Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Profesors Lācis: par iekārtām zināja daudzi

Lai arī P. Stradiņa slimnīcas valde un slimnīcas struktūrvienības Latvijas Kardioloģijas centra (LKC) vadītājs invazīvais kardiologs Andrejs Ērglis izteikušies, ka viņiem bijis liels pārsteigums, kad slimnīcas koridoros parādījās 33 gandrīz miljonu vērtas kastes ar modernām medicīnas iekārtām, citādi domā no amata atstādinātais Sirds ķirurģijas centra (LKC struktūrvienība) vadītājs profesors Romans Lācis. Viņš saka: par iekārtām zinājuši daudzi.

Valde R. Lāci atstādināja, jo viņš aizmuguriski esot vienojies ar piegādātājiem par dārgās aparatūras piegādi, kuru slimnīca nevarot atļauties. Jautāts, vai par aparatūras piegādi zinājis centra vadītājs A. Ērglis, R. Lācis atbildēja: «Tas ir, varētu teikt, kopējs projekts. Jo hibrīdzāles aprīkojums nozīmē, ka veidojas jauna tipa operācijas - [strādā] kopā divas brigādes - invazīvās kardioloģijas brigāde un kardioķirurģiskā brigāde.»

Tiesa, visticamāk, R. Lāci pirmdien centra vadītāja amatā varētu atjaunot, par to liecina A. Ērgļa teiktais. Esot notikusi «komunikācijas kļūda». Tā gan varētu slimnīcai maksāt 875,6 tūkstošus latu, kas ir šīs aparatūras izmaksas, kā arī vēl 150-200 tūkstošu latu zāles aprīkošanai. Taču vēl nav skaidrības, kas tālāk notiks ar aparatūru, - vai slimnīca maksās par to vai sūtīs prom. Par to jāvienojas valdei ar piegādātājiem. Piegādātāju firmas Arbor Medical korporācija vadītāja Dace Rātfeldere uz Dienas zvaniem neatbildēja, tiesa, Nozare.lv izteicās, ka cerot uz mierīgu situācijas atrisināšanos un nevēlētos vērsties tiesā. Viņa uzsvēra, ka aparatūra piegādāta uz līguma pamata, kas ar slimnīcu noslēgts šā gada 18. janvārī. To pašu saka arī R. Lācis. Gada sākumā līgums tika noslēgts par apjomīgu medicīnas preču iepirkumu 5,6 miljonu latu vērtībā, viena no pozīcijām bija tagad «strīdīgā» hibrīdzāle. Slimnīcas valde gan uzskata - ne visas «izkonkursētās» pozīcijas uzreiz jāpasūta, līgumā rakstīts - par katru atsevišķi rakstiski jāvienojas.

Slimnīcas pārstāve Ieva Stibe citē līgumā teikto: «Prece tiek piegādāta ārstniecības iestādei atbilstoši līgumā noteiktajam termiņam pēc slimnīcas veiktā pieprasījuma.» Piemēram, hibrīdoperāciju zāle Arbor Medical korporācijai būtu jāpiegādā 84 dienu laikā no brīža, kad rakstiski saņemts un apstiprināts slimnīcas pieprasījums. Rakstiska pieprasījuma pirms preces iegādes nav bijis, tikai R. Lāča mutiska vienošanās, par kuru valde nav zinājusi, uzsver slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs.

R. Lācis gan retoriski jautā: vai es viens zināju, ka tiek gatavota aparatūra? «To zināja daudzi cilvēki. Apsekoja operāciju bloku, kur likt, cik lieli būs aparāti, kādas ventilācijas iekārtas, kur izvietot durvis. Liela grupa ar to nodarbojās,» viņš atbild. Pēc viņa teiktā - par aparatūras piegādi bija jāzina A. Ērglim, Latvijas Kardioloģijas centra vadītājam. A. Ērglis to noliedz: «Noteikti nē. Tur acīmredzot noticis ļoti nepatīkams pārpratums komunikācijas trūkuma dēļ.» Viņam tikai bijis zināms plāns, ka nepieciešama šāda zāle, kad slimnīcai būs finansiālās iespējas, tāpēc rīkots aparatūras iegādes konkurss.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?