Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pieļauj iespēju vērsties EK

Sabiedrība par atklātību Delna saistībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunā kompleksa Gaismas pils infrastruktūras būvdarbu līgumu apsver iespēju vērsties Eiropas Komisijā (EK).

Delna par Eiropas Savienības (ES) iepirkuma un konkurences tiesībām neatbilstošu uzskata Kultūras ministrijas (KM) lēmumu noslēgt līgumu ar pilnsabiedrību Nacionālā būvkompāniju apvienība (NBA) infrastruktūras objektu pirmās kārtas būvdarbiem bez konkursa. (Kopējā līgumcena paredzēta 10 768 991 lata apjomā.) Delnas vadītājs Kristaps Petermanis jau iepriekš norādījis, ka «no tiesiskā viedokļa šāda rīcība ir būtisks Publisko iepirkumu likuma un tā pamatā esošās ES direktīvas pārkāpums».

Delna patlaban jau beigusi izvērtēt KM ieceri izbūvēt LNB infrastruktūras daļu, to bez konkursa nododot pašreizējam ēkas būvniekam - pilnsabiedrībai NBA. Delna norāda, ka Publisko iepirkumu likums paredz iespēju uzticēt jau iepriekš nolīgtam būvdarbu veicējam papildu darbus bez atklāta konkursa vai citas uz godīgu konkurenci balstītas iepirkuma procedūras, bet tas iespējams ļoti īpašos apstākļos, kādi šoreiz, viņaprāt, nav konstatējami.

K. Petermanis KM rīcību arī kopumā vērtē ļoti kritiski. «Pārkāpums ir bijis tik rupjš, ka samierināties ar to nozīmētu uzspļaut visam tam, kāpēc mēs līgumu parakstījām,» sacījis K. Petermanis, vēsta LETA.

KM iepriekš uzsvēra, ka pēc sarunām secināts: uzticot Gaismas pils infrastruktūras būvdarbus veikt pilnsabiedrībai NBA, tiks samazināti valsts budžeta tēriņi, tāpat arī jaunā LNB ēka tikts pabeigta paredzētajā laikā.

Ja nebūtu notikušas sarunas, atsakoties no konkursa, netiktu ietaupīti 1,45 miljoni latu, tos valstij nāktos maksāt, ja iepriekš izsludinātā konkursa rezultātā tiktu noslēgts iepirkuma līgums par 12,22 miljoniem latu. Konkursa dēļ būvniecības termiņi tiktu krietni pagarināti, un katru mēnesi uzraudzības izmaksas sasniegtu 260 000 latu. Vienlaikus valstij nāktos visu šo laiku vēl papildus maksāt arī par piecu esošo LNB ēku ekspluatāciju. Šādus apsvērumus izklāsta KM pārstāvji. Jāpiebilst, ka KM risinājumu par atbilstošu atzinis arī būvuzraugs Hill International un LNB atbalsta biedrība.

Šī nebūt nav pirmā reize, kad Delna saskatījusi pārkāpumus darbībās, kas saistītas ar Gaismas pils celtniecību. Arī analizējot LNB tehnisko projektu, Delna fiksēja virkni pārkāpumu. K. Petermanis pat ir paudis bezspēcību, sakot: «Mēs šeit neko nevaram iesākt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?