Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Pūšļu fuka ambientā dziesma

Par to, kāpēc mums ir svarīga katra mazākā skudriņa, ar kurām it kā pilni meži, un kāpēc vispār daba aizsargājama, iespējams, labāk pat par ļoti talantīgu bioloģijas skolotāju spēs izskaidrot zinātnes, mūzikas, dzejas un vizuālās mākslas pasākums Dabas koncertzāle.

Pabaros prātu un emocijas

Jau sesto gadu pēc kārtas Dabas koncertzāles darboņi zinātnieki un mūziķi atbraukušos viesus iepazīstinās ar kādu tepat Latvijā mītošu dabas brīnumu un līdz šim maz skandinātu vietas nosaukumu un tās īpatnībām. Bagātīgi pabaros prātu un emocijas. Šoreiz Dabas koncertzāle spers divus soļus Kurzemes virzienā. 6. augustā dosies uz Nīcas pagastu pie Pusēnu kāpas un 13. augustā - uz Mērsragu. Pavisam klāt Baltijas jūras krastam un tās iemītniekam Pūšļu fukam - brūnaļģei, ap kuru šoreiz vīsies galvenais multimediālā projekta stāsts. Dabas koncertzāles vārds lielākoties saistās ar neparastu, ambientu mūziku Ingus Ulmaņa un viņa domubiedru izpildījumā, taču, izrādās, projekta sākumā bija zinātne. Griežu dziesmu monitorings, nakts kukaiņu publiska pētīšana un lielais jautājums, kā turpināt ar Latvijas iedzīvotājiem iesākto sarunu par dabu un tās saudzēšanu. Tādēļ, pirms paņemam sedziņas sēdēšanai, pīrādziņus un kafiju uzkodām, kā arī divus gliemežvākus samaksai par ieeju un dodamies zaļumos, par Dabas koncertzāles misiju savā, zinātnieku, šķērsgriezumā Dienai stāsta vieni no pasākuma «veterāniem» Dabas aizsardzības pārvaldes darboņi Andris un Inta Somi, kā arī Latvijas Hidroekoloģijas institūta pētniece Solvita Strāķe. Viņa un kolēģis Andris Andrušaitis piedalās pirmo reizi un pilda vadošo pētnieku pienākumus.

Iedvesmo griezes dziesma

Kas tad ir Dabas koncertzāle? Tā ir īpaši izraudzīta vieta dabā, kur dabas zinātne tiek apvienota ar mūziku, dzeju, gaismu, video un foto. «Cilvēkiem saprotamas, vienkāršas sarunas veidā pasniedzam reizēm svešu un sarežģītu, kā arī jau zināmu, taču ikdienas steigā nepiefiksētu informāciju par viņu apkārtni,» skaidro Andris Soms. Izrādās, Dabas koncertzāles ideja dzima, pateicoties iedvesmai, ko dabas pētniekiem sniedza akcija Meklējam griezi ANO Attīstības programmas finansēta projekta ietvaros. 2005. gadā realizētā iecere bija lielā mērā vērsta uz sabiedrības iesaistīšanas, informēšanas un izglītošanas pasākumiem. Minētās akcijas ietvaros cilvēki varēja dienas laikā zvanīt uz norādītu tālruņa numuru un pastāstīt, kur viņi dzirdējuši griezes dziesmas. Andris Soms un ornitologs Otars Opermanis, kādā novakarē dodoties mājās no naktsputnu uzskaites pie Burtnieku ezera, mētājuši idejas, ko lai dara tālāk. Pasākums beidzies, taču šķitis loģiski, ka tādā garā būtu jāturpina. Sekoja publiska kukaiņu pētīšana naktī uz nostiepta balta palaga, ko izgaismo lukturis, pēc tam O. Opermanis un ANO Attīstības programmas biroja vadītāja Latvijā Silvija Nora Kalniņš satikās ar mūziķi Ingu Ulmani, un tad arī radās Dabas koncertzālei, kādu to pazīstam šobaltdien. «Proti - caur zinātni un muzikāliem priekšnesumiem apvienojam prātu un emocijas,» - tā A. Soms. Pirms Ingus Ulmaņa komponētā simfoniskā stāsta par ķinķēziņiem, kura veidošanā un atskaņošanā piedalās ģitārists Aigars Votišķis, folklorists Valdis Muktupāvels, projekta jaunpienācējs Andris Sējāns, skaņu režisors Gatis Zaķis, taustiņinstrumentālists Kaspars Tobis, bundzinieks Anrijs Grinbergs un pats Ingus Ulmanis, no pulksten 20 būs atvērtas piecpadsmit darbnīcas. Tajās Pūšļu fuku un citus Baltijas jūras iemītniekus caur zinātniskām un mākslinieciskām nodarbēm aicinās iepazīt Latvijas Hidroekoloģijas institūts, Vides attīstības biedrība, Vides projekti, biedrība Homo Ecos, Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālā administrācija, Pierīgas reģionālā administrācija un citi. Jau citā dzīvības formā klātesošs noteikti būs arī dzejnieks Pēters Brūveris, kurš bija piekritis apdzejot Pūšļu fuku.

Pasaka ar reāliem faktiem

«Dabas koncertzāles varoņus izvēlamies pēc izslēgšanas principa,» smejot teic Inta Soma. «Ir bijuši augi, putni, šogad varonis būs no Baltijas jūras.»

Savukārt A. Soms stāsta, ka mērķis ir radīt daudzveidību - ņemt no gaisa, no zemes un ūdens, parādīt reto un aizsargājamo, kā arī ļoti pazīstamo un ik uz soļa atrodamo. Kā tas vienugad bijis ar čunčiņu - visparastāko Latvijas putniņu. Čunčina, čunčina savā nodabā, taču neviens viņu neatpazīst. Pēc pasākuma gan lielai daļai cilvēku tas ir kļuvis vislabāk pazīstamais sīkais putniņš Latvijā, savu pārliecību pauž pētnieks.

Pūšļu fuks (nosaukums norāda uz pūslīšiem, kas notur augu vertikālā stāvoklī ūdenī) jeb fucus vesiculosus savu latvisko nosaukumu ieguvis tikai pirms desmit gadiem, taču līdz ar savu publisko parādīšanos Dabas koncertzālē atklās veselu stāstu par dzīvi Baltijas jūras dzīlēs. «Cilvēki, kas dzīvo pie Baltijas jūras, parasti ierauga tikai ūdeni un tīras smiltis, taču par to, ka zem ūdens atrodas tādas pašas ainas kā uz sauszemes, iedomājas retais,» stāsta pētniece Solvita Strāķe. «Ir atklāts, ka Baltijas jūrā zem ūdens ir sešdesmit dažādau ainavu.» Pušļu fuks ir daudzgadīga, ar aci saskatāma makrofīta aļģe. Viena no galvenajām aļģēm, kas ir kā mājvieta daudziem maziem, sīkiem dzīvnieciņiem un zivīm. Tā var augt tik dziļi, cik dziļi ūdenī iespīd gaisma, - līčos no viena līdz sešu metru dziļumam, atklātajā daļā līdz piecpadsmit metru dziļumam. Jūrā šī ir ļoti auglīga zona.

Lai Pūšļu fuka un Baltijas jūras izzināšanu sanākušajiem darītu vēl sulīgāku un emocionālāku, pasākuma rīkotāji pēta jau esošās leģendas, piemēram, par dzīvības rašanos Baltijas jūrā, kā arī rada un pieslīpē stāstus speciāli šim pasākumam. A. Soms: «Šobrīd runājam par libretu, kurā reālā pasaule būs apvienota ar izdomājumu. Protams, balstīsimies uz reāliem faktiem un nestāstīsim galīgākās muļķības. Būs pasaka, kas balstīta uz reāliem faktiem.»

Dullie dabas mīļi

«Mēs visi mazliet esam dullie,» saka I. Soma par Dabas koncertzāles rīkotāju komandu. Darbs allaž rit, atvēlot dārgās nakts stundas un brīvdienas. Pērn viņi nodibinājuši biedrību, kurā darbojas ap desmit ideju ģeneratoru un apmēram septiņdesmit dalībnieku, kas iesaistās pasākuma organizēšanā. Arī brīvprātīgie palīdz. Nenovērtējamu atbalstu sniedz pašvaldības, kā arī labvēļi, šoreiz SIA Skonto būve. No 400 skatītājiem pirmajā pasākumā Dabas koncertzāle izaugusi līdz 4000. Galvenais - piedalīties, uzzināt un baudīt.

www.dabaskoncertzale.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?