Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Prezidents nav tikai izkārtne

Valsts prezidents nav tikai skaista durvju izkārtne, «viņam ir jābūt praktiskam palīgam visiem, kas vēlas strādāt valsts labā gan iekšpolitikā, gan ārpolitikā», savā pirmajā uzrunā Saeimā pēc zvēresta nodošanas sacīja jaunais Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš esot lepns dzīvot Latvijā un lepns par savu valsti. Trešdien sākās jauno iespēju un sevis apliecināšanas laiks ne tikai R. Vējonim, bet arī viņa pēctecim ministra amatā Raimondam Bergmanim (ZZS), kuram Saeima uzticējusi Aizsardzības ministrijas vadību.

Par uzticību R. Bergmanim nobalsoja 50 koalīcijas partiju deputāti, pret bija frakcija No sirds Latvijai, atturējās Latvijas Reģionu apvienība, bet Saskaņa, kā arī pats R. Bergmanis nebalsoja. Pirms šī lēmuma pieņemšanas Saskaņas frakcijas līderis Jānis Urbanovičs Dienai atzina, ka augstu vērtē R. Bergmani, par kura «tālredzību un intelektuālo krampi» frakcija pārliecinājusies, tiekoties ar viņu kā ministra kandidātu, taču Saskaņa kā opozīcijas partija balsojumā nepiedalīsies, «jo balsot par vienu ministru nozīmētu balsot par visu valdību». Aizsardzības ministram būs jāveido jauna komanda, kurai uzaicināta pievienoties līdzšinējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne, kas nepāries darbā pie jaunā prezidenta. Viņa galīgo lēmumu vēl nav pieņēmusi. Valsts prezidenta preses dienesta vadītājs būs Oskars Volfs, kurš jau strādājis dienestā iepriekšējo prezidentūru laikā.

Latvijas valsts drošības stiprināšanā aizsardzības ministrs strādā ciešā sadarbībā ar Valsts prezidentu. Savā uzrunā R. Vējonis teica, ka valsts drošības stiprināšana var izrādīties grūtāks uzdevums, nekā varētu izklausīties. «Šobrīd daudzi Eiropā ir kā pamodušies no ilga miega. Mūsu kaimiņvalsts agresīvā rīcība Ukrainā parāda, ka militārajai un tehnoloģiskajai drošībai joprojām pasaulē ir liela loma,» teica R. Vējonis. Viņš runā aicināja pievērst uzmanību drošībai arī plašākā nozīmē, jo ir jārunā ne tikai par militāro, bet arī katras ģimenes drošību par savu dzīvi, sociālo drošību un to, kuru sagaida valsts uzņēmēji. R. Vējonis sola nepieļaut uzņēmīgu cilvēku nostādīšanu pret savu valsti, bieži mainot nodokļu likmes vai pieņemot grūti saprotamus likumus. Viņš teica: «Kā Valsts prezidents es iestāšos pret šādu praksi. Valsts pārvaldei ir jāstrādā saprotami un prognozējami.»

Valsts prezidenta pirmajā runā bija pieminēti gan bijušie Augstākās padomes deputāti, kuri atjaunoja neatkarību, gan cittautieši, kuri nes Latvijas vārdu pasaulē un kuru vidū ir viens no labākajiem pasaules tenoriem Aleksandrs Antoņenko un fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs. Sabiedrības saliedēšana prezidentam šķiet ļoti svarīga. Jāatgādina, ka R. Vējoņa ievēlēšanā 3. jūnijā, visticamāk, izšķirošā loma bija daļai Saskaņas deputātu. «Katra Latvijas cilvēka sasniegums ir sasniegums mūsu valstij kopumā, iemesls lepoties katram Latvijas patriotam. Viņi visi ir pelnījuši mūsu novērtējumu ikdienā caur pozitīvu attieksmi, uzmundrinājumu un atzinību - nevis tikai ordeņus un godazīmes - kā apliecinājumu jau paveiktajam,» teica R. Vējonis. Prezidenta uzstāšanās radīja iespaidu, ka viņš centīsies pierādīt, ka savā darbā ieklausīsies ikvienā cilvēkā, «jo prezidentam ir jāspēj līdzsvarot dažādas intereses un pie prezidenta būs gaidīts ikviens». R. Vējonis cer uz labu sadarbību ar visiem Latvijas politiskajiem spēkiem, «ciktāl tie ir gatavi valstiskam darbam».

Pirms vairākām nedēļām kāds Zaļo un Zemnieku savienības biedrs neformālā sarunā atzina, ka nešaubās par R. Vējoņa spējām godam pildīt Valsts prezidenta pienākumus. Cita lieta, ka sākumā viņam varētu rasties vēlme pārāk daudz piedomāt pie tā, ko no viņa gaida sabiedrība un mediji, cenšoties visiem izpatikt. Arī jaunā prezidenta priekšgājēji, stājoties amatā, solījuši kļūt par tautas prezidentiem. R. Vējoņa priekšrocība varētu būt tā, ka viņš kā bijušais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs ir iepazinis visus Latvijas reģionus un ir personīgi pazīstams ar daudziem vietējiem līderiem.

Uz Saeimas sēdi bija ieradušies ļoti daudz ārvalstu diplomātu. Ar R. Vējoni kopā šajā dienā bija arī viņa ģimene - dzīvesbiedre Iveta Vējone, kā arī dēli Ivo un Nauris, kuri piedalījās arī pārējos tās dienas pasākumos un nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa. Uz Valsts prezidenta zvēresta nodošanas sēdi un tai sekojošo valsts augstāko apbalvojumu pasniegšanas ceremoniju bija ieradušies arī visi iepriekšējie prezidenti Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga, Valdis Zatlers, kā arī Andris Bērziņš, kurš ieveda R. Vējoni prezidenta kabinetā un simboliski nodeva savam pēctecim Rīgas pils atslēgu. R. Vējonis savas prezidentūras laikā varētu atgriezties Valsts prezidenta īstajās mājās Rīgas pilī. R. Vējonis ir ievēlēts amatā uz četriem gadiem un būs tas Valsts prezidents, kuram vajadzētu teikt uzrunu Latvijas valsts simtgadē 2018. gadā.

Atstājot amatu, prezidents A. Bērziņš, tāpat kā priekšgājēji, saņems valsts nodrošinātu apsardzi un sekretāri lietvedības nodrošināšanai, ziņo aģentūra LETA. A. Bērziņam pienākas ikmēneša pensija 50% apmērā no Valsts prezidenta mēneša atalgojuma. Taču valstij nebūs jārūpējas par dzīvokļa ierādīšanu viņam pēc pilnvaru beigām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?