām trīs vārtus un uzvarējām. Tas būs mans komentārs par šodienu. Tur nav ko daudz runāt,» atklāts un lakonisks pēc dīvainās spēles preses konferencē bija Jelgavas trenera asistents Sergejs Golubevs.

Pirmās kārtas pēdējā mačā svētdien turpat Kauguros spožu debiju virslīgā piedzīvoja Daugavpils - ar 1:0 tika uzveikts ambiciozais un spēcīgais Jūrmalas Spartaks. Vienīgais vārtu guvums šajā mačā bija arī skaistākais pirmajā kārtā - uz maiņu nākušais Vladislavs Fjodorovs no tālās distances sita bumbu no gaisa tālajā «devītniekā».

Nākamās spēļu kārtas kalendārs tiks apstiprināts šonedēļ pēc Skonto un Daugavas uzņemšanas vai neuzņemšanas Latvijas Futbola virslīgas biedru pulkā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Futbols

SMScredit.lv Latvijas virslīgas 1. kārta
Liepāja - Metta/LU 2:1 (Grebis 60., Afanasjevs 67. - Kalniņš 57.)
Ventspils - Daugava Rīga 2:0 (Abdultaofiks 56., 63.)
Jūrmala - Jelgava 1:3 (Huanma (11 m) 29. - Kozlovs 18., 75., 85.)
Spartaks - Daugavpils 0:1 (Fjodorovs 81.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?