Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Prižos 18. novembri svin ielas garumā

Sabiedrības pētnieki konstatējuši pārsteidzošu faktu - valsts iedzīvotāji Latvijas dzimšanas dienu atzīmē, svinot gaviles Latvijai kā garīgam kopumam, nevis valstiskam veidojumam ar ierēdniecību priekšgalā. Pēc sirds aicinājuma, nevis pompozos pasākumos. Tā Prižu Avēnijas iedzīvotāji Jēkabpils pusē 18. novembri svin gan kā Latvijas dzimšanas dienu, gan atzīmē kā kaimiņu Viens-Otram-Pateicības-dienu.

Ciems, ko brucina Daugava

Prižu Avēnija jeb Prižu ciems («priži» Jēkabpils sēliskajā izloksnē nozīmē priedes) atrodas šosejas Rīga-Jēkabpils labajā pusē trīs kilometrus pirms Jēkabpils. Divdesmit vienā mājā, kas novietotas gar garu ielu, dzīvo ap simts iedzīvotāju. Kad pirms sešiem gadiem grantēto ielu noasfaltēja, iedzīvotāji nolēma pateikties ceļu būvētājiem. Daugavleju māju pagalmā zemnieks Andris Felss atdzina darba mašīnu - baltu furgonu, uzklāja uz paaugstinājuma zaļu paklāju. Tas kalpoja par postamentu. Katrs kāpa, uzsauca tostus Latvijai, teica pateicības runu ceļiniekiem un dāvināja savas veltes: pašaudzētus mārrutkus burciņā, izceptu maizi, dekorētu cūkas šņukuru ar zaļumiem...

Nākamajā gadā «Prižu avēnieši» nolēma Latvijas dzimšanas dienu un Viens-Otram-Pateicības-dienu atzīmēt īpaši - uzrīkoja lāpu gājienu no pirmās līdz gala mājai. Ieradās ap 170 cilvēku. Kaimiņi cits citu slavēja par labajiem darbiem, bet tie, kuri bija sastrādājuši blēņas, tika apdāvināti ar zaru slotu. Trešajā gadā zemnieks Andris Felss ar atbalsta grupu uzsauca soļanku visiem svinētājiem.

Šogad ir piektais gads, kad kaimiņi svinēs Latvijas dzimšanas dienu. Tā kā Prižu Avēnija beidzas pie Daugavas un mālaino iežu dēļ notiek zemes erozija, daudzas ēkas palēnām sabrūk. Tāpēc viņi nolēmuši, ka kopā sanākšanas svētki jārīko katru gadu. Dzīvos un svinēs, kamēr var, negaidīs uz to, kas būs.

Pagājušajā gadā soļanka netika vārīta - krīze iegriezusi robu produktu ziedotāju finansēs. Tomēr kaimiņi sanākuši Felsa mājās Vīnkalnos, pasēdējuši ar kausu vīna un nolēmuši, ka valsts un Latvija ir divas dažādas lietas: valsti vada politikāņi, Latviju - tauta. Dzimšanas diena Latvijai jāsvin, lai vai kādi laiki.

Ar Avēnijas karogu

Šogad soļanka būs, stāsta Līga Griķe, kuras dzīve paiet starp Prižiem un Rīgu. 18. novembrī no agra rīta piecu cilvēku darba grupa sanāks Kregeru māju saimes virtuvē un čakli darbosies, katrs būs specializējies savā arodā - viens griezīs tikai gaļu, cits iestiprinoties, lai nav jāraud, tīrīs un griezīs sīpolus, vēl kāds mizos saknes un sagriezīs ripiņās olīvas. Agrāk olīvas salika soļankā nesagrieztas, bet izrādījās, ka lauciniekiem pie tām jāpierod, nākamajā rītā no šķīvjiem izķeksētās olīvas mētājās pagalma zālienā.

Kas vēl ir Prižu Avēnijas 18. novembra programmā? Ja būs tā kā citus gadus, tad visi pulcēšoties pie Jēkabpils šosejas. Aizdegs lāpas, sāks spēlēt pūtēju orķestris, un visi dosies uz pirmo māju Avēnijā, uz Štolvāgiem. Tās saimniece Ineta Skrauča, saukta par Saulīti, kurai pašai dzimšanas diena 18. novembrī, stāvēs ceļa galā un cienās ar ābolmaizi un mājas liķierīti.

Tikuši līdz Prižu kapiem, aizlūgs par mirušajiem. Katru gadu kāds no Prižiem aiziet. «Ko vari zināt?» retoriski izsakās Līga Griķe. «Cik no šogad gājienā ejošajiem ieradīsies nākamgad - kurš aizdosies pasaulē maizi pelnīt, kurš pārcelsies uz viņsauli?»

Ejot no mājas uz māju, lāpu gājienā iesaistīto pulks pieaugs. Sarkanbaltsarkanie karogi plandīs, īpaši šūtais Prižu Avēnijas karogs būs pacelts avangardā. Sanākot pie lielā ugunskura, daudzbalsīgs koris nodziedās Dievs, svētī, Latviju!. Dzerot karstu tēju un sildoties ar ko stiprāku, dziedās nacionālo klasiku Nevis slinkojot un pūstot, Div' dūjiņas, kaimiņi teiks runas, slavēs Latviju un pateiksies cits citam par labo sadzīvošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?