Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pelēkā zona virtuālajā pasaulē

Latvijā vēl nav radīts mehānisms, kā panākt, lai pašmāju reklāmas aizliegumi attiektos arī uz ārvalstīs reģistrētajiem medijiem. Kaut gan mums ir virkne jomu, ko ir aizliegts reklamēt, ierobežojums apstājas kaut vai pie tādām lielajām korporācijām kā Google un Facebook. Nesakārtotās vides atblāzmas, visticamāk, lieliski izjutīsim pirms gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

Latvijas likumdošana paredz, ka dienu pirms vēlēšanām apmaksāta politiskā reklāma ir jāpārtrauc, tomēr, kā norāda eksperti, sociālajos tīklos kā, piemēram, Facebook politiķi netraucēti turpina gozēties savās apmaksātajās reklāmās.

Portāla Inbox.lv pārdošanas daļas vadītājs Andis Kulinskis norāda, ka «līdzīga tendence ir attiecināma arī uz Google reklāmām, un it sevišķi tām jomām, ko Latvijā ar likumu ir aizliegts reklamēt. Šie mediji nav reģistrēti Latvijā, un uz tiem neattiecas mūsu valsts likumi - pagaidām, šķiet, to izliekas nemanām mūsu kontrolējošās iestādes.»

Līdzīgu attieksmi pauž arī Latvijas Interneta asociācijas izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs: «Faktu mēs redzam, bet mēs atrodamies diezgan agrīnā posmā, lai saprastu, ko ar šo faktu darīt. Mēs redzam, kas notiek, bet rast risinājumu nav vienkārši.» Viņš gan norāda, ka gluži bezspēcīgi neesam. Piemēram, Facebook var ziņot, izmantojot opciju report, paziņojot, ka Latvijas likumdošana tiek pārkāpta. Tajā pašā laikā eksperts pauž šaubas, vai tiešām kāds šos ziņojumus vispār ņems vērā.

Žurnālists Juris Kaža Dienai uzsver ētisko aspektu: «Tā ir totāla pelēkā zona. Var jau ielikt sludinājumus Īrijas medijos, kurus lasa latvieši. Arī uz tiem neattiecas mūsu likumdošana. Te būtu jāsāk rēķināt visi tēriņi, kas vērsti uz Latvijas vēlētāju auditorijas ietekmēšanu, - vai es to reklāmu ieliku Facebook un samaksāju Facebook aģentam Amerikā vai Lielbritānijā, tas mērķis jau ir viens - lai Latvijas Facebook lietotāji saņemtu vēstījumu. Tas, visticamāk, ir tēmēts vēstījums. Tās reklāmas, kas parādās katra lietotāja profilā, tiek piemērotas pēc noteiktiem algoritmiem. Piemēram, jaunām sievietēm tās varētu būt smaržas, kosmētika vai drēbes. Tajā pašā laikā, ja šis tēmējums parādās vienas konkrētas valsts iedzīvotājiem, tad jau tas neatšķiras no tā, ko darīja Grigule, kad samaksāja Rīgas satiksmei, lai viņas bildi liek uz mikroautobusiem.»

Nesakārtotā sistēma neapskaužamā situācijā nostāda pašmājās reģistrētos sociālos tīklus. Portāla Draugiem.lv pārstāvis Jānis Palkavnieks klāsta, ka katrai partijai vai deputāta kandidātam draugos ir tiesības veidot gan savu profilu, gan domubiedru grupu. Tas ir bez maksas. Nepieņemt maksas politisko reklāmu esot portāla principa jautājums. «Politisko reklāmu neliekam nevis tāpēc, ka to neļauj likumdošana, tāds vienkārši ir mūsu princips. Mēs uzskatām, ka politiskā reklāma ir ar nekvalitatīvu saturu. Jā, mēs palaižam garām lielu naudu, bet esam arī definējuši, ka pie šī principa ir jāpieturas. Vēlēšanu periodā mums ir maksas pakalpojums - lai politiķa vai partijas lapa iegūtu oficiālo statusu, ir jāpārskaita septiņi eiro. Tas jādara tāpēc, lai caur bankas kontu mēs spētu identificēt, ka konkrētā persona tiešām atbilst savai identitātei. Mēs naudu neiekasējam, bet atdodam atpakaļ reklāmā,» stāsta J. Palkavnieks.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāve Laura Dūša Dienai gan noliedz, ka iestādei būtu problēmas ar ārvalstīs reģistrētu sociālo tīklu kontroli.

«KNAB monitorē sociālos tīklus, protams, tas notiek izlases veidā. Mums ir piesaistīti sadarbības partneri, kas seko līdzi tur notiekošajam, tajā skaitā politiskajām reklāmām. Tālāk informācija tiek pārsūtīta mums. Nekādus atsevišķus gadījumus šobrīd gan nekomentēsim. Par to, kā notiek šis monitorings, drīkstu pateikt tikai to, ka ir vairāki instrumenti, kā tas tiek darīts, bet plašāk tas netiek atklāts,» saka L. Dūša.

Viņas teikto gan apšauba Inbox.lv pārstāvis Matīss Francis. Kaut gan M. Francis pieļauj, ka KNAB ir pieejams monitoringa rīks, viņš apšauba tā efektivitāti: «Sociālo tīklu reklāmas iespējas mūsdienās ir ļoti plašas gan formā, gan saturā. Tostarp visa komunikācija nav bez maksas, ir arī reklāmas iespējas. Piemēram, sociālais tīkls Facebook piedāvā tādus reklāmas veidus kā lapas reklāma, ieraksta reklāma, apmaksāta lapas virzīšana, sekotāju palielināšana. Savukārt sociālajā tīklā Youtube, sākot ar šāgada pavasari arī Latvijā, tiek piedāvāts izvietot videoreklāmas pirms lietotāja ievietotā satura. Mums ir reāli piemēri, kur skaidri fiksēti šie pārkāpumi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?