Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Rudens nāk dejas ritmos

Rudens Latvijā nāk kā jau daždien rudens Latvijā - drēgns, tumšs, krāsas pamazām izbalē, un depresija zogas aizvien tuvāk. Viens no labākajiem veidiem, kā savā dzīvē atgūt mazliet krāsu un dzīvesprieka, - deja. Pat ja nedejojat paši, kustība, ritms un mūzika palīdzēs. Šotrešdien Dailes teātra Mazajā zālē jauno sezonu atklāj Latvijas Profesionālo mūsdienu dejas horeogrāfu asociācija. Ja neesat paspējuši apskatīt iepriekšējā sezonā izrādītos darbus vai gribat vēlreiz gremdēties dejas valdzinājumā, jūsu uzmanībai Dix-Huit Pas un Quick Time Player.

Zvaigznes divas šķautnes

Abas Dailes teātrī skatāmās izrādes piedāvā Olgas Žitluhinas dejas kompānija. Piedāvā salikumā ar odziņu, jo horeogrāfa Dmitrija Gaitjukeviča izrādē Dix-Huit Pas (Astoņpadsmit soļu - tulkojumā no franču valodas) kā dejotāja uzstājas pazīstamākā Latvijas modernās dejas horeogrāfe, otras izrādes autore Olga Žitluhina. Redzēt O.Žitluhinu dejojam uz skatuves Latvijā ir reta izdevība. Protams, interesanta un ļauj salīdzināt O.Žitluhinas - horeogrāfes - un O.Žitluhinas - dejotājas - domāšanas un kustības spilgtākās iezīmes. Ļaut dziļāk un no cita skata punkta paskatīties uz viņas horeogrāfiju.

Tas pats attiecas arī uz izrādes horeogrāfu Dmitriju Gaitjukeviču. Kaut Dailes teātrī viņu uz skatuves neredzēsiet, dejas interesenti zina, ka D.Gaitjukevičs pats ir O.Žitluhinas dejas kompānijas dejotājs. Dix-Huit Pas ir viņa pirmā izrāde ar profesionālu dejotāju trupu pēc tam, kad D.Gaitjukevičs 2007.gadā absolvēja Latvijas Kultūras akadēmijas Modernās dejas horeogrāfijas nodaļu.

Kultūras alūzijas

Dix-Huit Pas un Quick Time Player skatītājam sola sagādāt ne tikai emocionālu, bet arī intelektuālu prieku. Ritms, kustība, ķermeņa attiecības ar telpu un citam pret citu, protams, neizbēgami iedarbojas uz skatītāja sajūtām, radot tēlus, krāsojot emocijas. Ierasts, ka Olgas Žitluhinas dejas kompānijas darbi izceļas ar precizitāti, kustības tīrību un kvalitāti, kā arī augstu estetizācijas pakāpi. Bet ne tikai. Izrādes piesaistīs arī tos, kam pēc emociju gammas izbaudīšanas patīk gremdēties intelektuālākās pārdomās. Un pasmieties.

Dix-Huit Pas spēlējas ar Patrika Zīskinda fascinējošā romāna Parfīms motīviem. Izrāde pirmoreiz vēra priekškaru festivālā Laiks dejot šī gada jūnijā. Tā ir mazliet baisa, mazliet ironiska, krāšņa un ļoti asprātīga. Skatītājam atliek novērtēt, kā žilbinošais apokaliptiska mēroga P.Zīskinda meistardarbs, kuru izdejo un izspēlē Ramona Galkina, Santa Grīnfelde, Andris Kačanovskis, Valērijs Olehno, Ilze Zīriņa un Olga Žitluhina, šodien Latvijā izskan dejā. Izrādē izmantota Pīta Slangena, Kimo Pohjonena, Georga Frīdriha Hendeļa un The Beatles mūzika Vernera Bitera aranžējumā.

Quick Time Player, ko kāds asprātīgs trupas PR cilvēks latviskojis par Ātrā laika atskaņotāju, piedāvā ironisku ceļojumu operu āriju pasaulē. Dejo Ramona Galkina, Santa Grīnfelde, Ilze Zīriņa, Andris Kačanovskis, Valērijs Olehno, mūzika - Vinčenco Bellīni, Gaetāno Doniceti, Džuzepe Verdi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?