Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Rīgas pašvaldības avīze var kļūt par domes vadības tribīni

Iecerēts, ka vēl līdz gada beigām visi rīdzinieki savā pastkastītē saņems Rīgas pašvaldības izdoto avīzi, kura tiks finansēta no rīdzinieku samaksātajiem nodokļiem. Šim nolūkam iecerēts dibināt nodibinājumu Riga.lv. Rīgas domes (RD) opozīcija jau paudusi bažas, ka izdevums būs politiskā tribīne RD valdošajām partijām.

Par avīzes un interneta vietnes saturisko nodrošinājumu atbildīgās Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laila Ivāna Dienai pastāstīja, ka avīze iznāks reizi mēnesī latviešu un krievu valodā. Rīdzinieki to saņems savās pastkastītēs. «Es pašreiz vēl nevaru nosaukt precīzu summu, cik rīdziniekiem izmaksās avīzes izdošana, jo vēl nav izsludināti iepirkumu konkursi,» apgalvoja L. Ivāna. Bez viņas nodibinājuma valdē paredzēts iecelt arī bijušā Rīgas vicemēra Aināra Šlesera un arī partijas LPP/LC kādreizējo preses sekretāru Ģirtu Dripi, kurš ir pašreizējā vicemēra Andra Amerika (GKR) padomnieks, kā arī Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītāju Andri Konošonoku. Par atbildīgo iestādi Rīgas pilsētas pašvaldības līdzdalības nodibinājumā Riga.lv nodrošināšanai paredzēts noteikt Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļu.

RD opozīcijas deputāts Pēteris Viņķelis (Vienotība) Dienai atzina, ka uz projektu raugās ar bažām: «Pieredze rāda, ka medijos, kuru pakalpojumus pērk RD, kā arī pašvaldības mājaslapā līdzās noderīgai un leģitīmi izplatāmai informācijai tiek proponēti arī domes valdošo partiju uzskati un opozīcijas kritika.» P. Viņķelis stāsta, ka, piemēram, pirms šā gada pašvaldību vēlēšanām RD interneta vietnē tikusi izvietota tik klaja priekšvēlēšanu aģitācija, ka pat Rīgas mērs uzskatījis par nepieciešamu to koriģēt. «Tiktāl, ciktāl tiks sniegta praktiski pielietojama informācija, viss ir kārtībā, taču ir bažas, ka tā būs pozīcijas politiskā tribīne.»

L. Ivāna uzsvēra, ka avīzē vispār nebūšot politikas, tikai praktiska informācija. «Avīzē mēs informēsim, piemēram, par to, kā privatizēto dzīvokļu īpašnieki var apsaimniekot savu namīpašumu, kā notiek ēku siltināšana, kā var saņemt kredītu. Informēsim par Rīgu kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētu, kā arī par izstrādāto Rīgas attīstības plānu.» Līdz ar to avīzē neparādīsies RD opozīcijas viedoklis par Rīgā notiekošo, jo tā esot politiska, nevis praktiska informācija. L. Ivāna arī apstiprināja, ka, cik tas būšot atkarīgs no viņas, laikrakstu nerotāšot RD mēra Nila Ušakova (SC) un vicemēra Andra Amerika (GKR) fotogrāfijas.

P. Viņķelis atzina, ka opozīcijai iespēju ietekmēt avīzes saturu, piemēram, apstādināt politisku reklamēšanos, nebūšot. «Likumā noteiktajā 120 dienu ilgajā priekšvēlēšanu aģitācijas laikā to uzraudzīs valsts institūcijas, un, visticamāk, tad nekādu pārkāpumu nebūs. Taču, kā mēs zinām, patiesais priekšvēlēšanu laiks sākas jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām. Lai tad nebūtu pārkāpumu, ir nepieciešams godaprāts.»

L. Ivāna, jautāta, vai valsts un pašvaldību iestādēm savi izdevumi nebūtu jāizdod tikai valsts valodā, skaidroja, ka avīze krievu valodā iznāks tādēļ, lai sasniegtu pēc iespējas plašāku auditoriju. Savukārt P. Viņķelis uzskata, ka tam nav pamatojuma, jo 90% rīdzinieku runā latviešu valodā. «Tas, ka avīze iznāk krievu valodā, patiesībā ir politisks vēstījums Saskaņas centra vēlētājiem.» Arī Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš Dienai norādīja, ka valsts un pašvaldības iestādēm nevajadzētu izdot savus izdevumus nevienā citā valodā, izņemot valsts valodu. «Šāda prakse neveicina sabiedrības integrāciju, kurai ir jānotiek uz valsts valodas pamata.»

Mediju eksperte LU profesore Inta Brikše Dienai atzina, ka pašvaldības varētu izdot informatīva rakstura izdevumus, taču tiem nevajadzētu jaukties mediju tirgū, kā arī informatīvo izdevumu pārvērst administratīvās varas resursā. Taču, kā atzina I. Brikše, pašvaldības, kas izdod savus informatīvos izdevumus, sen jau tos ir pārvērtušas administratīvās varas izmantošanas resursā. Avīzes izdošanai vēl šogad no pašvaldības budžeta paredzēts tērēt 25 000 latu, taču izdevumam paredzēts piesaistīt arī pašvaldības kapitālsabiedrību Rīgas ūdens, Rīgas satiksme, Rīgas namu pārvaldnieks līdzekļus. Jautāta, vai lētāk šādu informāciju nebūtu sniegt RD mājaslapā, L. Ivāna norādīja, ka vairāk nekā viena trešdaļa rīdzinieku internetu nelieto, taču arī viņi ir mērķauditorija, kas jāsasniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?