Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Profesora pārmācīšanā iesaista policiju

Reaģējot uz Rīgas Stradiņa universitātes mediju profesora Sergeja Kruka izteikumiem portāla apollo.lv publikācijā Turēšanās pie iesīkstējušām kultūras paradigmām neļauj Latvijai kļūt modernai, Latviešu valodas aģentūras direktors Jānis Valdmanis vērsies Drošības policijā (DP), uzskatot, ka S. Kruks aicina uz nacionālu un etnisku naidu un, iespējams, arī aicina iznīcināt latviešu kultūras un nacionālo mantojumu. Kā vēsta LTV raidījums De facto, šī iesnieguma dēļ pagājušo ceturtdien S. Krukam policijai bijis jāsniedz paskaidrojumi.

25. aprīlī Apollo rakstā Turēšanās pie iesīkstējušām kultūras paradigmām neļauj Latvijai kļūt modernai Sergejs Kruks paudis atziņu: «Ja skatāmies, ka ir nepieciešams saglabāt latviešu valodu un kultūru, tad šāda politika ir graujoša. Latviešu kultūras un valodas aizstāvji rok «dziļu bedri» - šī esošā, dominējošā, stereotipiskā latviešu kultūras paradigma ir vērsta uz Latvijas kā Brīvdabas muzeja saglabāšanu, jo tad tur būs darbs dzejniekam un māksliniekam, algu viņi saņems, tur būs arī valoda, tautastērpi un tiks saglabātas tradīcijas. Bet, lai Latvija kļūtu par modernu un ekonomiski spējīgu valsti, ir jācīnās pret daudzām latviešu vērtībām.»

J. Valdmanis raidījumam De facto norādījis, ka šāda ziņa viņu satraukusi un S. Kruka izteikumos viņš saskatījis aicinājumu cīnīties pret latviskām vērtībām, tāpēc arī vērsies DP. Vaicāts, vai viena zinātnieka vēršanās pret citu zinātnieku ar atšķirīgiem akadēmiskajiem uzskatiem, izmantojot DP, neatgādina padomju laikus, J. Valdmanis norādīja, ka ziņu interneta portālā neuzskatot par zinātnisku diskusiju, kur uzskatu atšķirības zinātnieku vidū esot normāla parādība.

DP uz Latviešu valodas aģentūras iesniegumu ir reaģējusi, bet intervijā De facto norādīja, ka portālā pārpublicētais S. Kruka izteikums bijis izrauts no konteksta, kas kopumā atspoguļots intervijā ziņu aģentūrai BNS. Tajā S. Kruks detalizētāk izskaidrojis savu domu, sakot, ka latviskā identitāte nevar tikt būvēta uz šauriem stereotipiem un tikai tādām vērtībām kā tautastērpi, Brīvdabas muzejs un valoda. Viņš uzsvēris, ka latviešiem ir arī citas ne mazāk svarīgas vērtības, kuru kopšana Latvijai ļautu kļūt par modernu un ekonomiski spējīgu valsti.

DP pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa uzsver: «Mūsu izmeklētāji iepazinās ar BNS intervijas pilno interviju - lēmums tiks paziņots.» Visticamāk, DP lietu izbeigs.

Jautāts, vai pēc šāda gadījuma S. Kruks redz apdraudējumu zinātnieku brīvai domai Latvijā, viņš atbildēja, ka galvenā problēma ir plaisa starp jaunajiem sociālo zinātņu pētniekiem, kas izglītību ieguvuši ārvalstu augstskolās - tādās kā Oksforda un Sorbonna -, un to veco zinātnieku spici, ka darbojas vēl no padomju laikiem un nepieņem sociālo zinātņu jaunās paradigmas.

Tomēr S. Kruks apgalvo, ka notikušais nekādas bailes viņam nav iedvesis, jo neesot jau padomju laiki un ir izeja uz Rietumu intelektuālo sfēru. S. Kruks uzskata, ka akadēmisko vārda brīvību nodrošina Rietumi, nevis Latvijas akadēmiskā vide.

S. Kruks ir daudzu zinātnisku publikāciju un grāmatu autors, aizstāvējis maģistra darbu angļu valodā mediju studijās Oslo Universitātē, bijis pirmais Latvijā, kurš komunikācijas zinātnē ieguvis doktora grādu ārzemēs, aizstāvot disertāciju franču valodā Sorbonnas universitātē Francijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?