Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Reformu partijai jāizvēlas draugi ES

Reformu partija ir jaunas izšķiršanās priekšā. Tās dome, kas sestdien sanāca uz pirmo sēdi, uzdeva valdei divu mēnešu laikā sagatavot ziņojumu par to, «kas mēs esam», lai vieglāk būtu izvēlēties sev radniecīgāko Eiropas partiju grupu. Debates domes sēdē atklāja, ka šo lēmumu pieņemt nebūs viegli, jo vienlīdz spēcīga ir gan liberālo, gan konservatīvo vērtību piekritēju grupa. Pie pirmajiem vairāk pieder tā sauktā partija elite, savukārt par konservatīvo ideoloģiju vairāk uzstājās pārstāvji no reģionu nodaļām.

«Labdien, liberāļi, konservatīvie un sociāldemokrāti. Tieši tāds ir mūsu partijas biedru sastāvs, jo tā neveidojās uz ideoloģijas bāzes, bet gan pulcēja dažādu uzskatu pārstāvjus ap lozungu pret oligarhiem,» sēdē sacīja Vilnis Ķirsis. Reformu partijas (RP) dome ir izveidota nesen, un tajā ir pārstāvniecība no visām nodaļām. No 82 domniekiem uz sēdi bija ieradušies 67 partijas biedri. Tas bija pirmais pasākums bez līdera Valda Zatlera, kurš vasaru veltīs veselības atgūšanai. Dienu iepriekš Latvijas Televīzijas raidījumā 100. panta preses klubs palika neatbildēts jautājums, kas tagad vada Reformu partiju, taču domes sēdē kā divi līdzvadītāji iezīmējās priekšsēdētāja vietnieki - Liepājas domnieks Jānis Vilnītis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš arī ziņoja par tuvākās nākotnes uzdevumu - noskaidrot partijas ideoloģiju. Ja dažu mēnešu laikā RP, kas sevi pieteikusi kā centrisku politisko spēku, varēs saviem vēlētājiem to pateikt, tai ir izredzes atgūt zaudētos atbalstītājus - vispirms jau tos, kuri aizgājuši uz neizlēmušo grupu, uzskata E. Rinkēvičs. Dažādās aptaujās RP reitings tagad svārstās starp 1,8% un 3%. Uz sēdē izteikto jautājumu, ar ko RP atšķiras no Vienotības, E. Rinkēvičs atbildēja, atgādinot arī par programmatiskām atšķirībām. Taču, viņaprāt, tiesiskuma un reformu koalīcijas būtībai neatbilstot arī tas, kā tika izraudzīta Pasažieru vilciena valde. «Taču šī ir labākā koalīcija, un tai ir jānostrādā līdz 2014. gada vēlēšanām,» uzsvēra ārlietu ministrs.

Kad Tukuma nodaļas pārstāvis Edmunds Jurēvics, meklējot atšķirības starp abām valdības partijām, atgādināja par Vienotības līderes Solvitas Āboltiņas labvēlīgo attieksmi pret zaļajiem zemniekiem, kas RP asociējas ar oligarhiem, un Dzintaru Zaķi, «kurš neizceļas ar godīgumu», sēdes vadītājs norādīja, ka viņa runai atvēlētais laiks ir beidzies. Tā gan bija tikai sakritība, nevis vēlme apklusināt kolēģi. Valdis Labinskis no Līvāniem pieļāva, ka Jānis Klaužs (ZZS) Līvānos varbūt ir lielāks oligarhs nekā Aivars Lembergs Ventspilī. Taču viņš vedināja RP vadību lielāku uzmanību programmā pievērst jautājumiem, kas interesē cilvēkus reģionos, jo tieši tur ir partijas vēlētājs. Reģionu cilvēki arī aicināja uzticēties konservatīvām vērtībām, kā pirmo minot tieši ģimenes stiprināšanu. Gunārs Igaunis atzina: «Ja mēs kaut ko gribam liberalizēt, tad es apgrūtinu dzīvi sev un saviem vēlētājiem.» Andrejs Mūrnieks atgādināja, ka partija gājusi pie vēlētājiem ar centriski konservatīvu pozīciju, kas esot pazaudēta. «Mēs cenšamies ielēkt ejošā vilcienā. Ja vagonā nebūs brīvas vietas, kāds būs jāmet ārā, un mums ir jāsaprot, uz kurieni mēs braucam. Vienīgais liberālis, kas Latvijā vēl ir palicis, ir Ivars Godmanis,» sacīja Romualds Ražuks. Vjačeslavs Dombrovskis, kurš tagad vada Saeimas frakciju, atgādināja, ka konservatīvā spārna pārstāvji ir par minimālām izmaiņām, līdz ar to šī ideoloģija nav savienojama ar RP būtību, kas paredz veikt nozīmīgas pārmaiņas. Diskusiju E. Rinkēvičs novērtēja kā interesantu domu apmaiņu, kura ir tikai sākusies, uzsverot, ka «saruna ir notikusi ļoti lielas savstarpējās cieņas gaisotnē», kas atbilda patiesībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?