Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Regulējums un tā konkurētspēja

Finanšu sektora attīstību aizvien vairāk nosaka pieprasījums pēc ērtākiem pakalpojumiem un inovāciju potenciāls. Tas met izaicinājumu kā pašiem tirgus spēlētājiem, tā uzraugiem jeb regulatoriem. Šobrīd pasaulē ir jau vairāk nekā 1400 lielu finanšu tehnoloģiju jeb FinTech kompāniju. Tie ir alternatīvi pakalpojumi banku piedāvātajiem. Latvijas publiskajā telpā pagaidām par to daudz nerunā. Taču vajadzētu.

Abas puses, bankas un FinTech, sākušas apzināties nepieciešamību pēc sadarbības - bankām ir spēcīga kapitāla struktūra un infrastruktūra, turpretī FinTech - inovatīvas idejas, lielākas iespējas eksperimentēt un riskēt. Abpusējs konflikts ir mīts. Bankas veido inovāciju centrus, kuriem piesaista FinTech entuziastus. Tāpat bankas dalās ar savu infrastruktūru.

Taču ir nianses, kas mulsina kā patērētājus, tā tirgus dalībniekus. Bankas un FinTech kompānijas strādā dažādu regulējumu režīmā. Banku darbību regulē skaidri noteikumi attiecībā uz riska izvērtēšanu, piesardzīgu kreditēšanu, kredītspējas novērtējumu, personas datu drošību, nemaz nerunājot par banku dibināšanas noteikumiem. Turpretī jaunie tirgus dalībnieki dažreiz pat nezina, kā rīkoties. Piemēram, izveidojot savstarpējo aizdevumu platformu, tās dibinātājam nav skaidri zināms, kāda PVN likme uz to attiecināma, jo šim sektoram vēl nav precīza nodokļu regulējuma. Tāpat arī nav skaidri saprotami klientu identifikācijas noteikumi. No potenciālo investoru un klientu pozīcijām raugoties, tas ir jautājums par uzticību. Vai ieguldīt neregulētā biznesā ir droši? Vai aizņemties, izmantojot uzņēmumu, kura darbība ir neskaidri regulēta, ir droši? Savukārt FinTech pārstāvji nonāk absurdā situācijā, jo saņem sodus no regulatora par, piemēram, nepietiekamu kredītspējas novērtējumu - taču: kas nosaka, kādam tieši šim novērtējumam jābūt?

Problēmas pamatā ir neredzamā cīņa starp regulatoru un inovācijām, kurā regulators vienmēr iegūst vien otro vietu. Regulējumu veicina un nosaka tirgus attīstība - kamēr pakalpojums nav sevi tirgū pierādījis, regulators nezina, ko regulēt. Cik ātri regulatoram būtu jāreaģē uz pārmaiņām tirgū? Piemēram, kopfinansējuma jeb pūļa finansējuma platformas pasaulē veido jau 2,3 miljardus ASV dolāru lielu industriju, bet skaidra regulējuma šajā sektorā vēl nav. Eiropas Savienības līmenī notiek apspriedes par iespējamiem risinājumiem, kamēr attīstītāko dalībvalstu atbildīgās institūcijas katra atsevišķi cenšas aizsargāt finanšu sistēmu un vienlaikus mēģina piesaistīt investīcijas tirgū. Latvijā ar FinTech sektoru saistīta regulējuma nav.

FinTech un inovāciju sakarā nedrīkst aizmirst konkurences aspektu. Tāpat kā citās jomās, arī finanšu investīciju piesaistē Latvija konkurē ar Lietuvu, Igauniju, Poliju un citām valstīm. Tāpēc arī valsts pieejai jābūt konkurētspējīgai.

Līdz ar to līdztekus finanšu tirgus stabilitātes nodrošināšanai jābūt arī inovāciju un konkurences veicināšanas pasākumiem. Tiem vajadzētu kļūt par regulatora un valdības pamatuzdevumiem.

*Zvērinātu advokātu biroja Eversheds Bitāns partneris

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?