Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pilnmēness spoguļseja. Iespaido?

Automašīna strauji izmetas priekšā, tad sparīgi bremzē. «Kas šodien par traku dienu, jau trešais «atsaldētais». Skaidrs - pilnmēness!» izsaucas taksometra vadītāja. Tajā pašā brīdī attopas: «Tad cilvēki kļūst kā uzvilkti... Jēziņ, tikko vedu klientu, kas teica, ka kino kāds nošāvis cilvēku. Pilnmēness vainīgs, es jums saku.»

Incidents, kad kinoteātrī Citadele tika nošauts cilvēks, notika sestdien, 19. februārī - dienu pēc pilnmēness iestāšanās. Dabas procesu pētnieki pieļauj, ka pilnmēness var iespaidot cilvēkus ar labilu nervu sistēmu. Šāvēju kino esot aizkaitinājis blakussēdētājs. Reakcija - vairāki nāvējoši šāvieni.

Izaicinājums izprast

«Runa ir par noticēšanas spēku, bet dati neapstiprina, ka Mēness fāzes iespaido slimnieku iestāšanās intensitāti psihoneiroloģiskajā slimnīcā,» saka Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents Elmārs Tērauds. Dienas lūgts, psihiatrs Uzņemšanas nodaļā painteresējās, salīdzināja un... konstatēja, ka nekādu manāmi lielu slimnieku pieplūdumu nav.

«Psihiatriem jābūt mazliet skeptiķiem. Kādreiz mēs, dežūrārsti, paironizējam, sak, nu ja - pilnmēness. Bet reiz pilnmēness naktī gāju pa slimnīcu. Debesīs spīdēja pilns Mēness, un es domāju: «Cik interesanti - atvests tikai viens pacients...» Dakterim gan nav izdevies atrast kopsakarības slimību uzliesmojumiem tieši pilnmēnesī.

Pēdējos gados saistībā ar pētījumiem depresijas ārstēšanā notiek pētījumi par cirkādiskajiem jeb 24 stundu fizioloģiskajiem ritmiem. Cikli minēti dažādi: smadzeņu darbības, sirdsdarbības cikli, ir hormonālas cikliskas darbības un ar tām saistīti psihiskie traucējumi. Izsakoties par Mēness fāzēm, E. Tērauds sliecas domāt, ka par pilnmēnesi lielāka ietekme uz cilvēka uzvedību ir zemapziņai un arī videi. «Diennakts gaišais laiks regulē melatonīna sintēzi organismā - vasarās cilvēkiem ir labāks garastāvoklis, dienvidu zemēs tieši šā iemesla dēļ ir mazāk depresīvu cilvēku.»

Dakteris salīdzinājumam izstāsta par lunātismu jeb tā saukto mēnessērdzību - ar šo slimību sirgstošie it kā staigājot tieši pilnmēnesī. «Vai citās naktīs nestaigā? Staigā gan!» Pavisam noliegt pilnmēness iespaidu E. Tērauds gan negribētu. Kādreiz taču ir, ka nevar aizmigt, paskatās pa logu - ahā, patiešām pilns Mēness, un es, redz, neguļu...

Pētījumos norādīts par t.s. «maskas» faktoriem, kas iespaido cirkādiskos ritmus, - tie ir sabiedriskas norises, māņticība, rituāli un ticējumi, un pilnmēness it kā tos ietekmē. «Tā tikai saka, ka Mēness ietekmē, bet viss nav pierādāms, neiztur stingri zinātnisku metodoloģiju.»

Kļūstam emocionālāki

Vai pilnmēness iespaido slēptās dziņas, neviens nav pētījis. Lielveikalu tīkla Maxima informācijas biroja darbinieku ilggadējie novērojumi liecina, ka zagļu gaitas Mēness fāzes neietekmē, bet zvanus uz lielveikala informatīvo tālruni gan. Ivars Andiņš, Maxima Latvija preses sekretārs, Dienai atklāj, ka zagļi pretēji naivajiem mītiem nav vis kādi «izsalkuši grūtdieņi vai nedziedināmas sērgas mākti kleptomāni, bet gan profesionāļi, kas uz veikalu dodas piekopt savu arodu - zagt, lai nozagto lielākoties pārdotu tālāk un tā pelnītu».

Maxima informācijas biroja darbinieki gan novērojuši, ka pilnmēness dienās krasi pieaug cita veida aktivitātes, piemēram, zvani uz bezmaksas informācijas līnijas tālruni. Ikdienā lielākā daļa zvanītāju lietišķi apjautājas par atlaidēm, uzlīmju krāšanas akcijām, bet pilnmēness dienās netrūkst arī citkārt visai neierastu ieteikumu un jautājumu - ilga un kaismīga polemizēšana par to, kāpēc ananasu cena noteikta gabalos, nevis pēc svara, vai aizrautīgi iebildumi pret kādu reklāmas saukli, kura apstrīdēšanai tiek piesaukti arī argumenti no Bībeles.

Zīmīgi, ka skaidru saistību starp zvanītāju aktivitāti un pilnmēnesi atklāj statistika - janvāra pilnmēness dienā 19. datumā zvanītāju bija par 96% vairāk nekā vidēji citās dienās šajā mēnesī, bet nākamajā pilnmēnesī 18. februārī - pat par 104% vairāk nekā citās februāra dienās. «Tātad iznāk sava veida «pilnmēness formula» - telefonzvani šajā dienā gandrīz precīzi dubultojas,» atzīst I. Andiņš.

Lieciet mieru Mēnesim!

«Ne jau Mēnesī ir problēma, vai tas tukšs vai pilns,» savās domās dalās krīzes centra Skalbes vadītāja Inese Ruka. «Stāsts ir par to, vai cilvēks apzinās savas emocijas - dusmas, niknumu, spriedzi - un to saikni ar paša uzvedību.» Apspiestās, neizpaustās dusmas var pārvērsties agresīvā uzvedībā jebkurā laikā, mehānisms jau tas pats ir arī situācijā, kad sieviete vienreiz nepasaka, kā jūtas sava kolēģa/vīra/bērna uzvedības dēļ, otrreiz, trešoreiz un ceturtajā sakliedz vai noper bērnu, jo tajā brīdī viņš ir pirmais, kas blakus. Otra situācija dusmu uzplaiksnījumam var būt, ka bērns kaut ko patiešām izdarījis, bet sakrājušos dusmu izvirdumā bērnu soda neadekvāti bargi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?