Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Politiskā atbildība vien ziepju burbulis

Šoreiz kādam ir jāuzņemas arī politiskā atbildība - tā, runājot par notikušo traģēdiju Zolitūdē, kurā dzīvību zaudēja 54 cilvēki, Dienai uzsvēra Valsts prezidents Andris Bērziņš. Tomēr līdz šim neviens politiķis, nedz izpildvaras, nedz pašvaldības līmenī nav gatavs to darīt un, solidarizējoties ar 21. novembra upuriem, atkāpties no amata. Politiķi par savu atbildību galvenokārt uzskata traģēdijas izmeklēšanu un vainīgo atrašanu, taču politisko atbildību neuzņemas neviens.

Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis (Vienotība), jautāts, vai kādam tomēr nav arī politiski jāatbild par notikušo, vienā teikumā atbild, ka politiskā atbildība vēl tiks vērtēta. Taču valdības galvenais uzdevums esot atrast traģēdijas vaininiekus un tos saukt pie atbildības. Attiecībā par daudzkārt izskanējušajiem pārmetumiem saistībā ar būvinspekcijas likvidēšanu 2009. gadā premjers norāda, ka toreizējā veidolā no iestādes nekādas jēgas neesot bijis, jo tā tikai pārbaudīja dokumentāciju, dublējot pašvaldību būvvaldes. Uz jautājumu, kādēļ būvinspekciju nepārveidoja un neuzticēja tai arī fizisku uzraudzību, V. Dombrovskis atbild - šāda uzraudzība jau esot pašvaldību pārziņā.

Lai gan ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (izvirzīts no Reformu partijas) Dienai atzina, ka notikušajā jūtas līdzvainīgs, «jo, divus gadus vadot Ekonomikas ministriju, neesmu spējis pietiekami sakārtot būvniecības uzraudzības jautājumus», tomēr par atkāpšanos no amata arī viņš nerunā. D. Pavļuts nevēlas spriest arī par kādām sistēmas kļūdām, «jo tās ir konkrētu cilvēku konkrētas noziedzīgas rīcības sekas». Tajā pašā laikā Ekonomikas ministrija jau tuvākajā laikā sniegs priekšlikumus, kā efektivizēt un padarīt stingrāku būvniecības uzraudzības procesu.

Citās domās ir tieslietu ministrs Jānis Bordāns (Demokrātiskie patrioti), kurš Dienai uzsvēra, ka kādam noteikti būtu jāuzņemas arī politiskā atbildība. Vārdus gan viņš nesauc. «Notikusī traģēdija ir pārvaldes sistēmas kļūdas rezultāts. Par to ir jāatbild. Es vēl kā advokāts esmu sastapies ar būvniecības saskaņošanas un uzraudzības procesu, un tajā ir daudz nejēdzību, tostarp pasūtītāju spiediens uz politiķiem. Domāju, daudziem nāksies sarkt par saviem lēmumiem,» vien noteic J. Bordāns.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Reformu partija) vienīgais apstiprina, ka ir gatavs arī demisionēt. Taču šo lēmumu saista ar izmeklēšanas ātrumu - proti, ja policijai saprātīgos termiņos neizdosies noskaidrot vainīgos, viņš atkāpsies.

Politisko atbildību nesteidz uzņemties arī Rīgas mērs Nils Ušakovs (Saskaņas centrs), kura vadītās pašvaldības viena no iestādēm ir Rīgas būvvalde, kura saskaņoja liktenīgās Maximas būvprojektu. N. Ušakovs jau paspējis atstādināt no darba sešus būvvaldes darbiniekus, taču uzskata, ka par pašvaldības politisko atbildību varēs lemt tikai pēc izmeklēšanas beigām.

Par premjerministra V. Dombrovska un visas valdības demisiju asi iestājas tiesībsargs Juris Jansons. Viņš norāda - ir pārkāpta Satversme, proti, pants, kurš garantē tiesības uz cilvēka dzīvību un drošu vidi. Tā kā tie ir konstitucionāla rakstura pārkāpumi, tad par tiem ir jāatbild valdībai, uzskata tiesībsargs.

Pragmatiskāk uz šo jautājumu raugās politologs Ivars Ījabs. Viņš Dienai atzīst, ka simboliski, izrādot solidaritātes žestu, teorētiski būtu jāatkāpjas premjeram, kas gan nozīmētu visas valdības krišanu. «Tādā gadījumā ir risks, ka valsts uz diezgan ilgu laiku ieslīgtu haosā un politiskajos tirgos. Mums jau nav neviena, kas varētu V. Dombrovski nomainīt. Ja būtu kāds «vicedombrovskis», kurš varētu ieņemt viņa amatu, tad es teiktu, ka premjeram ir jādemisionē.» Savukārt, runājot par Rīgas mēra Nila Ušakova iespējamo demisiju, I. Ījabs norāda - SC līderim noteikti neļaus atkāpties partija.

Savukārt politologs Jānis Ikstens uzskata - valdība varētu demisionēt un pēc tam tiem pašiem politiskajiem spēkiem būtu jāveido jauna, tikai ar citu premjeru. «Plašākā nozīmē tas ir jautājums, vai notikusī traģēdija fiskālās konsolidācijas kontekstā - būvinspekcijas likvidēšana - nav maksa par izeju no krīzes,» vaicā J. Ikstens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?