Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Piemeta pagali «ziemeļu ellē»

Izdzīvošanas skola - tā prestižo viendienas velobraucienu Parīze-Rubē raksturoja Latvijas riteņbraucējs Aleksejs Saramotins, kurš svētdien bija vadošajā grupā lielāko sacensību daļu un finišēja augstajā 13. vietā. «Manā uztverē jau pati finišēšana vien šajā velobraucienā ir vērā ņemams panākums, kas norāda, ka tu tomēr esi paveicis kaut ko īpašu. Bet finišēt vēl arī tik augstā vietā - tas vispār ir lieliski,» pirmdien telefonsarunā Dienai iepriekšējās dienas sajūtas raksturoja Aleksejs.

Jautāts, vai pats bija cerējis uz tik labu rezultātu, Saramotins norāda, ka to nekad droši nevar zināt, bet, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, viņš zināja, ka var paveikt arī ko ievērojamu. «Šīs viennozīmīgi man ir piemērotas sacensības, kā jau visi viendienas braucieni. Taču ar to vien ir par maz, vēl arī jāstāv klāt veiksmei. Divreiz es te piedzīvoju kritienus. 2012. gadā biju 18. vietā, bet pērn biju arī vadošajā grupā, pirms man saplīsa ķēde.»

Pagājušajā nedēļā 8. aprīlī 33. dzimšanas dienu nosvinējušais Aleksejs norāda, ka viņam patīk par «ziemeļu elli» dēvētā Parīze-Rubē piedāvātais izaicinājums un bruģis. «Man patīk cīnīties sarežģītos apstākļos. Plus - jau piedalīšanās vien tik leģendārās sacīkstēs ļoti motivē. Manuprāt, šī ir visskaistākā un sarežģītākā viendienas gonka velosportā. Un man personīgi tā ir arī vismīļākā. Viss pārējais - olimpiskās spēles, pasaules čempionāts - ir pēc tam.»

Parīze-Rubē nekad nav bijis viegls pārbaudījums, bet aizvadītajā svētdienā pieredzētais pārsteidzis arī rūdītus riteņbraukšanas cienītājus. Neskatoties uz zibenīgi aizvadīto pirmo stundu ar sportistu vidējo braukšanas ātrumu 50 kilometri stundā, deviņi vīri pamanījās veikt izrāvienu. To pulkā bija arī Saramotins, un pēc 75 veiktiem kilometriem šīs grupas pārsvars pār peletonu bija vairāk nekā desmit minūtes. «Protams, komandā viss bija saplānots, kurš ko dara un kad. Bija doma sagaidīt mūsu komandas līderi [šveicieti Martinu Elmigeru] un tad strādāt kopā ar viņu. Redzēju, ka viņš aizbrauca kopā ar līderiem, bet es paliku uzmanīt savā grupā esošos. Tā vienmēr ir mazliet loterija, nekad nevar zināt, kā sacīkstes izvērsīsies. Tikpat labi arī mūsu grupa varēja panākt viņus. Man bija tam jābūt gatavam, un es biju, man bija vēl spēks.»

Sacensības šogad izcēlās arī ar incidentu pie dzelzceļa pārbrauktuves - vairāki riteņbraucēji neapstājās pie nolaistas barjeras un turpināja sacīkstes, lai gan bīstami tuvu bija ātrvilciens. Francijas valsts dzelzceļa uzņēmums SNCF pirmdien aicināja policiju sākt izmeklēšanu pret «bezatbildīgajiem» sportistiem. «Miljoniem televīzijas skatītāju tiešraidē redzēja šo ekstremālo un bezatbildīgo rīcību, kas varēja beigties traģiski,» teikts SNCF paziņojumā, kurā pavēstīts arī par sūdzības iesniegšanu prokuratūrā. Parasti tādos gadījumos vainīgos diskvalificē, bet šoreiz sacensību organizatori aizstāvēja riteņbraucējus.

Saramotins tobrīd bija atrāvienā no peletona un nebija starp grēkāžiem. «Protams, tā ir organizatoru vaina. To taču varēja paredzēt un barjeru nolaist ātrāk. Grūti vainot sportistus, kuri vienkārši nevēlējās zaudēt laiku. Viens aizbrauca, un sākās ķēdes reakcija. Diez vai kādu sodīs, jo nav iespējams konstatēt visus, kas tur neapstājās,» notikušo komentēja Latvijas riteņbraucējs.

Vēl viens mūsu valsts pārstāvis Gatis Smukulis (Katjuša), krītot sacensībās, tomēr nav lauzis atslēgas kaulu, kā tika ziņots iepriekš, bet gan lauzis labā elkoņa galviņu.

Dienu pēc smagajām sacīkstēm sajūtas esot «parastas», tikai nogurums vēl liek sevi manīt. Saramotins saka, ka trīs četras dienas noteikti vēl būšot vajadzīgas, lai atgūtos no svētdien gūtās fiziskās slodzes. Jau svētdien IAM Cycling komandas pārstāvim paredzēts starts vēl vienā pasaules tūrē iekļautā viendienas braucienā - Amstel Gold Race Nīderlandē, un pēc tam viņš varēs atvilkt elpu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aleksejs Saramotins

riteņbraucējs
Dzimis: 1982. gada 8. aprīlī Rīgā
Augums/svars: 184 cm/75 kg
Komanda: IAM Cycling (Šveice)
Panākumi: Lombardia Tour 1. v. (2008.), Muesterland Giro 1. v. (2009.), GP de la Ville de Liller 1. v. (2009.), GP d'Isbergues 1. v. (2010.), Paris-Roubaix 18. v. (2012.), 13. v. (2015.), Tour de Doubs 1. v. (2013.), pasaules čempionāts elite grupas brauciens 22. v. (2011.), 27. v. (2013.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?