Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Piesaka vēl divus kandidātus

Pašreizējie notikumi koalīcijā saistībā ar Valsts prezidenta kandidātu izvirzīšanu var novest pie īstā kandidāta nosaukšanas pēdējā brīdī un opozīcijas lomas pieauguma prezidenta izvēlē, aģentūrai LETA izteikusies partijas Vienotība vadītāja Solvita Āboltiņa. Šī izteikuma pamatā ir informācija, ka Valsts prezidenta vēlēšanās daži Vienotības deputāti varētu atbalstīt Egilu Levitu, nevis partijas oficiāli atbalstīto ZZS kandidātu Raimondu Vējoni.

Tikmēr partija Saskaņa pirmo reizi nosaukusi savu prezidenta kandidātu, vismaz formāli mazinot iespēju manipulēt ar šīs frakcijas deputātu balsīm par labu citiem kandidātiem.

Čigāne par Levitu

Brīdī, kad Vienotība atbalstīja R. Vējoni, partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars Dienai izteica šaubas, vai E. Levits vispār piekritīs, ka viņu izvirza vēlēšanām. Vakar pēc Nacionālās apvienības (NA) VL-TB/LNNK frakcijas un valdes kopsēdes tika paziņots, ka NA piedalīsies E. Levita izvirzīšanā, norādot, ka atbalstu viņam solījis Ringolds Balodis, kurš ievēlēts no partijas No sirds Latvijai saraksta, bet nav tās biedrs, kā arī vairāki Vienotības deputāti, no kuriem publiski nosaukts vienīgi Lolitas Čigānes vārds. Dienai deputāte apliecināja, ka ir gatava ar parakstu paust atbalstu E. Levita izvirzīšanai par Valsts prezidenta kandidātu, taču nevēlējās prognozēt, vai parakstīties būtu gatavs vēl kāds Vienotības deputāts. «Bija diskusija, es paudu savu viedokli. Kopējais lēmums bija atbalstīt R. Vējoni, bet es vairākas reizes izteicos, ka ar šo lēmumu nevajag steigties. Es jau pirms mēneša aicināju Vienotību atbalstīt Levita kandidatūru,» norādīja L. Čigāne.

Vaicāts par Nacionālās apvienības oficiālo formulējumu, ka tās pārstāvji «piedalīsies E. Levita izvirzīšanā», nevis izvirzīs viņa kandidatūru, NA Saeimas frakcijas vadītājs Gaidis Bērziņš Dienai skaidroja, ka viņš pats šo iesniegumu parakstījis kā pirmais un tagad aicina citus deputātus, taču nav plānots, ka tiks savākti visi NA biedru paraksti, lai uzsvērtu, ka šis ir ārpus partijām esošs kandidāts. «Viņš nav mūsu kandidāts kā politiķis, mēs viņu redzam kā kandidātu ārpus politikas,» apgalvoja G. Bērziņš.

Ar vai bez matemātikas

Vaicāts, vai NA ir aplēsusi, cik deputātu E. Levita kandidatūru gatavi atbalstīt, G. Bērziņš atbildēja, ka «ar matemātiku nenodarbosimies». Savukārt S. Āboltiņa, tiekoties ar žurnālistiem, uzsvēra acīmredzamo - Vienotībai kopā ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) parlamentā ir 44 balsis, bet Vienotībai kopā ar NA - 40. «Tā matemātika pašlaik neļauj ievēlēt kādu no koalīcijas kandidātiem,» rezumēja Vienotības līdere. Tagad tiek iezīmēts scenārijs, ka pirms vēlēšanām Vienotības frakcija uzklausa gan R. Vējoni, gan E. Levitu un izlemj, par ko balsot, savukārt, ja pēc pirmās kārtas paliek viens no šiem kandidātiem, visa frakcija balsošot par viņu. Neskaidrība par turpmāko rīcību jaušama arī Vienotības ģenerālsekretāra Arta Kampara teiktajā Dienai, ka «Levita kungs ir cienīgs kandidāts, bet mūsu rīcībā nav informācijas, ka viņš var iegūt vairākumu. Jāizvērtē, kurš ir viltus, un kurš - patiesais kandidāts». Lūgts komentēt S. Āboltiņas teikto par «īsto kandidātu», kas uzradīsies vēlāk, A. Kampars izteicās: «Nedomāju, ka ir slēptie kandidāti.» Politiķi arī atzīst, ka šajā situācijā pieaug opozīcijas loma.

Opozīcija gan arī nebūt nav vienota. Saskaņa vakar oficiāli izvirzīja Saeimas deputāta Sergeja Dolgopolova kandidatūru, slavējot viņa lielo pieredzi, strādājot kā parlamentā, tā Rīgas domē. 1941. gadā dzimušais politiķis izteicies, ka šī iespēja «nav nekāds joks» un nozīmē ārkārtīgi lielu atbildību jebkuram kandidātam. Tā ir pirmā reize, kad Saskaņa kā prezidenta kandidātu ir izvirzījusi pārstāvi no partijas, politiķa teikto citē LETA. Viņš arī izteicies, ka gaidāmajā balsojumā iespējami pārsteigumi. Reģionu apvienība jau pati pirmā apliecinājusi uzticību savam līderim Mārtiņam Bondaram. Daudz mazāk skaidrības pagaidām ir par Gunāra Kūtra izredzēm tikt oficiāli izvirzītam, jo partijas No sirds Latvijai frakcijas deputāts Romāns Mežeckis žurnālistiem izteicās, ka lēmums virzīt vai nevirzīt Gunāru Kūtri tiks pieņemts tikai nākamnedēļ atkarībā no situācijas, ņemot vērā arī citu partiju izvirzītos kandidātus. Neesot izslēgta iespēja, ka partija neatbalsta nevienu no kandidātiem.

Sociologs Aigars Freimanis aģentūrai LETA prognozējis, ka R. Vējonim, par spīti spekulācijām, ir diezgan lielas iespējas tikt ievēlētam pirmajās vēlēšanās, kas varētu sastāvēt no vairākām kārtām. «Man liekas, ka valsts pārvaldes veselības stāvoklis un pietiekami stresa pilnās attiecības ar sabiedrību jeb vēlētājiem esošajai koalīcijai neļauj veikt dažādus riskantus eksperimentus, ko tā varēja varbūt atļauties kādā no iepriekšējām vēlēšanām,» norādījis A. Freimanis, piebilstot, ka Vienotība acīmredzot gribētu pēc iespējas ātrāk slēgt jautājumu par nākamo prezidentu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?