Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pienākumi visiem, bet administratīvā atbildība tikai namīpašniekiem

«Mūsu praksē bijuši gadījumi, ka cilvēks atnāk no darba un viņa īrētajam dzīvoklim nomainīta atslēga, bet mantas izliktas. Diezgan bieži esam saskārušies ar namīpašnieku vai kreditoru pārstāvju patvaļīgu rīcību, kad bez īrnieka klātbūtnes pārņemts miteklis,» stāsta Rīgas pilsētas Īres valdes, vienīgās šāda veida institūcijas Latvijā, priekšsēdētāja juriste Narine Abagjana.

Vissmagākajā situācijā ir īrnieki, kuru namīpašnieku nenokārtoto kredītsaistību dēļ īpašums nonāk bankas vai kreditoru pārstāvju rokās, bet namā esošie īrnieki tiem ir nepatīkams pārsteigums. Abagjana norāda, ka šādos un jebkurā citā gadījumā īrnieka izlikšana pirms īres līguma termiņa beigām, ir likuma pārkāpums. To var izdarīt tikai un vienīgi ar tiesas lēmumu.

Gan īrnieku, gan izīrētāju, vienalga, vai tas ir viena dzīvokļa vai daudzstāvu nama īpašnieks, attiecības, pienākumus un tiesības mūsu valstī nosaka likums «Par dzīvojamo telpu īri», Civillikuma normas par īres un nomas attiecībām, kā arī likumam atbilstošs īres līgums, uz kura pamata nodibinātas īres tiesiskās attiecības. «Vienīgā problēma, ka gandrīz 90% gadījumu īrnieki šo līgumu neizlasa un bieži nezina, zem kā parakstījušies. Pieredze liecina, ka par šo dokumentu sāk lasīt tikai gadījumos, kad radušās problēmas,» piebilst Īres valdes priekšsēdētājas vietniece Rita Bednarska.

Palīdzot risināt īrnieku un namīpašnieku domstarpības, problēmas vienīgi radot tas, ka Latvijas likumdošana pienākumus gan nosaka abām pusēm, taču administratīvā atbildība par pienākumu nepildīšanu ir vienpusēja. Pret namīpašnieku par pienākumu nepildīšanu var vērsties administratīvi, turpretim īrnieku šādi sodīt nevar. Vienīgā iespēja esot vērsties tiesā ar prasību, piemēram, atlīdzināt namīpašniekam nodarītos zaudējumus un/vai izlikt. «Nupat bijām vienā dzīvoklī Brīvības ielā, kas burtiski pārvērsts atkritumu izgāztuvē. Ļoti netīrs, nekārtīgs. Atkritumi nav nesti ārā, bet tieši pretēji - uz dzīvokli, šķiroti, kas licies lietojams, tas izmantots, kas ne, turpat samests,» teic Rita Bednarska.

Narine Abagjana stāsta, ka Īres valdes speciālisti lielākoties darbojas kā starpnieki, mediatori, jo galvenā problēma, kas faktiski ir visu konfliktu pamatā, ir neprasme vai nevēlēšanās sarunāties, uzklausīt vienam otru. «Mums ir gandarījums, ka ļoti daudzos gadījumos tomēr izdodas palīdzēt abām pusēm rast kopīgu valodu.»

Īrnieku galvenās sūdzības esot par pakalpojumu nodrošināšanu un to kvalitāti, kas ir atbilstoši sezonai - vasarā ūdens, ziemā apkure. Sūdzoties par rēķiniem, īres maksu, īpaši denacionalizētajos namos, kur atcelti īres maksas griesti. Savukārt izīrētāju galvenā sāpe esot komunālo pakalpojumu parādnieki, cīņa ar namu apsaimniekotājiem, kā arī padomju laikos noslēgtie beztermiņa īres līgumi paredz salīdzinoši zemu īres maksu, piemēram, 14 santīmu par kvadrātmetru namos pašā Rīgas centrā.

Rita Bednarska piebilst: «Pie mums pēc palīdzības vēršas cilvēki arī no citām Latvijas pilsētām, daudz no bijušā Rīgas rajona teritorijas. Taču mēs neesam tiesīgi administratīvā kārtā iejaukties lietās citā pašvaldībā. Varam tikai sniegt konsultācijas, kā rīkoties konkrētā gadījumā un kur labāk vērsties pēc palīdzības. Vēršam uzmanību, ka ir pašvaldība un tur ir kompetenti cilvēki, juristi, kas var palīdzēt. Var vērsties vietējā bāriņtiesā pēc palīdzības, kur arī strādā zinoši cilvēki.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?