Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Pirmais septembris - svinēšanas vērta diena

Kaut arī agrie rīti, kad jāceļas uz skolu, un mājasdarbu pildīšana drusku biedē pēc atgriešanās no brīvlaika, mācību gada sākums lielākajai daļai skolēnu pienāk vismaz ar pozitīvu satraukumu. Gribas taču satikt klasesbiedrus, uzzināt, kā viņiem gājis un kas mainījies... Ja pirmā septembra svinības daudzās skolās tomēr formālas - ar mazliet stīvu uzpucēšanos, puķēm skolotājiem un pantiņiem lietainā mācību iestādes pagalmā, tad vecāku ziņā tomēr ir pārvērst pirmo skolas dienu par svinēšanas vērtu.

Mana mamma strādāja par skolotāju, un pirmais septembris visu mūžu man saistījies ar puķu klēpjiem, kafijas un kūciņu smaržu. Arī manu bērnu mācību iestādē - Rīgas Valdorfskolā - ir lieliska tradīcija - pēc kopīgas padziedāšanas pie skolas mazie dodas uz klasēm pamieloties ar kliņģeri, iepazīties ar jaunajiem klasesbiedriem, ja tādi nākuši klāt. Taču jau no bērnudārza laikiem, kad arī mācību gads svinīgi sākās tieši 1. septembrī, esam izveidojuši tradīciju šo dienu nosvinēt. Kad skolā pasākumi beigušies, dodamies uz kādu kafejnīcu vai ciemos pie draugiem, kuru ģimenēs arī aug skolnieki, un pārrunājam iespaidus, kā arī - kas sagaidāms šajā mācību semestrī. Bērni dabū pa mazai, simboliskai dāvaniņai. Tā var būt grāmata, rakstāmpiederumu komplekts, teātra biļetes vai mīļlietiņa ar attīstošu raksturu vai saistīta ar mācībām, izziņu, rokdarbiem un tamlīdzīgi. Ir ģimenes, kas dodas uz karuseļiem, bet mēs cenšamies izklaides tematiski sasaistīt ar zināšanu apguvi. Piemēram, izstaigājam pilsētas parkus un saskaitām, cik pieminekļu tur ir, kam par godu un kādēļ tie tapuši. Aizejam uz kādu mākslas galeriju vai muzeju, vai zinātnes centru. Sportisku aktivitāšu cienītājiem iesaku kādu no Mežakaķa trasēm, kur ir atrakcijas dažādām vecumu grupām.

Šogad 1. septembris iekrīt pirmdienā, un pirmā mācību nedēļa solās būt nopietna, it sevišķi mazajiem, kas tikai tagad uzsāk skolas gaitas. Noslēdzot brīvlaiku un pievēršoties skolas gaitām, iesaku ģimenēm aizbraukt ekskursijā uz Ventspils Amatu māju, kurā ir iespēja paviesoties simts gadus senā skolu pagātnē. Īpašā, autentiski veclaicīgi iekārtotā klasē, kur jāraksta ar krītu uz tāfelītēm, jāorientējas senā kartē un jāapgūst paklausīga uzvedība (nerātnajiem var nākties patupēt uz klases stūrī izbērtajiem zirņiem kā Jāņa Poruka stāstu varoņiem), muzeja speciāliste Līga Reitere vada stundu, turklāt atraktīvā ventiņu dialektā. Noslēgumā skolēni saņem liecību, kura vispirms... jāatšifrē. Jautri! Šīs muzejnodarbības apmeklējumu noteikti var iekļaut arī skolēnu ekskursijā, kur mazie parasti dodas septembrī. Uz pozitīvas nots uzsākts, mācību gads noteikti būs veiksmīgāks, nevis drūms laiks, kam kā nebūt jātiek cauri...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?