Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Rīgas komercbanka atrod investoru

Banka Baltija (BB) un Parex ir divi nosaukumi, kas Latvijas jaunāko laiku vēsturē ierakstīti sarkaniem burtiem to sabrukuma radīto seku dēļ. Tomēr pēdējās desmitgadēs no Latvijas finanšu sektora pagaisis daudz vairāk par divām bankām. Depozītu banka, Centra banka, Banka Olimpija, Lainbanka un Rīgas komercbanka XX gs. deviņdesmitajos gados bija visai pazīstami banku zīmoli, kuri nu aizslaucīti vēstures mēslainē. Tomēr to noriets lielu viļņošanos Latvijas ekonomikā neizraisīja.

Protams, ar visu šo banku norietiem saistās dažādi skandāli un skandāliņi. Centra banka un Depozītu banka tika uzskatītas par ļoti radniecīgām bankām, jo daži to dibinātāju un augstāko amatpersonu vārdi bija atrodami abu banku dokumentos, 1995. gadā rakstīja Diena. Centra banka, tolaik septītā lielākā Latvijā, krita neilgi pirms BB kraha, un tās darbība tika apturēta. Liels mazo banku «atbirums» notika arī Krievijas deviņdesmito gadu nogales finanšu krīzes dēļ.

Piemēram, Lainbanka, kura bija viena no mazākajām bankām Latvijā, gan pārcieta BB krahu, bet, kā tolaik rakstīja prese, krita darījumu ar Krievijas Aizsardzības ministriju dēļ. Tai bija noslēgts līgums ar ministriju par pensiju izmaksāšanu Krievijas militārajiem pensionāriem Latvijā, bet Krievijas finanšu krīzes ietekmē 1999. gadā vairs nespēja izpildīt uzkrātās saistības un nonāca līdz maksātnespējai. Arī Banka Olimpija krita ap tūkstošgades miju - tā bija pārdzīvojusi BB krīzi, bet nespēja tikt pāri Krievijas krīzei. Kad banka jau bija likvidācijas procesā, gaismā nāca arī senākas pagātnes nesmukumi - 90. gadu sākumā izsaimniekotie G-24 kredīti.

Toreizējais Latvijas Bankas (LB) prezidents Einars Repše skaidro: «Līdzības starp Latvijas krājbankas gadījumu un vairākiem banku bankrotiem deviņdesmitajos gados ir acīmredzamas tajā, ka šajos gadījumos saskatāmas kriminālas darbības.» Kā pozitīvu pretējo piemēru viņš izceļ Rīgas komercbanku (RKB), kuru gan arī 1999. gadā piemeklēja maksātnespēja, bet beigu beigās tā tika izglābta: «Tas bija iespējams, jo, kā virknei citu banku, tai zaudējumi bija radušies Krievijas vērtspapīru krīzes rezultātā, bet tās īpašnieku un vadības rīcībā nebija konstatējamas izsaimniekošanas pazīmes.»

Atsaucoties uz to, ka vairāk nekā ceturtdaļa RKB aktīvu bloķēti Krievijā, LB 1999. gada pavasarī iesniedza Rīgas apgabaltiesā prasību par bankas maksātnespēju. Tomēr licence bankai netika atsaukta, dodot tai iespēju turpināt sarunas ar stratēģiskajiem investoriem. Saņēmusi valsts palīdzību un emitējusi akcijas jau kā Pirmā Latvijas komercbanka, tā darbību atsāka tā paša gada nogalē, bet 2000. gada pavasarī tās akcijas pārpirka Norddeutsche Landesbank, pārdēvējot savu jaunieguvumu par Nord/LB Latvija. Kopš tā laika banka strādājusi stabili, kaut vēl divreiz mainījusi nosaukumu - vispirms uz DnB Nord, visbeidzot - uz vienkārši DNB.

Jāpiebilst, ka vairākas nelielas bankas «kritušas» arī jaunās tūkstošgades pirmajā dekādē, piemēram, Ogres komercbanka un VEF banka, kurām smagus triecienus sagādāja ASV, vainojot tās naudas atmazgāšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?