Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Raganu medības Turcijā skar 58 tūkstošus

Ir pilnībā piepildījušās bažas, ka Turcijas autoritārais prezidents Redžeps Tajips Erdogans, attaisnojoties ar centieniem sodīt apvērsuma mēģinājumā vainīgos, sāks plaša mēroga vēršanos pret saviem oponentiem. Pēdējo dienu laikā šīs masveida tīrīšanas apjomi kļuvuši tik milzīgi, ka liek cilvēkiem pasaulē to dēvēt par jaunu apvērsumu vai raganu medībām varas cīņā pret ideoloģiskajiem pretiniekiem demokrātiskajās institūcijās.

BBC vēsta, ka pēc pagājušajā nedēļā notikušā puča mēģinājuma apspiešanas aizturēto, arestēto, no darba atlaisto vai uz laiku no amata atbrīvoto cilvēku skaits Turcijā jau pārsniedzis 58 tūkstošus.

Izravēs ar saknēm

Otrdien prezidentam nelojālie un atstādināmie tika masveidā «atrasti» skolotāju, universitāšu dekānu un mediju pārstāvju rindās. Valdības pārstāvji apgalvo, ka vēršas pret ASV dzīvojošā garīdznieka Fetulllas Gulena atbalstītājiem. Viņš esot vainojams «teroristu organizācijas veidošanā» un puča vadīšanā. F. Gulens to kategoriski noliedzis.

Turcijas premjerministrs Binali Jildirims paziņojis, ka F. Gulena atbalstītājus «izravēs ar visām saknēm». Kā izteicies kāds turku avīzes komentētājs, «notiek kontrpučs - sistēmas tīrīšana ar pagātnē notikuša puča metodēm».

Prezidenta deklarētais mērķis ir «iztīrīt visas valsts institūcijas» no «paralēlās valsts» - kustības, ko vada F. Gulens. Prezidenta administrācijas cilvēki apgalvo, ka «Gulena kliķes» cilvēki iefiltrējušies R. T. Erdogana tiešā tuvumā, to skaitā bijis prezidenta galvenais militārais padomnieks un padomnieks gaisa spēku jautājumos. Pats prezidents apgalvo, ka sazvērniekiem pietrūcis tikai 10-15 minūšu, lai viņu nolaupītu vai nogalinātu.

Vainīgo meklēšanas un sodīšanas kampaņa sākās ar drošības spēkiem. Tika aizturētas vairāk nekā 7500 militārpersonu, to skaitā 85 ģenerāļi un admirāļi. No darba atlaisti astoņi tūkstoši policistu, tūkstotis arestēti. Ziņu aģentūra Anadolu vēsta, ka no darba atbrīvoti ap 100 izlūkdienesta pārstāvjiem.

Pēc tam tīrīšanas kampaņa skārusi civilās institūcijas. Uz laiku no amata pienākumu pildīšanas tika atbrīvoti trīs tūkstoši tieslietu sistēmas darbinieku, to vidū 1481 tiesnesis. BBC ziņo, ka darbu zaudējuši 15 200 Izglītības ministrijas institūciju darbinieku. Licence anulēta 21 tūkstotim skolotāju. Universitātēm pieprasīta 1577 dekānu atlaišana no amata. No darba atlaisti 1500 Finanšu ministrijas institūcijās strādājošie, kā arī 393 Sociālās politikas ministrijas darbinieki un 257 premjerministra biroja darbinieki.

Tāpat no darba jau padzīti 429 garīdznieki, sludinātāji un reliģijas skolotāji.

Nelaiž uz ārzemēm

Turcijas Austākās izglītības padome pieprasījusi universitāšu rektoriem steidzami izvērtēt akadēmiskā un administratīvā personāla saistību ar Fetullas Gulena organizāciju. Padome arī pieprasījusi, lai universitāšu pētnieki, kuri atrodas ārzemēs, atgrieztos Turcijā iespējami drīzā laikā.

Reuters ziņo, ka valdība uz laiku noteikusi aizliegumu universitāšu pētnieku izceļošanai uz ārzemēm, lai novērstu puča atbalstīšanā vainojamo zinātnieku no universitātēm aizbēgšanu.

Anadolu arī vēsta, ka Turcijas raidsabiedrību uzraudzības iestāde atņēmusi raidīšanas licenci 24 radio un televīzijas sabiedrībām, kas tiek vainotas sakaros ar F. Gulenu. Viņa atbalstītāji sameklēti pat valsts raidsabiedrībā TRT, kur no pienākumu pildīšanas atstādināti 370 darbinieki.

Valdība noteikusi ierobežojumus WikiLeaks mājaslapas apskatei Turcijā pēc tam, kad tā publiskoja 300 tūkstošus R. T. Erdogana un viņa Tiesiskuma un attīstības partijas (AKP) e-pasta vēstuļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?