Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pēdējais burbulis

Politiķi, žurnālisti un tiesneši patlaban emocionāli diskutē par Latvijas tiesnešu atalgojumu. Neiedziļināšos juridiskās niansēs, kas nav mana kompetences joma, un neatbalstu mājienus, ka tiesneši, lemjot par savām algām, būtu rīkojušies savtīgi. Kā parāda nesena Latvijas un visas pasaules baņķieru pieredze, cilvēkam ir ļoti viegli no visas sirds noticēt sev izdevīgai spriedumu ķēdītei, pašam spriedējam pat nemanot.

Slikts ir jurists, kurš nespēj sniegt vairākas labi pamatotas atbildes uz vienu jautājumu. Taču nav šaubu, ka tiesu vara darbojas ne jau pašas radītu Satversmes un likumu normu ietvaros. Acīmredzot tie ir šie ietvari, kas likuši pieņemt lēmumus, kuri bremzēs ekonomikas atlabšanu un tālākā nākotnē padarīs nabagākus visus Latvijas iedzīvotājus, to skaitā pensionārus un tiesnešus. Valsts izdevumu palielināšana attālina brīdi, kad varēs samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas smagi gulstas arī uz cilvēkiem, kuru dzīves līmenis ir zemāks nekā pensionāriem, nemaz nerunājot par tiesnešiem. Turklāt šādi lēmumi uztur ilūziju, ka tiesas spēj garantēt stabilus ienākumus paaudžu solidaritātes pensiju sistēmā tālākā nākotnē, mudinot cilvēkus izvēlēties mazāku bērnu skaitu, tādējādi kolektīvi iznīcinot pamatus pašai pensiju sistēmai un ne tikai tai. Vilšanās var pienākt vēl ātrāk, jo valsts apkraušana ar nepanesamu sociālo slodzi un ekonomiski nepamatotām sabiedriskā sektora algām pašlaik palielina pieaugošu nodokļu un pieaugošas to apiešanas lejupejošās spirāles risku, kas var iegriezties ļoti strauji. Mēģinājumi ar juridisku argumentāciju «pierunāt» nedarboties lielās ekonomikas likumsakarības ir mūzika uz vētrā ierauta kuģa klāja.

Neko nepārmetu tiesnešiem, kuri tikai interpretē likumus. Visu problēmu sakne slēpjas kaut kur ļoti dziļi sabiedrības domāšanas veidā. Mūsu valsts iedzīvotājiem ir ļoti saasināta savu tiesību izjūta apvienojumā ar vāju pienākuma izjūtu pret valsti. Tā ir viena no daudzajām emocionālajām pretreakcijām uz laikmetu, kurā indivīda tiesību zona bija ļoti ierobežota. Latvijai treknajos gados diez cik labi nesekmējās starptautiski konkurētspējīgu preču un pakalpojumu ražošanā, taču ir saražots milzumdaudz visvisādu tiesību un «tiesību». Piemēram, jauno vecāku atbalsta pasākumos pamanījāmies vienā sistēmā apkopot vai visus dārgākos elementus no citu ES valstu paraugiem. Kādu brīdi šī daiļā konstrukcija turējās, jo straujais privātā sektora parādu pieaugums radīja rožainu priekšstatu par valsts budžeta ieņēmumu «patieso» jeb cikliski koriģēto līmeni.

Tas nenozīmē, ka nākotnē mūs gaida sviedri, asaras un sausas maizes garoziņas graušana. Dzīves līmenis pēc krīzes strauji pieaugs, ja vien netiks izdarīts pārāk daudz neprātību. Tāpēc nākotnē būs iespējams nodrošināt augstāku dzīves līmeni arī cilvēkiem, kuri paši nepelna, taču būs fundamentāli jāmaina pieeja.

Ir jāaizmirst par ideju, ka mums nākotnē būs tiesības saņemt no valsts konkrētas naudas summas pensiju vai pabalstu veidā, var būt runa tikai par proporcionalitāti un godīgu pieeju, operatīvi pieņemot lēmumus elastīgas sistēmas ietvaros. Ne uz visiem jautājumiem par taisnīgumu ir juridiskas atbildes, tās var būt arī politiskas.

Pievienojoties eiro, nepieciešamība pēc fiskālās elastības tikai pieaugs, jo dalība eirozonā var pastiprināt ekonomikas cikliskās svārstības, veicinot lielāku risku uzņemšanos labajos gados un vēl vairāk samazinot valsts spējas reaģēt uz cikliskajām lejupslīdēm. Tas nozīmē, ka ekonomikā ir jāiebūvē elastīgi buferi triecienu absorbēšanai. Piemēram, nosakot, ka pensiju lielums mainās līdz ar iekšzemes kopproduktu, tātad normālos apstākļos pieaugot, taču recesijas brīdī automātiski samazinoties. Turklāt, pensionāru īpatsvaram pārsniedzot noteiktu līmeni, teiksim, 20% no iedzīvotāju kopskaita, nevienam neprasot atļauju, tiek palielināts pensionēšanās vecums. Ir arī jāparedz iespēja cikliskas lejupslīdes gadījumā samazināt algas jebkurai sabiedriskā sektora profesijai. Šāda pieeja var šķist skarba, taču alternatīvas ir daudz sliktākas. Labāk ir mudināt cilvēkus gatavoties dažādiem dzīves pavērsieniem, nevis radīt drošības ilūziju, turpinot ražot «tiesības», kuru finansiāla seguma trūkums atsegsies brīdī, kad savu daļu prasīs tie, kuri ir šo piramīdas shēmu apakšā. Alternatīvs risinājums būtu liela budžeta pārpalikuma un valsts finanšu rezervju radīšana straujas izaugsmes periodos, taču jau pastāvošais budžeta sociālais slogs, kā arī fiskālās disciplīnas tradīciju trūkums padara šādu scenāriju par maz ticamu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

* DnB Nord bankas ekonomikas eksperts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?