Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Radot nākotnes universitāti

Šķiet, ka Latvija panākumus kādā jomā visstraujāk spējusi sasniegt tieši ārēja spiediena rezultātā - vai nu tās bija Eiropas Savienības (ES) regulu un direktīvu prasības, kuras nācās piemērot, lai, iestājoties ES, valstī nozarpolitika būtu sakārtota, vai arī ārējie draudi valsts drošībai, kas liek pildīt solījumu pienācīgi finansēt aizsardzību. Tik vienkārši, bet ne vienmēr «stingrā roka» bijusi atklāti pamanāma. Moderno tehnoloģiju radītās pārmaiņas ir daudz nemanāmākas. Tās mainījušas ne tikai mūsu ikdienu, bet arī izglītības sistēmas robežas.

Šodien augstākā izglītība un pētniecība sastopas ar pieaugošu globalizāciju, konkurenci, prasībām pēc augstskolu specializācijas un izgudrojumu komercializācijas. Pieaugošās izglītības izmaksas rietumu pasaulē kombinācijā ar izmaiņām darba tirgū un nabadzīgo valstu ekonomikas vidi šo spiedienu tikai pastiprina. Pasaules Ekonomikas foruma Globālā padome definējusi trīs galvenos izaicinājumus augstākajai izglītībai. Pirmkārt, jaunās tehnoloģijas un online izglītība, kas ietekmē apmācību un studiju modeļus; otrkārt, pētniecības un zināšanu jaunrade, ko pastiprina tehnoloģiju, industriju un citu tirgus spēlētāju parādīšanās; treškārt, izaicinājumi universitāšu tradicionālajām vērtībām.

Bieži tiek runāts par vienu nākotni visām universitātēm, kaut gan patiesībā runa ir par nākotņu un identitāšu daudzveidību dažādām universitātēm. Tiek prognozēts, ka saglabāsies dažāda veida universitātes, un universitāšu daudzveidību pastiprina jauno tehnoloģiju straujā ienākšana ikdienas dzīvē. Internets un mobilās ierīces liek augstākajai izglītībai iet ārpus augstskolu sienām, pārkāpt pāri ne vien tradicionālajām, bet arī valstiskajām robežām. Atbilstoši straujajām pārmaiņām konservatīvisma stigma akadēmiskās vides izaugsmei var tikai traucēt. Vai universitātes Latvijā globālajā kontekstā spēlēs tikai lokālu lomu, atkarīgs no pašām izglītības iestādēm.

Pasaulē arvien vairāk izvēršas uz peļņu vērsto organizāciju, industriju un pašvaldību sadarbība ar augstskolām. Rezultātā universitātes gūst tiešu saikni ar tirgu, tai skaitā ne vien iespēju veidot tirgus spēlētāju vajadzībām atbilstošas studiju programmas, bet arī iespēju popularizēt savas specifiskās studiju programmas. Savukārt tirgus spēlētāji saņem atbilstoši sagatavotus speciālistus un līdzdarbību inovāciju vides stimulēšanā. Galu galā vislielākajiem ieguvējiem jābūt studentiem, apgūstot jaunas darba tirgū pieprasītas zināšanas, kompetences un prasmes.

Ar lielākiem izaicinājumiem saskarsies augstskolas ar dominējošo tradicionālo apmācību modeli, kurā monotona lekcija viena pasniedzēja izpildījumā noris lielā auditorijā. Diemžēl mūsdienu jauniešiem jau pēc 15 minūtēm var būt grūtības noturēt uzmanību, lai nepārslēgtos uz līdzpaņemtajiem datoriem vai viedtālruņiem. Docētājiem jābūt gataviem ieviest jaunas pedagoģijas metodes, gan sadalot lekciju vairākos ciklos, kas ietver studentu iesaisti un interaktīvas darbības, gan izmantojot e-studijas, tai skaitā pašveidotus vai Youtube pieejamus videomateriālus un aplikācijas.

Tikai modernās tehnoloģijās balstīta un eksportspējīga augstākās izglītības sistēma ar specializētām universitātēm dod stabilu pamatu konkurētspējīgai Latvijas tautsaimniecības nozaru izaugsmei.

* Rīgas Stradiņa universitātes attīstības prorektors

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?