Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Revīzija seniora zāļu skapīti

Mazā rocība un ārsta parakstītais plašais medikamentu klāsts vecāka gadagājuma ļaudis dažkārt spiež veidot «krājumus nebaltām dienām» arī zāļu skapītī.

Zāļu valsts aģentūras speciālisti gan aicina ievērot zālēm noteikto uzglabāšanas laiku un apstākļus. Lai gan Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītājs Pauls Princis saka, ka viņa praksē nav bijuši gadījumi, kad pacients būtu saindējies ar derīguma termiņu zaudējušiem medikamentiem, tas nenozīmē, ka vecas zāles ir nekaitīgas. Turklāt jāievēro arī medikamentu uzglabāšanas nosacījumi.

Veic stabilitātes pētījumus

Katrām zālēm ir savs uzglabāšanas laiks un nosacījumi. «Lai noteiktu, kādos apstākļos un cik ilgi zāles drīkst uzglabāt un lietot, kompānija vispirms pēta informāciju par zāļu sastāvā esošo vielu īpašībām. Pēc tām arī var secināt, kādi varētu būt zāļu potenciālie uzglabāšanas apstākļi,» skaidro Zāļu valsts aģentūras pārstāve Ilga Namniece.

Zālēm tiek veikti tā saucamie stabilitātes pētījumi - zāles uzglabā dažādos temperatūras, mitruma, gaismas apstākļos, ik pēc noteikta laika veicot analīzes, lai noteiktu, vai zāļu kvalitāte atbilst noteiktajām prasībām. Pēc analīžu rezultātiem var izdarīt secinājumus par zāļu uzglabāšanas laiku un temperatūru. Tad stabilitātes dati kopā ar visu citu nepieciešamo dokumentāciju zāļu reģistrācijai tiek iesniegti izvērtēšanai Zāļu valsts aģentūrā.

Ja tiek nolemts zāles reģistrēt, vienlaicīgi tiek noteikts arī zāļu uzglabāšanas laiks un apstākļi, ko norāda gan lietošanas instrukcijā, gan uz zāļu ārējā iepakojuma (kastītes). Katrām zālēm tiek noteikti individuāli uzglabāšanas termiņi saskaņā ar stabilitātes pētījumu datiem, bet maksimālais zāļu uzglabāšanas laiks visbiežāk ir pieci gadi.

Parasti zāles ir derīgas līdz norādītā mēneša pēdējai dienai. Piemēram, ja uz zāļu kastītes ir termiņš «10/2013,» tas nozīmē, ka medikamentu drīkst lietot līdz 2013. gada 31. oktobrim.

Būtiski ietekmē temperatūra

«Ja zāles tiek pareizi uzglabātas norādītajos apstākļos, to kvalitāte tiek nodrošināta derīguma termiņa ietvaros. Pēc termiņa beigām vairs nav garantijas, ka, lietojot konkrēto preparātu, tiks sasniegts paredzētais efekts, jo var samazināties gan zāļu sastāvā esošās aktīvās vielas daudzums, gan palielināties aktīvās vielas sadalīšanās produktu saturs. Tāpat var palielināties iespējamo nevēlamo blakusparādību rašanās risks,» norāda Zāļu valsts aģentūras speciāliste.

Kā medikamentus ietekmē tiem nepiemēroti uzglabāšanas apstākļi? Zāļu valsts aģentūrā skaidro: paaugstināta gaisa temperatūra vai tiešie saules stari var nelabvēlīgi iespaidot ikvienas zāles, piemēram, ziedes, tabletes vai zāles, kurām ir šķidra konsistence.

Temperatūras ietekmē var mazināties medikamenta iedarbība, iespējams, arī paaugstināties nevēlamo blakusparādību rašanās risks. Tāpēc nav pieļaujama zāļu iepakojumu novietošana tiešos saules staros vai blakus elektroniskām ierīcēm, kas rada karstu gaisa plūsmu, piemēram, dažādām saldējamajām iekārtām.

Tendence veidot uzkrājumus

«Farmācijas standarti Eiropas Savienības valstīs ir ļoti augsti, un tas ir tikai apsveicami. Bet Latvija ir tā ES valsts, kur pacients par savu ārstēšanos kopumā no savas kabatas piemaksā visvairāk - līdz 42 procentiem. Medikamentu iegāde ir viens no ārstēšanās segmentiem, un tas ir ļoti sāpīgs jautājums,» atzīst ģimenes ārsts Pauls Princis. Lielai daļai sabiedrības medikamenti ir par dārgu, un tas ir viens no būtiskiem iemesliem, kāpēc pacienti neārstējas pietiekami labi - jo nevar atļauties nopirkt zāles. «Tā ir problēma, kuru īsti neviens nerisina, jo nevar atrast veidu, kā palīdzēt pacientam samērīgi, viņai pirktspējai atbilstoši iegādāties nepieciešamās zāles, lai efekts no ārsta apmeklējuma būtu pilnīgs un pacients spētu ilglaicīgi ārstēt hroniskas slimības,» savu viedokli pauž P. Princis.

Mediķis īpaši norāda uz to pacientu grupu, kam ir sirds kaites vai nepieciešama ilgstoša terapija. Piemēram, nopietnam sirds pacientam diendienā nereti nākas lietot pat piecus kardiologa rekomendētus medikamentus vienlaikus.

Te var saprast Janīnas kundzi no Bauskas, kura žēlojas: ne kuru katru par bargu naudu pirktu medikamentu gribas izmest ar vieglu roku - labi zinot, ka kritiskā brīdī, ja vēlreiz tāds pienāks, konkrētās zāles varbūt nevarēs iegādāties.

P. Princis novērojis - sabiedrībā tiešām pastāv tendence veidot medikamentu uzkrājumus, kas nav bijuši piemēroti vai efektīvi. Taču ir arī daļa pacientu, kam ir niķis aizrauties ar medikamentu lietošanu un uzkrāšanu. «Tas paliek pacienta kompetencē, kā viņš rīkosies ar medikamentiem, kas nav izlietoti,» saka P. Princis. Ģimenes ārsta praksē gan nav bijuši gadījumi, kad vecu medikamentu lietošana būtu izraisījusi nptietnas blaknes. Drīzāk iedarbība nav bijusi efektīva. «Par laimi, Eiropas standarti medikamentiem ir augsti,» piebilst P. Princis, aicinot tomēr ievērot medikamentu lietošanas instrukcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ievērojiet zāļu uzglabāšanas temperatūru!

Zāles, kuras saskaņā ar lietošanas instrukciju jāuzglabā no + 2°C līdz + 8°C vai no + 8°C līdz + 15°C, nedrīkst sasaldēt.
Līdzīgi, ja zāļu lietošanas instrukcijā norādīts, ka zāles jāuzglabā līdz +25°C (vai līdz +30°C), taču vietā, kur parasti zāles tiek uzglabātas, temperatūra ir augstāka par zāļu lietošanas instrukcijā norādīto, vajadzētu mājoklī atrast atbilstošu vietu pareizai zāļu uzglabāšanai.
Ja zāļu lietošanas instrukcijā rakstīts, ka zāles jāuzglabā vēsā vietā, tad tās būtu jāuzglabā temperatūras režīmā no + 8°C līdz + 15°C, ja aukstā vietā, tad no + 2°C līdz + 8°C.
Ja lietošanas instrukcijā norādīts, ka zālēm nav nepieciešami īpaši temperatūras uzglabāšanas nosacījumi, tās var uzglabāt tādos klimatiskajos apstākļos, kas raksturīgi konkrētai (valsts) klimatiskajai zonai.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?