Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Rabarberu sezona turpinās

Lai gan ierasts uzskatīt, ka rabarberus drīkst ēst tikai līdz Jāņiem, jo vēlāk tajos veidojas kaitīgā skābeņskābe, tā tomēr ir tikai daļa patiesības. Jāņu laiks sakrīt ar brīdi, kad pavasarī izaugušo rabarberu veģetācijas periods sāk iet uz beigām un tad skābeņskābes apjoms tajos tiešām ir vislielākais. Taču kurš gan vispār ēd lielos, pāraugušos, pārkoksnējušos kātus? Tie jāizrauj, lai vietā aug jauni rabarberi! Un jaunajos, kas sulīgi un kraukšķīgi ataugs izrauto vietā, skābeņskābes saturs nebūs palielināts, tāpēc tos droši var ēst arī jūlijā.

Tāpēc mēs arī tagad, pēcjāņu nedēļā, piedāvājam ēdienus ar rabarberiem. Saldam našķim - rabarberu napoleonus. Taču pamēģiniet tos arī gaļas ēdienos, it īpaši grila marinādēs. Rabarberu skābums piešķir gaļai neparastu garšu. Trešajā receptē - piknika sacepumā - rabarberu gan nav, toties tas lieliski garšos vasaras dārza ballītēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Rabarberu napoleoni

4 personām vajadzēs: mīklai - 1/2 paciņas saldētas kārtainās mīklas, 2 ēd. k. cukura; pildījumam - 500 g rabarberu, sagrieztu 1 cm garos gabaliņos, 200 g cukura, 1 ēd. k. cietes (kartupeļu vai kukurūzas), 2 tējk. sarīvētas apelsīna miziņas, 1 ēd. k. sarkano jāņogu želejas vai cita bieza sarkanā ievārījuma
1. Vispirms pagatavo pildījumu. Katliņā sajauc rabarberus ar cukuru, sarīvēto miziņu.
2. Atstāj 10 minūtes sasuloties, tad daļu sulas nolej, pievieno cieti un vāra uz vidējas liesmas, līdz rabarberi mīksti. Iecilā želeju vai ievārījumu.
3. Sakarsē krāsni uz 200 grādiem.
4. Cepamplātī ieklāj cepampapīru.
5. Ņem mīklas plāksnes un pārkaisa ar divām ēdamkarotēm cukura. Izveltnē mīklu 28 cm taisnstūrī. Sagriež divos vienādos gabalos.
6. Liek abus gabalus uz plāts ar cukuroto pusi uz augšu.
7. Cep 10-15 minūtes, līdz tie kļūst gaiši un sāk pūsties, bet vēl nav gatavi.
8. Tad izņem mīklas gabalus no cepeškrāns un uzmanīgi nedaudz saplacina, vienam gabalam uzliek sagatavoto rabarberu pildījumu un pārliek pāri otru gabalu. Nedaudz piespiež. Liek atpakaļ krāsnī un cep vēl 10 minūtes, līdz tie gatavi.
9. Sagriež četrās daļās un pasniedz ar saldējumu.

Sacepums ar sieru un cauraudzīti piknikam

Sastāvdaļas 6-8 porcijām: 400 g kārtainās mīklas (1 paciņa), 1 neliels sarkanais sīpols, sagriezts plānās ripiņās, 1 vidēji liels tomāts, sagriezts gabaliņos, 1 ēd. k. olīveļļas, 180 g svaigā siera, 150 g labi kūstoša siera, 150 gabaliņos sagriezta kūpināta cauraudzīša, 20 g sakapātu diļļu, 2 olas, baziliks dekorēšanai
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
2. Plātī ieklāj 1/2 atlaidinātas mīklas un ar pirkstiem izlīdzina tā, lai mīkla būtu aptuveni divu eiro monētas biezumā, rūpīgi piespiež mīklu pie formas malām.
4. Uz mīklas uzliek cepampapīru un pārber ar cepampupiņām (der gan speciālās, kas tieši šim nolūkam nopērkamas virtuves piederumu veikalos, gan parastās pupiņas, kas ir mājās. Pupiņas vajadzīgas, lai kārtainā mīkla cepot neceltos uz augšu.
5. Liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 15 minūtes, līdz mīkla kļūst gaiši zeltaina, tomēr līdz galam vēl nav izcepusies.
6. Pa to laiku sagatavo pildījumu. Pannā olīveļļā viegli apcep sīpola ripiņas, līdz tās kļūst mīkstas un caurspīdīgas, pievieno tomātu un nedaudz apcep.
7. Olas sakuļ, svaigo sieru samaisa kopā ar sakultajām olām, pievieno mazos gabaliņos sagrieztu cauraudzīti. Visu samaisa.
8. Izņem plāti no cepeškrāsns, noņem cepampapīru ar pupiņām, ar dakšiņu vairākās vietās viegli sadursta mīklu un liek virsū pildījumu. Pārkaisa ar sarīvēto parasto sieru un sakapātajām dillēm, mazliet diļļu atstājot dekorēšanai.
9. Atlikušo mīklu sagriež strēmelēs un pārliek pildījumam. Visu liek atpakaļ cepeškrāsnī, cep, līdz virsiņa kļuvusi zeltaini brūna.
10. Pasniedz uzreiz siltu vai arī atdzesētu - auksts šis sacepums garšos tikpat labi, tāpēc to droši var ņemt līdzi piknikā.

Rabarberos marinēta gaļa grilam

Sastāvdaļas 2 personām: 2-3 rabarberu kāti, 1 sarkanais sīpols, 2 šķēles cūkas kakla karbonādes, 50 ml melnā balzama, olīveļļa, sāls, pipari pēc garšas
1. Rabarberus nomizo un sagriež mazos kubiņos.
2. Nomizo un sasmalcina sīpolu, pievieno sagrieztajiem rabarberiem.
3. Sīpoliem un rabarberiem pieber sāli un maltus melnos piparus, pielej nedaudz olīveļļas un melno balzamu. Kārtīgi izmaisa.
4. Cūkgaļas šķēles no abām pusēm apziež ar sagatavoto maisījumu tā, ka gaļa aplīp ar sīpolu un rabarberu gabaliņiem. Gaļu atstāj uz stundu, lai ievelkas. Pārpalikušo rabarberu un sīpolu maisījumu izmanto kā salātus pie grilētās gaļas un ēd svaigā veidā.
5. Liek gaļu uz grila restēm un cep uz grila. Ja vēlas, īsi pirms ņemšanas nost no grila tai vēl var pārliet mazliet melnā balzama.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?