Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Piesargies iekrist uzgleznotā alā!

Linda Liepiņa

Trīsdimensiju grafiti un zīmējumi uz asfalta liek cilvēkiem apstāties un brīnīties. Ja uz šādu zīmējumu skatās no noteikta punkta, tad attēls rada realitātes ilūziju un attēlotais šķiet «dzīvs» un telpisks. Tā var būt aiza trotuāra vidū, tikpat labi - baseins, labirints, nokritis koks. Mākslinieku fantāzijai nav robežu! Nostājoties konkrētā punktā, cilvēks var kļūt par zīmējumā attēlotās ainas dalībnieku. Un to grib pamēģināt teju katrs, lai nofotografētos.

Trīsdimensiju zīmējumu festivāli ik gadu tiek organizēti ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Nīderlandē, Krievijā, Vācijā, Austrijā, Maltā un citās valstīs. Akciju sabiedrības Rīgas meži valdes loceklis Edgars Vaikulis 3D zīmējumu uz asfalta fotogrāfijas vispirms ieraudzīja sociālajos tīklos. «Man tas likās saistoši un interesanti. Kāpēc nepamēģināt radīt tādu ilūziju pasauli arī Rīgā?» ideja viņam nelika mieru.

Pirms diviem gadiem (2014. gadā) Mežaparkā tika izveidots pirmais trīsdimensiju gleznojums uz asfalta Latvijā. Gleznojuma autori - pazīstami, pasaulē atzīti trīsdimensiju mākslinieki no Sanktpēterburgas Viktors Puzins un Marija Kudaševa, kuri pārstāv Sanktpēterburgas mākslas apvienību PaintPoint. Pagājušajā gadā Mežaparkā viņi uzzīmēja otro lielformāta trīsdimensiju gleznojumu. «Abus gleznojumus divu gadu laikā ir apskatījuši vairāk nekā 250 000 cilvēku. Tas ir tā vērts!» priecājas E. Vaikulis. «To varētu saukt par festivāla ģenerālmēģinājumu,» viņš saka un cer, ka Baltijā pirmais starptautiskais trīsdimensiju mākslas festivāls Rīgas ilūzijas, kas Mežaparkā notiks no 2. līdz 4. jūnijam, izskanēs ar vērienu.

Mežaparkā no ceturtdienas līdz sestdienai 12 starptautiski atzīti mākslinieki no Meksikas, Krievijas, Argentīnas, Nīderlandes, Itālijas, Ukrainas, Vācijas, Spānijas darinās savus zīmējumus. Mākslinieks vai mākslinieku grupa zīmēs uz asfalta. Latviju festivālā pārstāvēs gleznotājs Ritums Ivanovs. Mākslinieki strādās ar īpašām krāsām, kurām nespēj kaitēt laikapstākļi. «Piemēram, pirms diviem gadiem radītais mākslas darbs ir tikai mazliet atjaunots. Tas izturējis gan lietu, gan sniegu, gan arī sāli, ko kaisa uz ietves,» smejas E. Vaikulis.

Festivāla tēma ir Nākotnes parks. Varbūt kāds sevī atklās vēlmi apgūt šo neparasto mākslas veidu? 2. jūnijā un 3. jūnijā plkst. 19.30 interesentiem būs iespēja Mežaparkā satikties ar māksliniekiem, lai klātienē uzdotu jautājumus par trīsdimensiju mākslu. 4. jūnijā notiks gleznojumu prezentācija un mākslinieku apbalvošana. Skatītāji pasākuma laikā varēs balsot par savu favorītu. Dienā Mežaparks dzīvos savu interesanto dzīvi - būs mākslas darbnīcas un dažādas akcijas. Mākslinieka Ilgvara Zalāna vadībā būs iespēja veidot skaņas kaligrāfijas darbus.

Vairāk informācijas - www.facebook.com/parksmezhaparks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?