Sāksim ar dzelteno krāsu. Protams, ķirbju zupa - rudenīga un vienkārši pagatavojama katram pēc savas gaumes. Skaisto dzelteno zupu var iekrāsot - ar slaidām kā diedziņš asā sarkanā pipara strēmelītēm, ar kazas siera bumbām, ko katrs var izvēlēties pēc garšas - sniega baltās vai tās, kas ar papriku un ir gandrīz Latvijas sarkanajā krāsā. Derēs arī pesto - atkarībā no tā, kuru baziliku ņemsit par pamatu - sulīgi zaļā vai tumši violetā krāsa. Skaisti izskatās abas. Vēl dzelteno krāsu ēdienā var nodrošināt, piemēram, šķelto zirņu biezenis. To arī šajā svētdienā gatavoju. Mazliet laika prasa, jo zirņi vārās savas 30 minūtes, bet ir tik rudenīgi garšīgi. Biezeni pasniedzot var pārkaisīt ar vēl siltumnīcā vai dārzā atrodamiem zaļumiem - dillēm, pētersīļiem. Īsta krāsu simfonija.
Ja negaršo biezeņi - nedz šķelto zirņu, nedz svaigo zirnīšu, nedz burkānu (izcili garšīgs un koši oranžs), nedz seleriju (maigi bāli bēšīgs), nedz kartupeļu (uzputots ir gandrīz sniega balts), var vienkārši cepamajā maisā salikt visu (iepriekš sadaliet līdzīga izmēra gabalos), kas no saknēm mājās atrodams - kartupeļi, kāļi, burkāni, brokoļi, ziedkāposti, bietes, zirņi, kāršu pupiņas, paprika...
Iemarinējiet saknes turpat maisā vismaz uz 30 minūtēm pirms cepšanas. Mērcei man patīk savienot mazliet labas olīveļļas ar balzametiķi, medu, garšvielām. Atliek cept - un atkal rudens krāsu un smaržu kokteilis.
Rudens ēdiens noteikti nav iedomājams arī bez košiem salātiem. Es izmantoju nopērkamos dažādu salātu komplektus tieši krāsu daudzveidības dēļ. No gaiši zaļas līdz pat piesātinātajam rukolas un spinātu zaļumam, savu štrihu piedod violeti sarkanie cigoriņsalāti radičo. Un rūgtumu arī. Pilnīgai krāsu gammai lieku klāt krāsainus tomātus. Ja vēl ir svaigs gurķis siltumnīcā, to arī klāt. Kopā tas viss atgādina košo skaisto vasaru, ko visi Latvijā varējām izbaudīt.
Rudenī nedaudz mainu arī saldēdienu karti. Košo ar svaigām ogām rotāto kūku vietā nāk, piemēram, debesmanna, kā tas bija šajā svētdienā. Par pamatu ņemot ābolus - iznāk gaisīgs, saldens, skaistā krēmīgi baltā krāsā. Ja to iepeldina aukstā pienā - karaliski balts ēdiens. Atsvaidzināt var ar piparmētru lapiņu vai vēlajām rudens avenēm. To krāsa joprojām ir koši sarkana vai dzeltena un būs labs punkts uz i» dekorēšanā.
Ēdiens nav tikai ēšana. Skaisti un pārdomāti pagatavots un pasniegts, tas sniedz estētisku baudījumu. Es priecātos, ja mēs vienmēr, ieskatoties pasniegtā ēdienā, varētu iesaukties - cik skaisti! Un, protams, garšīgi.