Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Policijai liek izņemt video

Datu valsts inspekcija (DVI) konstatējusi pārkāpumu Rīgas pašvaldības policijas rīcībā, jo tā publicējusi internetā video ar dziedātājas Asmikas Grigorjanas un režisora Viestura Kairiša aizturēšanu, apstiprināja inspekcijas vadītāja Signe Plūmiņa. Patlaban policijai nekāds sods nedraud, tai tikai uzdots izņemt video. Laiks dots līdz augusta sākumam.

DVI nesaskata tiesisko pamatu šādu video publicēt. Jāatgādina, ka policija publicēja divus video - vienā no tiem bija redzams, kā agrā 14. jūnija rītā notiek abu iereibušo mākslinieku aizturēšana, otrā - kā A. Grigorjana policijas iecirknī lieto necenzētus vārdus. S. Plūmiņa teica, ka lieta vēl nav pabeigta, jo tiek gaidītas atbildes no pašvaldības policijas, taču ir konstatēts Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpums. Lietu plānots pabeigt augusta vidū.

Pēc Tieslietu ministrijas pārstāves Lauras Pakalnes teiktā, secinājums balstīts uz diviem likuma pantiem. Viens no tiem nosaka, ka personas datu apstrāde ir atļauta tikai tad, ja likumā nav noteikts citādi un ja ir vismaz viens no šādiem nosacījumiem: ir datu subjekta piekrišana, datu apstrāde izriet no datu subjekta līgumsaistībām vai, ievērojot datu subjekta lūgumu, datu apstrāde nepieciešama, lai noslēgtu attiecīgu līgumu, datu apstrāde nepieciešama pārzinim likumā noteikto pienākumu veikšanai, datu apstrāde nepieciešama, lai aizsargātu datu subjekta vitāli svarīgas intereses, tajā skaitā dzīvību un veselību, datu apstrāde nepieciešama, lai nodrošinātu sabiedrības interešu ievērošanu vai realizētu publiskās varas uzdevumus, kuru veikšanai personas dati ir nodoti pārzinim vai pārraidīti trešajai personai, datu apstrāde ir nepieciešama, lai, ievērojot datu subjekta pamattiesības un brīvības, realizētu pārziņa vai tās trešās personas likumiskās intereses, kurai personas dati atklāti.

Otra norma nosaka: lai aizsargātu datu subjekta intereses, pārzinis nodrošina personas datu apstrādi tikai atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā.

Pēc L. Pakalnes teiktā, policijai atbilde jāsniedz nākamās nedēļas laikā. Ja pārkāpums netiks novērsts, lieta tiks turpināta un var draudēt sods.

Pašvaldības policija atbildi DVI plāno nosūtīt tuvākajās dienās, un, kamēr tā nav sniegta, publiski šis jautājums netiek komentēts.

Rīgas pašvaldības policija savā interneta lapā regulāri publicē videomateriālus, kuros redzama gan aizturēšana, gan dažādi pārkāpēji. Tiesību eksperts Andrejs Judins iepriekš Dienai vērtēja, ka policijas iecirknis, tāpat kā iela, ir publiska vieta un ar nofilmētā publiskošanu nav pārkāpta personas cieņa un gods, kā arī tiesības uz privātumu.

«Jebkuram cilvēkam ir jārēķinās, ka uz ielas viņu var filmēt un šo materiālu publiskot. Arī, ja būtu publiskots videomateriāls no kafejnīcas, privātums nebūtu pārkāpts, jo arī tā ir publiska vieta,» toreiz teica A. Judins.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), lūgts komentēt DVI sniegto skaidrojumu par šādu videomateriālu publiskošanu, aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka pašvaldība iepazīsies ar DVI viedokli un pārbaudīs tajā sniegto informāciju, konsultējoties ar juristiem.

Viņš uzskata, ka pašvaldības policisti konkrētajā incidentā ar mākslinieku aizturēšanu ir rīkojušies profesionāli un atbilstoši savai kompetencei: «Nedrīkst sist policistam pa seju. Tas nav apsargs pie diskotēkas, bet gan policists.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?