Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Rodas šķēršļi Ozolnieku zaļajai iniciatīvai aizliegt smēķēt lodžijā

Vai Ozolnieki kļūs par pirmo vietu Latvijā, kur būs aizliegts smēķēt uz daudzdzīvokļu māju lodžijām, balkoniem un pie atvērtiem logiem, grūti atbildēt - šķērslis varētu būt nepieciešamais Vides un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinums. Ozolnieku novada domes deputāti otrdien vienbalsīgi atbalstīja šādus grozījumus saistošajos noteikumos, arī vienojoties par 10 latu sodu pārkāpuma gadījumā. Tomēr VARAM Pašvaldību pārraudzības nodaļas vadītājs Aivars Mičulis saka: «Ministrijas atzinums būs negatīvs, jo likums nepilnvaro pašvaldības noteikt papildu [smēķēšanas] ierobežojumus.»

Arī Veselības ministrija (VM) nav gatava iniciēt likuma grozījumus papildu smēķēšanas ierobežojumiem, taču, kā stāsta VM pārstāve Inga Šmate, ja kāds tādus ierosinātu, paredzot plašākas pašvaldību pilnvaras ierobežojumu noteikšanā, VM, visticamāk, iestātos par. Taču tuvākajos sešos gados galveno uzmanību pati VM nolēmusi veltīt cīņai ar alkoholisma problēmu, to arī paredz VM sabiedrības veselības pamatnostādnes.

Ozolnieku novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Vīgants Dienai stāsta: «Deputāti vienbalsīgi pacilātā gaisotnē pieņēma šo lēmumu, ar domu, ka mēs vēlamies dzīvot pēc iespējas zaļākā vidē.» Plānots, ka ar smēķēšanas ierobežojumu uzraudzību nodarbosies pašvaldības policija, taču sodīšana noteikti neesot primāra, vispirms centīšoties strādāt profilaktiski, brīdinot smēķētājus. Taču, ja VARAM atzinums būs negatīvs, visticamāk, Ozolnieku novada domei nākšoties atteikties no jaunās ieceres, izriet no J. Vīganta teiktā.

Ierosinājums par smēķēšanas ierobežošanu nenāca no domes puses. Domē vērsās Ozolnieku novada iedzīvotājs Andis Arums (30). Uz Ozolnieku novadu viņš kopā ar sievu pārcēlies nesen, šo vietu abi izvēlējušies, lai varētu dzīvot zaļākā un veselīgākā vidē. Taču tieši jaunajā dzīvesvietā sanāca pavisam citādi. «Mums blakus lodžijā smēķēja kaimiņš, un, vēdinot dzīvokli, dūmi nāca iekšā dzīvoklī. Sieva gaida bērnu. Protams, izslēgts, ka kādreiz varētu iedomāties bērnu atstāt lodžijā ratiņos, jo ik brīdi kāds var blakus smēķēt,» Dienai stāsta A. Arums. Sasāpējušo jautājumu viņš arī centies izrunāt ar kaimiņu, taču vienoties neizdevās. Kaimiņš arī norādījis, ka neviens likums viņam neliedzot smēķēt. «Un taisnība viņam ir. Taču es uzskatu, ka šāda netaisnība ir jānovērš, tāpēc vērsos domē,» saka A. Arums. Viņš arī atsaucas uz likumu - īpašniekam attiecībā uz dzīvokļa īpašumu ir pilnīgas varas tiesības, ciktāl dzīvokļa īpašnieku neierobežo likumi, un ciktāl tas netraucē citiem dzīvokļu īpašniekiem.

Jautāts, kā vērtē Ozolniekos radušos iniciatīvu, Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs atbild, ka grūti komentēt, galvaspilsētā šādas idejas neesot izskanējušas. «Te ir arī privātīpašuma jautājums - cilvēks jau smēķē savā privātīpašumā,» norāda J. Radzevičs un arī piebilst - nav skaidrs, kā varēs kontrolēt normas ievērošanu un uzlikt sodu. Viņam kā nesmēķētājam neesot nekādu iebildumu pret šādu normu, taču esot jāsabalansē norma un soda izpilde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?