Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pie ārsta tikai ar eID kartēm

Ja šobrīd elektronisko identifikācijas karti (eID) katrs var saņemt pēc brīvas izvēles, tad no 2017. gada 1. janvāra tādai būs jābūt ikvienam Latvijas nodokļu maksātājam, ja tas vēlēsies saņemt medicīnas pakalpojumus. Šāds risinājums izvirzīts kā efektīvākais variants obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai. Jāpielāgojas gan būs ne tikai pacientiem, bet arī medicīnas pakalpojumu sniedzējiem, jo katram ārstam būs jāiegādājas datu nolasīšanas terminālis, lai noskaidrotu, vai konkrētais cilvēks ir vai nav nodokļu maksātājs.

Lai gan šobrīd obligātās veselības apdrošināšanas likumprojekts vēl nav apstiprināts valdībā, tomēr aktīvi norit gatavošanās sistēmas ieviešanai. Lai izvērtētu labāko scenāriju, auditorkompānija KPMG Baltic veica pētījumu, kuru vakar prezentēja Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē. Kā norādīja auditorkompānijas pārstāvis Edgars Voļskis, visefektīvāk pacientu reģistrācijā būtu izmantot jau esošās eID kartes, ko izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP). Viņš paskaidroja, ka jaunas veselības kartes ieviešana, balstoties uz citu valstu pieredzi, izmaksā līdz pat diviem miljoniem latu, savukārt esošās eID kartes izmantošanas izmaksas veselības aprūpē varētu veidot aptuveni 200-300 tūkstošus latu. Šīs kartes saņemšana gan ir maksas pakalpojums - patlaban pakalpojuma cena ir 10 latu, bet personām ar atvieglojumiem - pieci lati. Tomēr E. Voļskis atzīmēja, ka atvieglojumus eID karšu iegādei varētu saņemt papildus arī maznodrošinātas personas, kuras Latvijā ir apmēram 125 tūkstoši. Komisijas deputāti gan pauda neticību, ka visi Latvijas iedzīvotāji šādu karti izņems, ja tas ir maksas pakalpojums. Kā Dienai norādīja PMLP pārstāve Undīne Priekule, līdz 1. novembrim izsniegta 356 291 identifikācijas karte.

Ar papildu izdevumiem pie šāda scenārija būs jārēķinās arī medicīnas pakalpojumu sniedzējiem, jo ikvienam ārstam būs nepieciešams datu nolasīšanas terminālis. Kā paskaidroja E. Voļskis, šāda termināļa izmaksas var būt līdz 10 latiem. Rezultātā pirms medicīnas pakalpojumu sniegšanas ārsts, nolasot pacienta eID kartes datus, varēs redzēt, vai konkrētais cilvēks iekļaujas obligātās veselības apdrošināšanas sistēmā un var saņemt attiecīgos pakalpojumus vai ne.

Likumprojektā paredzēts, ka veselības apdrošināšanas obligāto iemaksu iezīmēs no iedzīvotāju ienākuma nodokļa 3,65 procentpunktu apmērā, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem papildus jauni nodokļi nebūs jāmaksā. Pēc Veselības ministrijas (VM) aprēķiniem, kopā tas pašlaik atbilst apmēram 170 miljonu latu ieņēmumiem, kas tik un tā ir apmēram 30% no nepieciešamajiem finanšu līdzekļiem medicīnas nozarei, skaidroja VM valsts sekretāra vietniece stratēģiskās plānošanas un finanšu jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško. Pārējo summu turpinās nodrošināt valsts.

Ja persona sistēmā neiekļausies nemaksāta iedzīvotāju ienākuma nodokļa dēļ, tā saņemt varēs tikai neatliekamo palīdzību vai arī par pakalpojumu būs jāmaksā pilna cena. Veselības minimums gan tiks nodrošināts visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no veselības apdrošināšanas obligāto iemaksu veikšanas. Tāpat valsts apdrošinās vairākas iedzīvotāju grupas, piemēram, bērnus, bezdarbniekus, kuri būs reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā, pensionārus un studentus, kam valsts apmaksātie pakalpojumi būs pieejami tādā pašā apmērā kā nodokļa maksātājiem. Savukārt cilvēki, kas neiekļaujas sistēmā, bet to vēlēsies, varēs veikt valsts veselības apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas - reizi mēnesī maksājot 28 eiro vai arī samaksājot vienreizēju brīvprātīgu maksājumu trīs minimālo mēnešalgu apmērā.

Patlaban iecerēts, ka obligātās veselības apdrošināšanas sistēma jāievieš līdz 2014. gada 1. jūlijam, kad tiks sākta uzskaite, lai cilvēki, kuri 2014. gadā vismaz pusgadu būs maksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli, no 2015. gada 1. jūlija būtu tiesīgi saņemt veselības aprūpes pakalpojumus. Līdz 2017. gadam gan iecerēts pārejas periods, lai iedzīvotāji un iestādes varētu pielāgoties sistēmai, skaidroja D. Mūrmane-Umbraško. Plānots, ka sistēmas aptuvenās ieviešanas tiešās izmaksas varētu būt 525 000 latu.

Likumprojektu par šīs sistēmas ieviešanu Ministru kabinetā skatīs 19. novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?