Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Prosa vai debesu manna?

Tikko izskanējuši šāgada Prozas lasījumi, un vienlaikus ceļu pie lasītājiem sācis jaunākais Prozas lasījumu stāstu krājums - jau piektais pēc kārtas. Piecpadsmit stāstu, piecpadsmit latvju rakstnieku jaunāko darbu. Autori zināmi un interesanti - Inga Ābele, Juris Zvirgzdiņš, Inga Žolude, Andris Akmentiņš, Ilze Ķīķere, Gundars Ignats, Ilze Jansone un Pēteris Pūrītis, arī visu rakstošo klusais bieds un teju vienīgais profesionālais kritiķis Guntis Berelis, vairāk dzejnieks Jānis Rokpelnis, Māris Bērziņš (Gūtenmorgens, tas pats), Ieva Plūme un pavisam jaunās māsas Rutkēvičas.

Čakli kā bitītes viņi ir tekstojuši.

Malki no krīzes krūzes

Atšķiru un sāku no pirmā - Ābeles Vilkumāras. Dzimtas stāsts? Kur nebūt noklausīts? No augšas atnācis? Nezinu, Ingai nepajautāju, bet senatnes elpu uzdvesa un vienlaikus ko nebūt dogvilisku. M. Asares Vidusāzijas apceļošanas fragments aizrāva ar vienkāršību un sirsnību.

Taču G. Bereļa Es tevi uzgleznošu - ā-ā-ā! Nu tāda černuha! Nu tik ļoti nemīlēt cilvēkus... Inde tā vien pilējusi no Bereļa rakstāmspalvas - taisni burtos iekšā! It kā izstrādāts, it kā viss baigi labi, bet nu kaut kas kaitina tajā visā. Varbūt vienkārši gribas, lai Berelis būtu labāks... kā rakstnieks?

Krīzes stāsti ir vairāki - Akmentiņa Reibums, Ignata Devalvācija un Bērziņa Pašnodarbinātais. Cits par citu groteskāks un skarbāks, tāda skumja palūkošanās uz apkārt notiekošo, bet ar optimisma piesitienu. Ignata Devalvācijas varoņi pat mīt mazliet citā pasaulē, tādā, kas, laikam jāsaka, par laimi, vēl nav kļuvusi par realitāti.

Akmentiņa «atgriešanās pie saknēm» dzimtajā Alūksnes novadā un stāsts par neveiksminieka pēdējo mūža dienu ir tik sirsnīgs un izjusts, turklāt tik bezcerīgi labdabīgi naivs un vienlaikus sāpīgs, ka pēc tā kādu brīdi nemaz negribas lasīt tālāk.

Sāpe par dzimteni, sāpe par cilvēkiem tajā - nu, tas taču nav modē, nav modē mīlēt nedz zemi, nedz cilvēkus tajā, nav. Bet mīlestība ir, un tā ir tik sajūtama, ka pietrūkst vārdu. Reibumu es pārlasīšu vēl kādu reizi. Vēlāk.

Nosacīti pie krīzes literatūras var pieskaitīt arī Madaras Rutkēvičas Meža migla, māt un Agneses Rutkēvičas Nulle kvadrātmetru jeb Kāda vīra īsa kriminālhronika. Agneses radītais jaunais vīrietis, kurš meklē mājvietu, vairāk uztverams kā ironeska, Madaras puisēns Mārcis, kurš kopā ar māti dodas negribētā gājienā cauri mežam, īsās dzīvītes atmiņu uzplaiksnījumi un skumjais noslēgums uzrunā citādi, un man kļūst tā labi ap sirdi: pēc šī krājuma gribas sacīt, ka mēs vairs neesam garāmgājēju, malā stāvētāju, īdētāju tauta. Ja mūsu rakstnieki ir tik redzīgi un mīloši, varbūt arī mēs ar laiku kļūsim tādi paši. Tādi, kas pamana. Un varbūt arī iejaucas, ne tikai vēro.

Rosīgā iekšiene

Ilzes Jansones Fᅢᄐr Elise, Ilzes Ķīķeres Ībungs un Ingas Žoludes Smaržīgais dārzs vairāk atklāj iekšējo, nevis ārējo pasauli. Jāsaka, Jansone un Žolude ir uzticīgas pašas sev un nosacīti turpina iepriekšējās grāmatās aizsākto domu iztirzāšanu.

Žoludes ādamismi mani uzrunāja jau viņas krājumā Mierinājums Ādama kokam, tāpēc Dārzu uztvēru kā tā loģisku turpinājumu un manifestāciju par tēmu mūžīgi sievišķais. Ko nu vīrieši... Gan jau dāmas pašas tiks ar visu galā. Jansones stāsts vēlreiz apliecina, ka tiks arī, bet mani tas nesatriec. Es lasu un iedziļinos sieviešu ādā, sieviešu domās un pa brītiņam pasmīnu. Labdabīgi. Bet kā vīrs (es ceru!). Iebāžu skapja dziļākajā stūrī savu slēpošanas mici (Ķīķere smejas, noteikti, es zinu!) un pievēršos atlikušajiem kungiem.

Pūrīša Kad atnāca Godo sasmīdināja no sirds, īpaši savelkot paralēles ar pēdējā laikā JRT redzētajām jau vairs nebūt ne ģeniālajām izrādēm.

Rokpeļņa rezignētais stāsts Vagons mudināja dzīvi iztēloties tuvojošos vecumu, bet Zvirgzdiņa līksmais Zaķa vēstījums atmodināja optimismu: ne visiem vecums pienāks tik īgns kā Rokpelnim.

Kopumā ņemot, krājums ir visaptverošs un rāda, kas beidzamajā gadā noticis latvju literatūrā, tādējādi glīti pildot savu funkciju. Daži stāsti (katram jau citi, katram citi) paliks atmiņā ilgāku laiku nekā tikai uz lasīšanas brīdi. Kā tam arī būtu jābūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?