Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Politika bez ministrijas

Pērnruden kardināls Pujats Latvijas Pirmās partijas (LPP) kongresā norādīja, ka nav pieļaujama biznesa interešu bīdīšana, slēpjoties aiz kristīgajām vērtībām un politikas. Vai jums pašam neliekas, ka esat partijā, kuras līderi tomēr to dara?

Kristīgo vērtību aizstāvēšana, vai tas būtu atbalsts ģimenēm, baznīcām vai iestāšanās pret abortiem, bijušas un ir starp LPP prioritātēm, un nedomāju, ka tam būtu saistība ar kādu partijas biedru biznesu. Nedomāju, ka tam būtu bijis kāds īstermiņa mērķis ar izdabāšanu konjunktūrai un labuma meklēšanu. Vismaz tai daļai, kas pašreizējā apvienībā ir no LPP, šī ir konsekventa nostādne.

Bieži vērojama neizpratne, ko nozīmē baznīcas un valsts šķirtība. Pamatā tas nozīmē, ka premjers vai prezidents neteiks priekšā, par ko mācītājam 18. novembrī būtu jāsprediķo, un otrādi. Bet tas nenozīmē, ka mācītājs vai valsts funkcionārs nevarētu brīvi paust savas domas un viedokļus. Kristieši veido ievērojamu Latvijas sabiedrības daļu, un viņiem ir tiesības uzstāt uz saviem principiem, prasot no valsts atgriezenisko saikni.

Pirms gada teicāt, ka, piedāvājot likvidēt Bērnu un ģimenes lietu ministriju (BĢM), TP piedāvā likvidēt arī ģimenes atbalsta politiku. Kā jūs tagad varat startēt vēlēšanās no saraksta, kurā ir TP?

Es neteicu, ka tā ir tieši TP, kas grib likvidēt ģimenes politiku. Viņi uzstāja uz ministriju skaita samazināšanu, kas diemžēl beidzās tikai ar vienas un turklāt vismazākās likvidēšanu. Tā kā TP no sākta gala ģimeni izvirzīja par prioritāti, diez vai tieši ģimenes politiku vajadzēja šādi bremzēt vai apstādināt. Gados, kad mums bija BĢM, dzimstība pieauga par 24%. Tagad tā ik gadu dramatiski krītas.

Programmā, ko apvienība sastādīja kopā, kā arī tieši Andra Šķēles izteikumos ir pat pārsteidzoši daudz vērības veltīts demogrāfijai un ģimenes politikai. Tāpēc nedomāju, ka toreiz vēršanās pret BĢM bija īpaša politika, bet gan tāds kā vienkāršākais ceļš, kā likvidēt kādu ministriju.

Vai septiņu gadu laikā, kamēr vadījāt BĢM un ģimenes politikas veidošanu, jums ir izdevies ko tādu radīt?

Arī pēc ministrijas slēgšanas alimentu jeb Uzturlīdzekļu garantiju fonds, audžuģimeņu sistēma un māmiņu algas turpinās, lai gan viss ir maksimāli samazināts un nav neviena, kas to aizstāvētu kā prioritāru.

Sevišķi jāuzsver ārpusģimenes bērnu aprūpe. Kad sākām, Latvijā audžuģimenēs bija deviņi bērni. Tagad to ir ap 700. Savukārt bērnu skaits bērnunamos samazinājies par kādiem 2000. To daļēji var skaidrot, ka bērnu vispār tagad nav tik daudz kā agrākos gados, tomēr arī audžuģimeņu statistika vien norāda, ka sistēma ir iedibināta un attīstās.

Tas pats sakāms par uzturlīdzekļu jeb alimentu sistēmu, kas nostiprināta ar likumu, un izveidoto fondu, no kā savi 18 tūkstoši bērnu ik mēnesi saņem kaut minimālos uzturlīdzekļus. Savukārt tie tēvi un dažas mātes, kas uzturlīdzekļus saviem bērniem nemaksā, tiek kontrolēti, un agri vai vēlu viņiem šis parāds valstij būs jāatmaksā. Gan no taisnīguma un atbildības aspekta, gan bērnu interesēm tas ir izdevies risinājums, kas ir spēkā aizvien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?