Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Rīt būs klāt ēnu armija

Daudzos Latvijas uzņēmumos un iestādēs rīt, 12. februārī, droši vien liksies, ka pēkšņi darbā pieņemti bariem jauniešu, - Latvijā norisināsies ikgadējā Ēnu diena, un skolēni viesosies pie darba devējiem, lai visas dienas garumā tuvāk izzinātu dažādas profesijas.

Ēnu dienu rīko biznesa izglītības biedrība Junior Achievement-Young Enterprise Latvia (JA-YE Latvia) sadarbībā ar Swedbank, un JA-YE Latvia valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns stāsta, ka šogad Ēnu dienai reģistrējušos skolēnu skaits ir krietni audzis. Pērn ēnot gribētāju bija ap 8000, šogad - ap 12 000. Turklāt jāņem vērā, ka gana daudz skolēnu ēnu devējus sev atrod paši bez JA-YE Latvia starpniecības, tāpēc faktiskais ēnu skaits ir vēl lielāks. Aktīvāki kļūst arī uzņēmumi un iestādes. «Šogad kā ēnu devēji pieteikušies vairāk nekā 700, pērn bija ap 500,» saka J. Krievāns.

Šogad saista kultūra

Populārākās nozares, kurās skolēni vēlas ēnot kādu profesionāli, gadu no gada īpaši nemainās. Šogad pieprasītākā joma ir veselības aprūpe un rehabilitācija, otrajā vietā ierindojas komunikācijas un mediju sfēra, kas pērn bija līdere, savukārt trešo pozīciju stabili ieņem vadība un administrēšana. «Tendences nemainās, taču šogad izņēmums ir kultūras joma - jauniešu interese par ēnošanu tajā ir krasi augusi, un šī joma ir pieprasītāko nozaru topa 4. vietā, lai gan pērn nebija pat Top 20. To var skaidrot ar notiekošo valstī, Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu - tas viss rosina jauniešus aizdomāties par iespējamo nākotni arī kultūras lauciņā,» komentē J. Krievāns.

Runājot par ēnu devējiem, piedāvājums nozaru ziņā sakrīt ar pieprasījumu no jauniešu puses. «Tomēr pieprasītākajās nozarēs skolēnu vēlme ēnot ir daudz lielāka nekā piedāvāto vakanču. Uzņēmumiem būtu jāsasparojas un jāuzņem vairāk jauniešu. Lai gan var saprast arī viņus - uz ēnu vakanču piedāvājumu savu iespaidu atstāj darba tirgus tendences. Turklāt katram gribētājam, piemēram, ēnojamu ārstu nemaz fiziski nevar nodrošināt,» stāsta J. Krievāns. Viņš teic, ka, pretendējot uz ēnu vakanci, jaunietis gūst pirmo priekšstatu par darba tirgus konkurenci. «Jaunietim jāapzinās, ka ēnu vakance, tāpat kā darbs, uz šķīvja priekšā nolikta netiks. Jaunietim jāiztur konkurss, jāpierāda sava motivācija.» Tiesa, katru gadu ir ēnu vakances, kas paliek neaizpildītas. Tādas, piemēram, ir izglītības nozarē, kur ēnu devēju aktivitāte ir lielāka nekā skolēnu interese par šo jomu.

Izvēlas arī personības

J. Krievāns stāsta, ka daļa jauniešu ēno, lai saprastu, ko vispār dzīvē grib darīt. Otra daļa - lai uzzinātu, kas jādara, jāzina un jāprot, lai strādātu attiecīgajā jomā, savukārt trešie ir vismērķtiecīgākie - ēnojot grib zināt, kā konkrētajā jomā kļūt par līderi. Ēnošanas sakarā liels spēks ir arī personībām, jo ir jaunieši, kas vēlas ēnot konkrētus mērķtiecīgus cilvēkus vadošos amatos, savu izvēli tomēr nesaistot ar nozari, kurā viņi darbojas. JA-YE Latvia veiktā aptaujā tikai pāris procentu skolēnu atzinuši, ka ēnot dodas tāpēc, ka to likusi skolotāja vai lai šajā dienā nebūtu jāiet uz skolu. J. Krievāns pieļauj - to, kuri uz Ēnu dienu dodas tikai ķeksītim, ir maz arī tāpēc, ka uz ēnu vakancēm jāiztur konkurss, kurā nemotivētākie atbirst.

Latvijā centralizētā līmenī karjeras izglītības nav, tāpēc ieguvumus, ko sniedz Ēnu diena, novērtē visi - paši jaunieši, vecāki, pedagogi, teic J. Krievāns. Arī uzņēmumi, kas vienreiz atver savas durvis ēnotājiem, vēlāk ver atkal. «Ēnu diena jaunietim dod labāku izpratni par lietām, nekā viņš gūst skolas solā. Daudzi maina savas domas - pirms tam sevi redz attiecīgajā profesijā, bet, saskaroties ar realitāti, saprot, ka viņam šī joma īsti neder,» J. Krievāns saka.

Savi novērojumi par jauno paaudzi Ēnu dienā rodas arī darba devējiem. JA-YE Latvia aptaujā, atbildot uz jautājumu: «Kā visvairāk pietrūkst jauniešiem, lai viņi veiksmīgi iekļautos darba tirgū?», 16% ēnu devēju atbild, ka komunikācijas prasmju. 15% norāda, ka skolēniem pietrūkst spējas pamatot, argumentēt savu viedokli, bet 14% ievērojuši, ka par maz ir analītiskās domāšanas un mākas risināt problēmsituācijas. Tāpat jauniešiem, pēc darba devēju domām, jāstrādā pie uzņēmējspējas un pašiniciatīvas, etiķetes, orientācijas uz attīstību, kā arī pie ekonomikas pamatzināšanām un valodu prasmēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?