Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Reklamēsies un apkarosies

Mēnesi pirms Saeimas vēlēšanām politiskajiem spēkiem aizveras televīziju durvis, šī nedēļa bija pēdējā, kad vēlētāju uzrunāšanai varēja izmantot reklāmas rullīšus televīzijā. Kampaņa tiks turpināta lielās tirāžās izdotajās partiju avīzēs - arī tādās, kurās būs aplūkoti politisko sāncenšu «varoņdarbi», kā sacīja viens no Vienoti Latvijai līderiem par Vienotībai veltīto speciālizdevumu 600 000 eksemplāru tirāžā.

«Vēlētājs varēs izvērtēt, kas šo avīzi izdod un kāpēc izdod,» sacīja Vienotības ģenerālsekretārs Artis Kampars par konkurentu sarūpēto materiālu, kurš šajās dienās nonācis Latvijas iedzīvotāju mājokļos. Iepriekšējo vēlēšanu pieredze gan rāda, ka ne visi savas pastkastītes saturu priekšvēlēšanu laikā aplūko, partiju avīzes redzētas mētājamies visās iespējamās vietās. Tāpēc šī izdevuma tirāža esot tik liela, skaidro izdevēji. Vienoti Latvijai avīzi piesaka ar vārdiem: «Ja valstī viss ir kārtībā, tad metiet šo miskastē un balsojiet par tiem, kas ir pie varas!» Avīzē ir aplūkotas skaļākās un jau aprakstītās pēdējo gadu lietas, ieskaitot neveiksmīgo vilcienu iepirkumu, kas pieteikts ar nosaukumu Vilcienu katastrofa.

Liepnieks ir vīlies

Vienotības līdere Solvita Āboltiņa un A. Kampars izteica cerību, ka vēlētājs spēs novērtēt valdības padarīto. No Vienotības puses izskanēja aizdomas, ka šī nav tikai tikai vienas partijas kampaņa, bet organizēta vairāku politisko spēku - Aināra Šlesera vadītās partijas Vienoti Latvijai, Ingunas Sudrabas partijas No sirds Latvijai un arī partijas Latvijas attīstībai - vienota cīņa pret Vienotību un pašreizējo koalīciju kopumā. Tāds iespaids rodoties, jo avīzes rokraksts ir ļoti līdzīgs minēto partiju kampaņā redzētajam, kas ir ļoti tuvs arī Saskaņas izpausmēm pirms vēlēšanām. Sabiedrisko attiecību speciālists Jurģis Liepnieks, kas piedalās Saskaņas kampaņas veidošanā, noliedza, ka ar viņa atbalstīto spēku šīs aktivitātes būtu saskaņotas. «Es būtu labāku avīzi uztaisījis - niknāku. Esmu vīlies,» noteica J. Liepnieks.

Viens no Vienoti Latvijai saraksta līderiem, bijušais Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, kurš ar pirmo numuru startē Kurzemē, sacīja: «Katrs cīnās par sevi. Mēs esam reāla alternatīva Vienotībai. Lai cilvēki to saprastu, raksturojam Vienotības padarīto.» Viņš uzsvēra, ka atšķirībā no varas partijām ārpusparlamenta politiskajiem spēkiem nav iespējas tikt pie administratīvajiem resursiem, tāpēc jāizmanto citas iespējas paust viedokli. Tas, ka ar Latvijas attīstībai ir viedokļu sakritība, neesot nekas neparasts. Vienoti Latvijai arī sākotnēji uzskatīja, ka abām partijām vajadzētu veidot kopīgu sarakstu.

Uz vaicāto, vai varbūt Vienoti Latvijai apzinās, ka riskē Saeimā neiekļūt, bet vēlēšanās startē, lai vērstos pret Vienotību un mazinātu tās ietekmi, J. Straume atbildēja: «Mēs ejam uz iekļūšanu Saeimā.» Partijas, kuras nesasniedz 5% barjeru, bet pārvar 2%, var pretendēt uz valsts budžeta finansējumu, kas gan šim spēkam varētu nebūt tik svarīgi. Valsts līdzekļi pēc 11. Saeimas vēlēšanām pienācās arī A. Šlesera vadītājai LPP/LC, bet tā jau bija uz likvidācijas sliekšņa un naudu nevarēja likt lietā. Latvijas faktu šovasar veiktā aptauja neuzrāda A. Šlesera jaunajam projektam tādus rezultātus, lai cerētu uz 2% pārvarēšanu. Šī aptauja liecina, ka no ārpusparlamenta partijām vairāk nekā 2% atbalstītāju ir ieguvusi tikai Ingunas Sudrabas vadītā partija No sirds Latvijai un tuvu šai robežai ir Latvijas Reģionu apvienība. Pašlaik Saeimā nepārstāvētās partijas cīnās par atlikušajām četrām vietām astoņniekā, ko aicinās uz televīziju debatēm.

Iespēja satikt deputātu

Vienoti Latvijai plāno izdot vēl pāris avīžu, bet tajās būšot partijas piedāvājums, apgalvo tās līderi. Viņi visi - A. Šlesers, Aigars Kalvītis, Ivars Godmanis, Jānis Jurkāns un J. Straume - sola kopā doties arī pie vēlētājiem lielākajos reģionālās attīstības centros. Tikšanās arī ir ļoti izplatīts kampaņas veids. Vienotība apņēmusies iebraukt katrā novadā un pilsētā, kā atpazīšanas zīmi uzslienot savu telti un dalot vēlēšanu materiālus. Rīgā jau daudzviet ir redzamas Saskaņas teltis. Šis ir mēnesis, kad cilvēkiem ievērojami vieglāk būs satikt deputātus, ja tāda interese radīsies.

Tikmēr Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK deputāts Imants Parādnieks atgriezies Rīgā pēc Zemgales apceļošanas, kuras lielāko daļu izstaigājis kājām, ceļā pavadot 21 dienu. Pirms iepriekšējām vēlēšanām viņš uz Zemgali devās zirga pajūgā. I. Parādnieks nebija līdzi ņēmis ne vēlēšanu materiālus, ne skūšanās piederumus, tāpēc deputātam tagad ir bārda. Ar autobusu braucis tikai divas reizes, un vēl kādu ceļa gabaliņu viņu paveduši vietējie. Politiķis izlaidis divas Saeimas sēdes, bet esot ieguvis to, ko nedod neviens cits kampaņas pasākums, - izpratni, kā dzīvo cilvēki, un apjausmu, ka laukos ir ļoti daudz strādīgu ļaužu un milzīgas iespējas, ko ģimenes paaudžu paaudzēs izmanto.

Būs arī šovi

Tradicionāli pirms vēlēšanām cilvēkiem būs iespēja vērot arī partiju sarūpētos izklaides pasākumus, kurus visplašākā klāstā piedāvā Vienotība un Zaļo un Zemnieku savienība. Pasākuma Vienotības svētki pilsētā programmā ir iekļauta balonu dalīšana, koru sadziedāšanās, leļļu teātra izrāde, filma Mammu, es tevi mīlu un svētku kulminācija ar muzikālo strūklaku. Zaļo un Zemnieku savienība vairāk nekā 20 pašvaldībās viesosies ar koncertu, kas veltīts Edgara Liepiņa piemiņai. Abos gadījumos programmā iekļauta arī iepazīšanās ar kandidātiem. «Mums arī būs svētki - māju pagalmos,» par Saskaņas iecerēm stāsta J. Liepnieks, atgādinot, ka Saskaņa pirmā sāka arī reklāmas radio.

Savukārt Latvijas Krievu savienība kampaņā plāno likt uzsvaru uz mītiņiem un citām protesta akcijām. S. Āboltiņa to vērtē kā bīstamu sevis popularizēšanas veidu, jo tas provocē uz nekārtībām. Televīzijā reklāmas ir beigušās, tomēr radio tās skanēs arī turpmāk. Zināms, ka kāda labējā partija agrāk ieskaņotu reklāmu ir pārrakstījusi, lai reaģētu uz jauno situāciju Ukrainā. Visi turīgākie politiskie spēki nav aizmirsuši arī par vides reklāmu. Pāris nedēļu politiķu sejas un partiju logo varēs redzēt uz namu sienām, pie sabiedriskā transporta pieturām, uz autobusiem un tramvajiem, kā arī uz nopļauta rudzu lauka. Tie, kam nebūs iespējas klātienē šīs norises aplūkot, daudz no minētā, visticamāk, varēs apskatīt sociālajos tīklos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?