Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Plānošanas reģionus nebūs viegli likvidēt

Premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība), kurš pagaidām pilda arī reģionālās attīstības un pašvaldību ministra pienākumus, nākamajā otrdienā ir aicināts Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā izskaidrot, kāpēc valdība savā deklarācijā paredzējusi likvidēt plānošanas reģionus un tikpat kā nekādu uzmanību nav veltījusi reģionālajai attīstībai.

Uzklausot piecu plānošanas reģionu pārstāvjus, komisija šonedēļ nesadzirdēja nevienu argumentu par labu šo reģionālo plānošanas institūciju likvidācijai. Plānošanas reģionus ir dibinājušas pašvaldības, un lēmumu par to pastāvēšanu var pieņemt nevis valdība, bet tikai Saeima. Tajā pašā laikā izskanēja nopietnas bažas, ka atteikšanās no plānošanas reģioniem, nenodrošinot to darbības pēctecību, var radīt finansiālus zaudējumus un arī kaitējumu valsts prestižam, kā arī nozīmētu valsts varas centralizāciju.

Plānošanas reģioni īsteno reģionu attīstības plānošanu, nodrošina sabiedriskā transporta pārvadājumu koordināciju, ko pārņēma no bijušajām rajonu padomēm. Tiem ir arī liela loma Eiropas Savienības fondu līdzekļu apguvē. Atsakoties no iesāktajiem projektiem un šo saistību pildīšanas, nāktos atmaksāt ievērojamus līdzekļus. Kopējā summa varētu būt 55 miljoni latu. Ar Rīgas, Vidzemes, Latgales, Zemgales un Kurzemes plānošanas reģioniem kā sadarbības partneriem jau rēķinās Eiropā, tie ir iesākuši vairākus pārrobežu projektus, piesaistot ievērojamus līdzekļus. Piemēram, Latgales plānošanas reģions, kas saņem no valsts 133 000 latu dotāciju, jau ir noslēdzis līgumus uz nākamo gadu par 1,2 miljoniem latu. Zemgales plānošanas reģionā ir iesākti projekti par 1,8 miljoniem latu. Tos ir iespējams īstenot tikai reģionu līmenī, jo novadiem nav tādu resursu un kapacitātes, lai tie vieni varētu realizēt lielus projektus.

Komisijas sēdē gandrīz visi tās dalībnieki pārstāvēja viedokli, ka plānošanas reģioni ir jāsaglabā. Vēl jo vairāk tāpēc, ka pirms vēlēšanām neviena partija nebija paziņojusi, ka ir plānots tos likvidēt. Zaļo un Zemnieku savienība, tāpat kā Latvijas Pašvaldību savienība, savās rezolūcijās uzsvērusi, ka plānošanas reģioni ir kā pārejas posms uz vēlētām reģionālajām pašvaldībām. «Es kā opozīcijas pārstāvis varētu novēlēt valdībai pieņemt šo lēmumu, bet to nedarīšu. Taču es gribētu redzēt cilvēku, kurš to ierosināja paredzēt deklarācijā,» komisijas sēdē sacīja Edgars Zalāns (PLL). Atbilde uz šo jautājumu sēdē neizskanēja, bet, iespējams, tā ir rodama Ventspils mēra Aivara Lemberga nesenajā preses konferencē.

LETA vēsta, ka A. Lembergs plānošanas reģionus ir raksturojis kā lieku pārvaldes posmu. «Latvija ir viens plānošanas reģions,» sacījis A. Lembergs. Viņaprāt, ar Latvijas attīstības plānu koordināciju ir jānodarbojas vienam centram, kas pašlaik ir Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija. Ar A. Lembergu vienisprātis bijis arī Liepājas mērs Uldis Sesks. Viņu vadītās reģionālās partijas ir ZZS sadarbības partneri, un no šo divu lielo pilsētu viedokļa plānošanas reģioni varētu būt lieki un pat traucējoši, jo ZZS pārstāvji vada Satiksmes un Vides ministrijas. Viņiem pa tiešo būtu iespējas aizstāvēt savas intereses, bet šāda pieeja nevarētu nodrošināt līdzsvarotu teritoriju attīstību.

Valdība ir izveidojusi darba grupu plānošanas reģionu lietderības izvērtēšanai. To vada vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Darba grupa gatavo iesniegšanai valdībā vairākus iespējamos rīcības variantus un aprēķinus, cik katrs no tiem izmaksātu. Vērā ņemts arī Pašvaldību savienības ierosinājums izveidot reģionālās pašvaldības, kuras varētu vēlēt 2013. gadā. Valdībai būšot jāizšķiras, vai plānošanas reģionus likvidēt no 2011. gada 1. janvāra, no otrā ceturkšņa vai varbūt tikai pēc gada. Nākamā gada budžeta projektā tiem ir paredzēts finansējums tikai pirmajam ceturksnim, bet budžeta likums vēl nav pieņemts valdībā. Kopējais valsts finansējums visiem plānošanas reģioniem gadā bija ap 800 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?