Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 12. novembris
Kaija, Kornēlija

Rudens ēdienkartes krāsu simfonija

Man patīk rudens. Krāsainības dēļ. Aktivitātes ārā nākas ierobežot lietainā laika un īso vakaru dēļ, tāpēc atliek vairāk laika ēst gatavošanai. Jo īpaši brīvdienās, kad tik tiešām var laiski nodoties krāsainai improvizācijai virtuvē. To es darīju arī šajās brīvdienās un, rakstot šo sleju, saskaitīju vismaz 10 košu krāsu, ko katrs var baudīt paša gatavotā rudens maltītē.

Sāksim ar dzelteno krāsu. Protams, ķirbju zupa - rudenīga un vienkārši pagatavojama katram pēc savas gaumes. Skaisto dzelteno zupu var iekrāsot - ar slaidām kā diedziņš asā sarkanā pipara strēmelītēm, ar kazas siera bumbām, ko katrs var izvēlēties pēc garšas - sniega baltās vai tās, kas ar papriku un ir gandrīz Latvijas sarkanajā krāsā. Derēs arī pesto - atkarībā no tā, kuru baziliku ņemsit par pamatu - sulīgi zaļā vai tumši violetā krāsa. Skaisti izskatās abas. Vēl dzelteno krāsu ēdienā var nodrošināt, piemēram, šķelto zirņu biezenis. To arī šajā svētdienā gatavoju. Mazliet laika prasa, jo zirņi vārās savas 30 minūtes, bet ir tik rudenīgi garšīgi. Biezeni pasniedzot var pārkaisīt ar vēl siltumnīcā vai dārzā atrodamiem zaļumiem - dillēm, pētersīļiem. Īsta krāsu simfonija.

Ja negaršo biezeņi - nedz šķelto zirņu, nedz svaigo zirnīšu, nedz burkānu (izcili garšīgs un koši oranžs), nedz seleriju (maigi bāli bēšīgs), nedz kartupeļu (uzputots ir gandrīz sniega balts), var vienkārši cepamajā maisā salikt visu (iepriekš sadaliet līdzīga izmēra gabalos), kas no saknēm mājās atrodams - kartupeļi, kāļi, burkāni, brokoļi, ziedkāposti, bietes, zirņi, kāršu pupiņas, paprika...

Iemarinējiet saknes turpat maisā vismaz uz 30 minūtēm pirms cepšanas. Mērcei man patīk savienot mazliet labas olīveļļas ar balzametiķi, medu, garšvielām. Atliek cept - un atkal rudens krāsu un smaržu kokteilis.

Rudens ēdiens noteikti nav iedomājams arī bez košiem salātiem. Es izmantoju nopērkamos dažādu salātu komplektus tieši krāsu daudzveidības dēļ. No gaiši zaļas līdz pat piesātinātajam rukolas un spinātu zaļumam, savu štrihu piedod violeti sarkanie cigoriņsalāti radičo. Un rūgtumu arī. Pilnīgai krāsu gammai lieku klāt krāsainus tomātus. Ja vēl ir svaigs gurķis siltumnīcā, to arī klāt. Kopā tas viss atgādina košo skaisto vasaru, ko visi Latvijā varējām izbaudīt.

Rudenī nedaudz mainu arī saldēdienu karti. Košo ar svaigām ogām rotāto kūku vietā nāk, piemēram, debesmanna, kā tas bija šajā svētdienā. Par pamatu ņemot ābolus - iznāk gaisīgs, saldens, skaistā krēmīgi baltā krāsā. Ja to iepeldina aukstā pienā - karaliski balts ēdiens. Atsvaidzināt var ar piparmētru lapiņu vai vēlajām rudens avenēm. To krāsa joprojām ir koši sarkana vai dzeltena un būs labs punkts uz i» dekorēšanā.

Ēdiens nav tikai ēšana. Skaisti un pārdomāti pagatavots un pasniegts, tas sniedz estētisku baudījumu. Es priecātos, ja mēs vienmēr, ieskatoties pasniegtā ēdienā, varētu iesaukties - cik skaisti! Un, protams, garšīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?