Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pretojas pensionēšanās vecuma celšanai no 2014. gada

Ja sabiedrība vēlas pagarināt priekšlaicīgas pensionēšanās iespēju, kas pēc likuma beidzas šāgada beigās, tad agrāk - jau no 2014. gada - jāsāk celt pensionēšanās vecumu, izriet no labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) teiktā. Taču pensionārus un arodbiedrības pārstāvošās organizācijas piekrīt tikai šā teikuma pirmajai pusei, tās ir pret agrāku pensionēšanās vecuma celšanu.

Tās uzskata - pensionēšanās vecums no 62 uz 65 gadiem pakāpeniski jāceļ, sākot ar 2016. gadu un gadā par trim mēnešiem. «Paliekam pie iepriekšējā varianta, un mēs no sava viedokļa neatkāpsimies,» saka Aina Verze, Latvijas Pensionāru federācijas priekšsēdētāja. Viņas arguments ir «joprojām ārkārtīgi lielais bezdarbs» un tādējādi lielais pabalstu saņēmēju skaits.

Trešdien notikušajā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē, kurā apsprieda pensiju sistēmas jautājumus, viedokli pret pensionēšanās vecuma palielināšanu jau no 2014. gada izteica arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS).

LBAS savukārt ļoti iestājas par to, lai līdz 2015. gadam cilvēkiem būtu iespējas priekšlaicīgi pensionēties. Iespēja priekšlaicīgi pensionēties beidzas šā gada 31. decembrī. LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns uzsver, ka, viņaprāt, šie abi jautājumi nav sasaistāmi. Viņš atgādina, ka, aicinot arī pēc 31. decembra turpināt priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas, īpašā protesta akcijā uz Saeimu vēstules sūtījuši ap 26 000 arodbiedrības biedru. «Pirmspensijas vecuma iedzīvotāju grupā bezdarba līmenis augsts, bieži vien cilvēki paliek bez iztikas līdzekļiem, vienīgā iespēja ir priekšlaicīgi pensionēties,» skaidro E. Baldzēns. Pašreiz kārtība ir šāda - ja 60 gadu vecumā priekšlaikus pensionējas, iedzīvotājs saņem 50% no pienākošās pensijas, pilnu pensiju var saņemt 62 gadu vecumā.

Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā trešdien I. Viņķele sacīja: «Lai šo normu - priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas turpināšana vēl divus gadus -, kas krīzes laikā patiešām būtu saglabājama, varētu bez kaitējuma pensiju sistēmai virzīt tālāk, Labklājības ministrijas ieskatā paralēli ir jārunā par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu agrāk.»

Dienu informē Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Marika Kupče, ministrijas iepriekšējie aprēķini liecina, ka nākamgad būtu vajadzīgi aptuveni 8,2 miljoni latu, lai saglabātu iespēju priekšlaikus pensionēties. Trešdien Sociālo lietu komisijas sēdes dalībnieki vienojušies, ka tiks gatavoti divi likumprojekti. No tiem pirmo un steidzamāko - likumprojektu par grozījumiem «Likumā par valsts pensijām», kurā tiek runāts par priekšlaicīgas pensionēšanās iespējas termiņa pagarināšanu, - gatavos Saeima. Iespēju priekšlaikus pensionēties LM plāno saglabāt līdz 2014. gadam. Otru likumprojektu - grozījumiem «Likumā par valsts pensijām», kurā iecerēta pensijas vecuma paaugstināšana un minimālā darba stāža palielināšana, - LM virzīs parastā kārtībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?