Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Priedes homofobiskā doma satricina Vienotību

Vienotības kongresa priekšvakarā pie citām likstām, kuras partiju piemeklējušas iekšējo un publisko strīdu rezultātā, Vienotības valdes locekle, Kandavas novada domniece Inga Priede radīja jaunu un pilnīgi negaidītu satricinājumu, kas var atstāt iespaidu uz partijas tēlu. Viņas homofobiskie ieraksti pirmdienas vakarā sociālajā vietnē twitter.com bija aizskaroši homoseksuāliem cilvēkiem. Drīz pēc tam sekoja dažu partijas biedru aicinājumi viņu izslēgt no Vienotības un citi nosodoši ieraksti.

Iekšējā sarakstā I. Priede kolēģiem skaidroja, ka esot pārprasta. To viņa apgalvoja arī Dienai, pastāstot, ka ir reaģējusi uz Kristas Baumanes ierakstu, kurā bijis teikts, ka homoseksuāli cilvēki bēgot uz ārzemēm, jo «tur homofobija nav norma». I. Priede atbildējusi: «Paldies Dievam. Vācieši savulaik izšāva. Uzlabosim dzimstību.» Dienai viņa skaidroja, ka esot centusies norādīt uz iespēju aizbraukt uz citu valsti, kur šie cilvēki tiek labāk saprasti, atgādinot, kā ir bijis agrāk. I. Priede teica, ka partijas programmā ir likts uzsvars uz tradicionālās ģimenes vērtībām, kā arī uzsvēra, ka viņai nav bijušas prātā vardarbīgas domas, bet diemžēl ierobežoto zīmju skaita dēļ neesot varējusi twitter.com precīzi izklāstīt savu viedokli.

«Tādi izteikumi nav pieņemami un ir nosodāmi,» atzīst arī Vienotības priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, taču viņa nedomā, ka I. Priedi vajadzētu izslēgt no partijas. Par to pašlaik arī nav iespējams lemt, jo valdes divu gadu pilnvaru termiņš beidzās 1. decembrī, bet jauno valdi vēlēs tikai sestdien kongresā. Taču S. Āboltiņa uzskata, ka šis jautājums partijā ir jāizrunā un diskusija būs nepieciešama. Jāatgādina, ka tāda saruna, iesaistot ekspertus, par viendzimuma pāru partnerattiecībām jau ir notikusi arī Vienotības Saeimas frakcijā. Drīz pēc ārlietu ministra Edgara Rinkēviča paziņojuma par viņa homoseksuālo orientāciju Ilze Viņķele ierosināja noregulēt partnerattiecības likumā, bet Saeimas frakcijas vairākums šo iniciatīvu noraidīja, Dienai atgādināja S. Āboltiņa. Tiesa, deputāti atzina, ka ir nepieciešams juridiski sakārtot atsevišķus praktiskus partnerattiecību jautājumus citos likumos.

Kandavas novada domes deputāte I. Priede, kura ir arī Talsu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste, sabiedrības uzmanību ieguva arī pirms diviem gadiem, kad Vienotība gatavojās iepriekšējam kongresam. Toreiz viņas vadītā Kandavas nodaļa rosināja diskusiju par partijas priekšsēža nomaiņu, šajā amatā redzot Lolitu Čigāni vai Arti Pabriku. Abi no piedāvājuma atteicās, un S. Āboltiņa palika vienīgā pretendente uz partijas priekšsēdes amatu - par viņu 2012. gada nogalē nobalsoja 371 no 483 delegātiem.

Taču I. Priedi, pēc kuras ierosinājuma togad tika atklāta diskusija par iekšējo demokrātiju, ievēlēja valdē, lai gan viņa nebija S. Āboltiņas izraudzīto valdes locekļu kandidātu sarakstā. Tajā savukārt bija frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kuru turpretim neievēlēja. Tagad I. Priede valdes vēlēšanās vairs nekandidēšot, jo šos pienākumus grūti savienot ar darbu Kandavas un Talsu novada domē. Mainījusies ir arī politiķes attieksme pret S. Āboltiņu, kuras ievēlēšanu priekšsēdētājas amatā I. Priede atbalstīšot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?