Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Republikāņiem asas debates

ASV drošība un ārpolitika bija centrālie temati kārtējās televīzijas debatēs, kurās piedalījās astoņi vēlētāju aptaujās populārākie kandidāti uz Republikāņu partijas nomināciju 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanās. Pēc islāma radikāļu sarīkotajiem asiņainajiem uzbrukumiem Parīzē novembrī un šomēnes Kalifornijas pilsētā Sanbernardīno amerikāņu sabiedrībā pieaugušas bailes no terorisma draudiem.

Aicina cenzēt internetu

Telekanāla CNN rīkotās un Lasvegasā notikušās Republikāņu partijas kandidātu debates, kas bija noslēdzošās šajā gadā un norisinājās nepilnas septiņas nedēļas pirms 1. februārī paredzētajām pirmajām priekšvēlēšanām Aiovas štatā, sākās ar pārējo dalībnieku uzbrukumiem miljardierim Donaldam Trampam, kurš pagājušajā nedēļā ierosināja aizliegt musulmaņiem iebraukt ASV.

«Aizliegums visiem musulmaņiem iebraukt ASV apgrūtinātu mūsu nepieciešamību iznīcināt ISIS,» sacīja bijušais Floridas štata gubernators Džebs Bušs, izmantojot vienu no džihādistu kustības Islāma valsts (IV) akronīmiem. «Donald, tu nevarēsi bruģēt ceļu kļūšanai par prezidentu, mētājoties ar apvainojumiem.»

Savukārt senators Marko Rubio paziņoja, ka D. Trampa ierosinājums «nekad netiks īstenots», par iemeslu minot juridiskus un loģistiskus šķēršļus, raksta The Huffington Post.

Neraugoties uz konkurentu un partijas biedru kritiku, D. Tramps turpināja aizstāvēt savu pozīciju, norādot, ka tai neesot nekāda sakara ar musulmaņu ticību, bet centieniem nepieļaut iespējamo teroristu iebraukšanai valstī. «Es nerunāju par reliģiju, es runāju par drošību,» Republikāņu partijas atbalstītāju vidū populārāko kandidātu citē raidsabiedrība BBC.

Debašu laikā D. Tramps nāca klajā ar vēl vairākām pretrunīgām idejām. Viņš mudināja daļēji bloķēt piekļuvi internetam, kā to ir izdarījušas tādas autoritāras valstis kā Ķīna un Ziemeļkoreja, lai kavētu radikālu ideju izplatīšanu, un iznīcināt teroristu ģimenes.

Senators Rends Pols norādīja, ka viņa ierosinājumi pārkāptu ASV konstitūcijas pirmo labojumu, kas aizsargā vārda brīvību, un Ženēvas konvencijas. «Tas būtu pretrunā ar visu to, ar ko mēs asociējam Ameriku,» paziņoja R. Pols. «Ja jūs gatavojaties atbalstīt Donaldu Trampu, padomājiet, vai jūs ticat konstitūcijai? Vai jūs gatavojaties mainīt konstitūciju?»

D. Tramps nepalika atbildi parādā: «Tātad viņi var nogalināt mūs, bet mēs viņus ne?»

Jāpastiprina izsekošana

Debašu dalībnieki centās pārspēt cits citu, kritizējot ārpolitisko kursu, ko pēdējos septiņus gadus īstenojis pašreizējais ASV prezidents no Demokrātu partijas Baraks Obama un viņa bijusī valsts sekretāre Hilarija Klintone, kura ir galvenā pretendente uz Demokrātu partijas nomināciju nākamā gada ASV prezidenta vēlēšanās.

Senators no Teksasas štata Teds Kruss sacīja, ka tā vietā, lai gāztu autoritārus vadoņus Ēģiptē, Lībijā un Sīrijā, B. Obamam vajadzēja ar viņiem sadarboties, lai apkarotu terorismu.

Ņūdžersijas štata gubernators Kriss Kristijs uzbruka B. Obamam un H. Klintonei, apgalvojot, ka viņi esot nepietiekami novērtējuši IV teroristu radītos draudus, un centās pārliecināt, ka ASV nepieciešams pastiprināt izlūkošanas datu ievākšanu, lai «aizsargātu amerikāņu drošību», raksta izdevums The New York Times.

Ohaio štata gubernators Džons Keisiks sacīja, ka valstu līderiem nupat notikušajā sanāksmē Parīzē vajadzēja runāt nevis par cīņu pret globālajām pārmaiņām, bet par terorisma apkarošanu.

Arī viņš iestājās par to, lai izlūkdienesti aktīvāk ievāktu informāciju par cilvēkiem, kas tiek turēti aizdomās par saistību ar teroristiem. Šo nostāju atbalstīja arī Dž. Bušs, bet mudināja nenorobežoties no mieru mīlošiem musulmaņiem.

Bijusī informācijas tehnoloģiju uzņēmuma Hewlett-Packard vadītāja Kārlija Fiorina paziņoja, ka viņa, esot ASV prezidenta amatā, lūgtu lielākajiem informāciju tehnoloģiju uzņēmumiem palīdzēt valdībai neitralizēt IV ietekmi interneta vidē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?