Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Reinis Hofmanis izpelnās ievērību

Jaunieši ar neizsakāmi skumjām acīm. Tas ir pirmais, kam pievēršas skats norvēģu fotogrāfes Andreas Jestvangas fotogrāfiju sērijā One Day in History/ Viena diena vēsturē. Tikai pēc tam ieraugi fizisko sakropļotību. Piemēram, par gada fotogrāfiju atzītajā Ūteijas slaktiņā izdzīvojušās Ilvas Švenkes portretā - pirmās piesaista meitenes acis, tikai tad - sarētotā kakla āda. Citiem it kā pat nekas nekaiš...

Trīsdesmit divus gadus vecā norvēģu fotogrāfe Andrea Jestvanga atzīta par L'Iris d'Or/Sony World Photography Awards gada fotogrāfu. Uzvarot 122 000 pieteikumu no 170 valstīm konkurencē, fotogrāfe saņēma godalgu, kā arī Sony fototehniku un 25 000 ASV dolāru pagājušonedēļ notikušajā noslēguma ceremonijā Londonā.

Žūrija vienbalsīgi nobalsoja par Jestvangas iespaidīgo izdzīvojošo bērnu un jauniešu portretu sēriju, kas tapa pēc 2011. gada jūlija masveida slepkavībām Ūteijas salā pie Oslo. Sērija ar nosaukumu Viena diena vēsturē fiksē izdzīvojušos jauniešus ar neaptveramu jūtīgumu un atklātību un ir nezūdošs apliecinājums šo jauniešu apņēmībai, saskaroties ar šo neaprakstāmo traģēdiju. Šķiet fotogrāfei izdevies nofotografēt jauniešu dvēseles, nevis miesas ievainojumus. Attēlos nav ne mazākās spekulācijas vai pašmērķības.

Tikai dažu gadu laikā Andrea Jestvanga, fotogrāfe, kuras dzīve rit starp Berlīni un Oslo, ir kļuvusi par vienu no saistošākajiem pasaules jaunajiem fotogrāfiem. Viņas darbi ir publicēti Newsweek, M Le Monde, Stern un D Republica un ir izstādīti visā pasaulē. Viņa ir ieguvusi vairākas godalgas. Fotogrāfes rokrakstam piemīt sociāli aktīvs patoss, apvienots ar klusinātu intonāciju, fotogrāfijā Andreu Jestvangu īpaši interesē cilvēku dzīves sociālie un antropoloģiskie pētījumi.

Savukārt latviešu fotogrāfa Reiņa Hofmaņa sērija Teritorija ieguvusi otro vietu arhitektūras kategorijā profesionāļiem. Šis nav jaunā fotogrāfa pirmais starptautiskais panākums. Piemēram, starptautiskajā fotokonkursā Archifoto 2012 šī sērija tika atzīta par labāko 26 valstu pārstāvju un vairāk nekā 250 fotogrāfu konkurencē. R. Hofmanis sērijā Teritorija atspoguļo Rīgas pilsētvidi ziemā krēslas laikā. Intervijā portālam www.fotokvartals.lv fotogrāfs stāsta, ka šī tēma - cilvēki, kuru profesija ir vērot citus, atrodoties šaurā, noslēgtā telpā, - viņu vilinājusi, jau domājot par bakalaura darbu.

2013. gada Sony World Photography Awards laureātu darbi būs apskatāmi izstādē Somerseta namā Londonā līdz 12. maijam. Fotogrāfijas tiks publicētas arī 2013. gada Sony World Photography Awards grāmatas izdevumā.

Plašāk: www.worldphoto.org.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?