Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Rīgas mikrorajoni turpina stagnēt

Uz ietvēm novietotas automašīnas, bedraini iekšpagalmi, nekoptos zālienos izmītas takas, trūkst soliņu, iekārtotu atpūtas vietu, noplukušas fasādes bojā kopskatu - tik neglaimojošas lietas raksturo Rīgas mikrorajonus. Taču, pēc visa spriežot, hruščovku, mazģimeņu un citu padomju laikos triecientempos būvēto tipveida projektu tagadējie iemītnieki ar iepriekš uzskaitītajiem trūkumiem samierinājušies. Pat ja kādam pastāv vēlme ko uzlabot, to kavē daudzi faktori - sākot no nepieciešamības ieceri saskaņot ar pārējo dzīvokļu īpašniekiem un beidzot ar finansējumu.

Nākt talkā apņēmies Rīgas pilsētas arhitekta birojs (RPAB), un sperti pirmie soļi, lai īstenotu vairākus gadus plānotu un arī pilotprojektā izmēģinātu ieceri visus galvaspilsētas mikrorajonus padarīt funkcionālākus un estētiski pievilcīgākus. «Mikrorajonos dzīvo apmēram puse Rīgas iedzīvotāju, un, ja jautājam viņiem, vai tā ir laba vieta dzīvošanai, atbilde ir apstiprinoša - cilvēki nesaka, ka tur ir slikti. Tirgus attīstība uz mikrorajoniem atnesusi vairumu ikdienā vajadzīgo pakalpojumu, ir laba satiksme, skolas, bērnudārzi. Taču nav sakārtotas saimniekošanas lietas un īpašumu struktūra ir tik sadrumstalota, ka grūti panākt vienošanās, lai kaut ko uzlabotu,» norāda Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis. Kā to panākt? G. Princis uzskata, ka būtiskākais ir motivēt pārmaiņām iedzīvotājus un rast skaidrību par atbildības līmeņiem: «Šobrīd hierarhija ir ļoti sadrumstalota - nav saprotams, kur katrā namā sākas un beidzas zemes īpašnieku, dzīvokļu saimnieku, kooperatīvu un apsaimniekotāju atbildība vai kur tās krustojas, - bieži vien tieši šis apstāklis kavē attīstību. Tāpat arī daudzām mājām nav līderu, kas varētu reprezentēt visu iedzīvotāju viedokli un kārtot lietas.»

Iedvesmot guļamrajonus pārmaiņām Rīgā ieradusies arī arhitektūras, pilsētplānošanas un ģeogrāfijas zinātņu doktore, pasaules atzinību guvusī Kanādas profesore Saša Cenkova, kura galvaspilsētas mikrorajonus pētījusi divtūkstošo gadu sākumā. Šodien notiekošajā starptautiskajā konferencē par Rīgas iedzīvotāju šodienu un nākotni daudzdzīvokļu namu mikrorajonos viņa uzstāsies ar lekciju un dalīsies iespaidos arī par to, kādas pārmaiņas pamanījusi Rīgas apkaimēs pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma.

Diena kopā ar S. Cenkovu un G. Princi devās izbraucienā uz vienu no apdzīvotākajiem Rīgas mikrorajoniem - Purvciemu. Profesore atzinīgi novērtēja, ka daudzviet sociālistiskā modernisma ēku pudurus papildinājuši jaunie projekti, kas, no vienas puses, vidi padara modernāku, bet, no otras, - izceļ veco māju trūkumus: «Katra dzīvokļa īpašnieks dara pa savam - viens iestiklo balkonu, otrs to nokrāso spilgtā krāsā, vēl kāds nomaina logus no baltiem uz brūniem - tas ne vien pasliktina kopskatu, bet arī būtiski samazina ēkas vērtību un iespējas pārdot dzīvokli tajā. Pārmaiņām jābūt koordinētām, piemēram, pēc ēkas siltināšanas tās jaunais krāsojums būtu jāizvēlas pārdomāti, lai visas ēkas viena kvartāla ietvaros izskatītos harmoniski,» norāda S. Cenkova. Profesore neslēpa izbrīnu arī par blokmāju dzelzs ārdurvīm: «Kurš iedzīvotājiem tās notirgoja? Ir taču daudz labāku variantu, kas aizcērtoties nerada tik lielu troksni!» Bet galvenais viņas secinājums pēc mikrorajona apskates bija - te ir vieta daudz kam vairāk. G. Princis sola, ka piedāvāt idejas tukšumu aizpildīšanai un dzīves vides uzlabojumu panākšanai tiks aicināti gan studenti un jaunie arhitekti, gan pieredzējuši jomas profesionāļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?