Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Restartēs kompetenču centrus

Trīs mēneši bija nepieciešami, lai Finanšu ministrija (FM) sadarbībā ar Ekonomikas ministriju (EM) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) izstrādātu nosacījumus, pie kādiem atjaunojama valsts atbalsta programma Kompetences centri (KC). Tomēr KC vadība norāda - programmas nolikumu varēja uzlabot, arī nepārtraucot tās darbību, jo tagad ir velti zaudēts vismaz pusgads. Viss KC paredzētais finansējums 37,37 miljonu latu apmērā jāapgūst līdz 2015. gada vidum, līdz šim zinātnieku un uzņēmēju kopējos pētījumos ieguldīti tikai divi miljoni latu.

Jānodala nozares pētījumi

Iespējams interešu konflikts, bažas, ka netiks nodrošināta kompetences centru ilgtspēja, aktivitātes un projektu mērķu sasniegšana, kā arī aizdomas, ka pastāv nesaskaņots komercdarbības atbalsts un neatbilstoši veikti iepirkumi, bija galvenie iemesli, kāpēc maksājumi KC no pērnā gada 23. decembra tika apturēti. Tagad EM Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu privātā sektora nodaļas vadītājs Gatis Silovs norāda - problemātiskie iepirkumi bijuši tikai simptomi, īstās problēmas atklājušās vēlāk, to skaitā jānodala nozares pētījumi, kas būtu izmantojami visiem interesentiem, un individuālie pētījumi, kas ir aktuāli tikai nelielai uzņēmēju daļai, kuri ieinteresēti patentu saņemšanā. «Vienkāršoti izsakoties, kompetences centru ideja ir tāda, ka ikvienu pētījumu izmanto visa nozare pilnībā, taču atsevišķās nozarēs, kur specifiskākas prasības, nav iespējams atrast desmit vai vairāk uzņēmumu ar identiskām vēlmēm un vajadzībām,» skaidro G. Silovs.

FM norādījumi, lai tiktu atjaunota atbalsta programmas darbība, paredz, ka pētījumi tiek nodalīti pēc to finansējuma - kā nozares pētījumi klasificējas tie, kuros ar finansējumu piedalās 50%no kompetences centra īpašniekiem, līdz ar to kompetences centriem jāveic projektu pārvērtēšana, skaidri nodalot nozares interesēs veiktos pētījumus no individuālajiem pētījumiem. Finansējuma apjoms, par kuru plānots īstenot individuālos pētījumus, jāizslēdz no kopējā projekta, tā samazinot projekta kopējās izmaksas, ja šādā veidā atbrīvosies finansējums, EM izvērtēs iespēju izsludināt jaunu projektu pieteikšanu, savukārt LIAA turpmāk paredzēs struktūrfondu finansējumu tikai nozaru pētījumiem, Diena noskaidroja FM un EM. FM piedāvājums nosūtīts izvērtēšanai EM un arī KC, kad priekšlikumi tiks izvērtēti, EM sniegs atbildi FM, norādot precīzu laika grafiku attiecīgo grozījumu izstrādei programmu regulējošajos Ministru kabineta (MK) noteikumos, paredzēts, ka tas jāizdara līdz 30. martam. FM norāda - lielais darbs vēl ir priekšā, jo, lai nodrošinātu, ka visi audita laikā konstatētie riski tiek novērsti, ne tikai jāmaina MK noteikumi, bet arī jāsaskaņo valsts atbalsta programma ar Eiropas Komisiju (EK).

Lieka kavēšanās

Tomēr paši kompetences centri nav sajūsmā par jauno piedāvājumu. Farmācijas un ķīmijas kompetences centra vadītājs Vitālijs Skrīvelis norāda: «Ir diezgan muļķīgi runāt par individuālajiem pētījumiem, jo kompetences centri ir platforma starp uzņēmumiem un zinātniskām institūcijām, tā nav viensētnieka filozofija.» Viņš skaidro - KC uzņēmumi iet pie zinātniekiem un stāsta, kas nepieciešams, lai attīstītu konkurētspēju globālajā tirgū, lai arī katra ideja radusies tikai vienā galvā, tās realizācijai bieži nepieciešama apvienošanās. V. Skrīvelis uzskata, ka KC jau no paša sākuma ir individuālo pētījumu apkopojums, taču, lai panāktu rezultātus, vienam ar otru ir jāsadarbojas, pieliekot klāt savas zināšanas un arī finansējumu. Tomēr, lai arī zinātnieks programmas apturēšanu vērtē kā nelietderīgu, jo izmaiņas KC programmu regulējošajā darbībā bijis iespējams veikt, tai turpinot darboties, viņš norāda - ir arī ieguvumi, piemēram, amatpersonas tomēr ir aptvērušas, ka pētījums var arī nebūt ar pozitīvu rezultātu un mērķi nesasniegt, taču arī šādai pētnieciskajai neveiksmei ir savs ieguvums, kas demonstrē, kurā virzienā aiziets nepareizi, un nākotnē šādas kļūdas nepieļaut.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?