Atbilst arī Vincents
Rīgas domes Īpašuma departaments par iespēju nomāt telpas ekskluzīvajā vietā rīkos mutisku izsoli, kurai ir gana stingri noteikumi. Restorānam jābūt vērstam uz plašu publiku - gan vietējiem iedzīvotājiem, gan tūristiem -, jāpiedāvā plašs ēdienu sortiments par demokrātiskām cenām. Interjeram jābūt ieturētam latviskās tradīcijās. Tāpat pretendentam ir jābūt vismaz trīs gadu pieredzei sabiedriskajā ēdināšanā vēsturiskajā centrā, kā arī jāpierāda, ka ir vismaz trīs gadu darba tiesiskās attiecības ar pavāru, kas piedalījies Latvijas un starptautiskos pavārmākslas konkursos, iegūstot godalgas.
Restorāna ēdienkartes pamatā jābūt Latvijā audzētiem vietējo zemnieku produktiem. Līdztekus restorānam tā īpašniekam jānodrošina arī sabiedrisko tualešu pieejamība, kuras drīkstēs arī nodot apakšnomniekam. Izsoles sākumcena ir 2219,37 eiro (bez PVN) mēnesī, kā arī ikgadējā zemes nomas maksa 1,5 % apmērā no kadastrālās vērtības.
Lūgts precizēt, kas ir «demokrātiskas cenas» un vai tas nav pretrunā ar starptautiski atzītu pavāru piesaisti un vietējo zemnieku produktu izmantošanu, pašvaldības Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs Dienai atzīst: «Tas ir deklaratīvs teikums, cenu līmenis nebūs kritērijs, kuru vērtēsim.» O. Burovs norāda, piemēram, ka slavenais restorāns Vincents arī pilnībā atbilst izsoles kritērijiem: «Domāju, ka katrs var atļauties ieiet Vincentā un par pāris latiem apēst desertu un izdzert kafiju.»
5000 eiro dienā
Vēlmi piedalīties izsolē Dienai apliecina demokrātiski latviskās restorānu ķēdes Lido īpašnieks Gunārs Ķirsons. Kritēriju par sadarbību ar godalgotu pavāru Lido tēvs par šķērsli neatzīst, optimistiski bilstot: «Tādu pavāru mēs noteikti varam piesaistīt.» Te gan jāpiebilst, ka izsoles noteikumi prasa jau trīs gadus esošas darba tiesiskās attiecībās ar šādu meistaru. G. Ķirsons norāda: lai spētu samaksāt nomas maksu un komunālos pakalpojumus, restorāna kasei dienā vidēji jābūt ap 5000 eiro. «Tik ekskluzīvā vietā, tādās telpās, kur būs gan vietējā publika, gan tūristi, šādi dienas ieņēmumi ir pat ļoti reāli,» pārliecināts G. Ķirsons.
Godalgotais un latvisku virtuvi pārstāvošais pavārs un Valtera restorāns īpašnieks Valters Zirdziņš Dienai stāsta, ka atzinīgi vērtē ieceri izveidot latvisku restorānu, taču arī norāda uz grūtībām. «Sarūpēt lielam restorānam vietējos zemnieku produktus ir ārkārtīgi sarežģīti loģistikas ziņā, jo pēc produktiem ir jābrauc pakaļ pie dažādiem zemniekiem. Pusi mana darba laika aizņem tieši vietējās produkcijas sarūpēšana. Ir maldīgi iedomāties, ka viena zemnieku saimniecība var nodrošināt diendienā lielu restorānu.» Tajā pašā laikā pavārs un restorāna īpašnieks norāda, ka šādā restorānā obligāti nav jābūt dārgām cenām. «Piemēram, manā restorānā ir Vecrīgai visnotaļ demokrātiskas cenas (no 12 eiro līdz 25 eiro - aut.), lai spētu šādu restorānu uzturēt un vēl gūt peļņu, dienas kasei jābūt ap 4000 eiro.»
Restorānu ķēdes Čili Pica mārketinga vadītāja Jūlija Sergutina Dienai atzina, ka uzņēmuma rīcībā ir tikai tā informācija, kas izskanējusi masu medijos. Taču uzņēmums arī plāno piedalīties izsolē.