Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Prezidenta nodevība

Harkovā noslēgto Janukoviča - Medvedeva līgumu par lētākas Krievijas gāzes piegādāšanu Ukrainai apmaiņā pret tiesībām paturēt krievu kara floti Sevastopolē par 25 gadiem ilgāk nav iespējams nosaukt citādāk kā par Ukrainas prezidenta nodevību pret savu valsti. To jau ikkatrs iesācējs politikas zinātņu students pateiks, ka ārzemju militārās bāzes atrašanās kādas valsts teritorijā ierobežo tās suverenitāti.

Taču ne jau Viktors Janukovičs, kuram tādas lietas kā valstiska neatkarība un suverenitāte nešķiet pamatvērtības, bet gan vienkārši ideoloģiska muldēšana. Šis dokuments, kurš vēl jāratificē abu valstu parlamentos, var dot tiesības paturēt savu armijas bāzi par trešo daļu gadsimta ilgāk tādai valstij, kuras politiskā vadība un sabiedrības vairākums uzskata neatkarīgas un suverēnas Ukrainas pastāvēšanu par pārpratumu. Lai ko arī savas darbības attaisnošanai nestāstītu Janukovičs, skaidrs ir viens - Kremlim izdevies veiksmīgs gājiens spēlē par Ukrainas ievirzīšanu atpakaļ Krievijas orbītā. Ne jau gāze un ar rūsējošiem kuģiem apgādātā Melnās jūras kara flote bija galvenais, paskaidrojis Krievijas premjers Putins. Krievu flotes karogs ir bijis un arī turpmāk būs separātiska noskaņojuma uzturētājs Krimā un veicinās iespēju izdarīt spiedienu uz Ukrainas iekšpolitiku. Turklāt ekonomiskie aprēķini par «pazemināto» gāzes cenu, norēķiniem par Sevastopoles bāzes iznomāšanu parāda, ka Ukrainai faktiski no tā visa nav nekāda finansiālā ieguvuma. Tas gan neliedz Janukovičam skandināt, ka valsts iedzīvotājiem šogad un nākamgad netiks paaugstināta gāzes maksa.

Kopš stāšanās prezidenta amatā Janukovičs nav iesniedzis parlamentā nevienu likumprojektu, nav ierosinājis nevienu reformu, toties ievērojami palielinājis Ukrainas sabiedrības sašķeltību.

Pirmdien, tikai vienu dienu, pirms parlaments Kijevā mēģinās ratificēt minēto līgumu, bet opozīcija to mēģinās nepieļaut, darba vizītē Ukrainas galvaspilsētā ierodas Putins. Kur nu vēl tiešākas iejaukšanās piemērs?

Ir pazīmes, ka opozīcija beidzot varētu rīkoties kopīgi. Viegli nebūs - daudz iespēju ir palaists garām. Nav veiktas sistēmiskas reformas, trūcis rūpju par Eiropas vērtību ieviešanu, neviens nav veidojis apstākļus biznesa un personību attīstībai. Sākumā ukraiņi nezināja, ko darīt ar brīvību un neatkarību, tagad nezina, kā lai iemāca bērniem lepoties ar savu valsti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?