Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Rohani ieradies Eiropā, lai atjaunotu ekonomiskās saites

Irānas prezidents Hasans Rohani pirmdien ieradās vizītē Eiropā, lai spriestu par iespējām atjaunot ekonomiskās saites pēc tam, kad šomēnes tika atcelta daļa no starptautiskajām sankcijām pret Teherānu. Piecu dienu ilgais brauciens, kura laikā H. Rohani tiksies ar Itālijas un Francijas līderiem, kā arī Romas pāvestu, ir Irānas prezidenta pirmā vizīte Eiropā gandrīz 17 gadu laikā.

Interesē Irānas tirgus

Pirms ekonomisko sankciju režīma, kas stājās spēkā 2006. gadā, lai traucētu Teherānai attīstīt tās pretrunīgi vērtēto kodolprogrammu, Eiropas Savienība (ES) bija Irānas lielākais tirdzniecības partneris. Pirms sankciju ieviešanas ES un Irānas divpusējās tirdzniecības kopējais apjoms sasniedza gandrīz 28 miljardus eiro gadā, raksta The Guardian. Pašlaik tas ir samazinājies līdz 7,6 miljardiem eiro.

Kopš jūlija, kad Teherāna un starptautiskā sabiedrība panāca kodolvienošanos, kas paredzēja sankciju pakāpenisku atcelšanu, uz Irānu devušās vairākas politiķu un uzņēmēju delegācijas no Eiropas, lai izlūkotu potenciālās biznesa iespējas, kuras varētu piedāvāt 80 miljonu iedzīvotāju lielā valsts.

Bija paredzēts, ka H. Rohani ieradīsies Eiropā jau novembrī, bet vizīti pēdējā brīdī atcēla pēc 13. novembrī Parīzē notikušajiem terora aktiem. Pēdējo reizi islāma republikas vadītājs oficiālā vizītē Eiropā ieradās 1999. gada martā, kad Irānas prezidents Mohamads Hatami apmeklēja Romu un Parīzi.

Arī H. Rohani un viņa vadītā 120 cilvēku lielā delegācija, kuras sastāvā ir Irānas valdības ministri un uzņēmēji, apmeklēs Itāliju un Franciju, ar kurām Teherānai vēsturiski ir bijušas ciešas ekonomiskās attiecības.

Irānas prezidenta pirmā pieturvieta ir Itālija. Vakardien pēc piezemēšanās Romas lidostā H. Rohani sagaidīja viņa Itālijas kolēģis Serdžo Matarella. Vēlāk viņš ieturēja vakariņas ar Itālijas premjerministru Mateo Renci un valsts lielāko uzņēmumu vadītājiem, vēsta The Wall Street Journal.

Itālijas valdība ir apsolījusi astoņu miljardu eiro lielu līdzfinansējumu uzņēmumiem, kuri lūko uzsākt biznesu Irānā. Valdība arī vēlas divu gadu laikā četrkāršot Itālijas eksportu uz Irānu.

Otrdien H. Rohani ieplānota tikšanās ar Itālijas lielāko uzņēmēju asociāciju un katoļu baznīcas galvu pāvestu Francisku. Gaidāms, ka sarunas laikā Vatikāna un Irānas vadītāji diskutēs par kristiešu stāvokli Tuvajos Austrumos un cilvēktiesībām, kas joprojām ir viens no klupšanas akmeņiem Rietumu un Teherānas attiecībās.

Grib vienoties ar Airbus

Trešdien Irānas delegācija ieradīsies Parīzē, kur H. Rohani paredzēts tikties ar Francijas ietekmīgākās darba devēju asociācijas - MEDEF - vadību un lielāko uzņēmumu vadītājiem.

Irāņi cer, ka vizītes laikā viņiem izdosies panākt vienošanos ar Francijā bāzēto Eiropas aviācijas gigantu Airbus par 114 aviolaineru iegādi, lai atjaunotu Irānas novecojušo pasažieru lidmašīnu floti. Portāls Airfleets.net raksta, ka Irānas komerclidmašīnu vidējais vecums ir 27 gadi. Teherāna paziņojusi, ka nākamajos trīs gados Irānai nepieciešams iegādāties vismaz 500 jaunu lidmašīnu.

Irānas mediji vēsta, ka H. Rohani vizītes laikā varētu tikt parakstīts 500 miljonu eiro vērts sadarbības līgums starp Irānas autoražotāju Iran Khodro un franču autobūves milzi Peugeot. Potenciālā vienošanās paredz, ka Iran Khodro sakomplektētu vairākus Peugeot auto modeļus, kas būtu paredzēti milzīgajam Irānas tirgum. Pirms sankciju ieviešanas pret Irānu Peugeot Irānā ik gadu pārdeva 400 tūkstošus auto.

H. Rohani ceturtdien ir ielūgts uz Elizejas pili, kur viņš tiksies ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu. Sagaidāms, ka sarunas laikā prezidenti apspriedīs iespējamos risinājumus Sīrijas pilsoņkara izbeigšanai. Irāna ir galvenais Sīrijas prezidenta Bašāra el Asada sabiedrotais reģionā, bet Rietumi atbalsta režīma oponentus, kuri pieprasa viņa atkāpšanos.

Svarīga sarunu sadaļa būs cīņa pret teroristisko grupējumu Islāma valsts, ko par ienaidnieku pasludinājuši gan Rietumi, gan Irāna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?