Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Rudens - ražas vai veļu laiks?

Par dizainu runāt, spriest un būt viedam šai jomā ir populāri. Katram sevi cienošam indivīdam ir viedoklis. Jā, daži progresīvi pilsoņi ir sapratuši, ka tas var būt bizness un, izmantojot korporatīvās saites un skaistus lozungus, piemēram «glābsim dizainu», var tikt pie naudas, ne pārāk lielas, toties regulāri.

Citi savukārt no TV ekrāna mani māca, kā smukāk iekārtot savu mitekli. Notiek dažāda līmeņa un mēroga izstādes. Spilgts piemērs par lietu izpratni - Ķīpsalas izstāžu zālē notikušās izstādes _Baltic Furniture 2009_, kurā bija it kā ar dizainu saistīti pasākumi, TV reklāmā izskanējušais pamudinājums apmeklēt šo pasākumu beidzās ar vārdiem: «Nāc un nošpiko.» To dzirdot, mana deviņgadīgā meita enerģiski attrauca: «Jā, jā, nāc nošpiko un tu sēdēsi cietumā.» Mums visiem ir daudz jāmācās, lai saprastu, kāds labums tautsaimniecībai no dizaina, kā to izmantot, kā celt konkurētspēju un to, ka zagt idejas un kopēt ir slikti. Es pieļauju, ka daudzi to apzinās un saprot, bet tik un tā ik pa laikam tiek rīkotas dažādas papļāpāšanas, kur uzaicinātie augstākā labuma ārvalstu speciālisti un eksperti dizaina jomā nesastop mūsu uzņēmējus un arī ministrus, ekonomistus, politiķus un valsts attīstības stratēģijas kalējus, tos, kuru rokās ir koncentrēta vara un no kuru labvēlības, gudrības un ieinteresētības ir atkarīga procesu virzība. Diemžēl šos pasākumus lielākoties brīvprātīgi vai piespiedu kārtā apmeklē mākslas skolu audzēkņi, studenti un pasniedzēji, kuriem nav pieejami instrumenti, kas palīdzētu iegūtās atziņas un zināšanas īstenot dzīvē. Tiek bezatbildīgi tērēti līdzekļi, nenodrošinot atbilstošas mērķauditorijas klātbūtni. Ir skaidrs, lai ko mainītu, ir jāizmanto citas, efektīvas metodes un patiesa - no sirds - vēlēšanās to darīt, bet tam ir vajadzīgas zināšanas un spēja apzināties savu vēlmju īstenošanai nepieciešamo intelektuālo un materiālo resursu klātbūtni vai to neesamību, jo pretējā gadījumā tā ir noziedzīga sevis un pārējo procesā iesaistīto personu apzināta maldināšana. Tas atgādina pasākumu, kurā laimīgas nākotnes vārdā visi tiek aicināti kolektīvi, sistemātiski un neatlaidīgi skriet ar galvu sienā. Tas neizbēgami novedīs pie frustrācijas un garīgās veselības problēmām. Vai mums to vajag? Domāju, ka ne.

Labi, ka dara...

Protams, es pieļauju, kāds tūlīt teiks: «Baigais gudrinieks atradies, labi, ka vispār kāds kaut ko dara», un tā tālāk. Ticiet, reizēm būtu bijis labāk, ja nedarītu. Es esmu par gudru, mērķtiecīgu, uz atbilstošām zināšanām balstītu un uz rezultātu orientētu saskaņotu darbību. Es esmu pret bezjēdzīgu ņemšanos un čunčošanos, kas degradē dizaina nozari. Dizains, lai kāds tas būtu - produktu, pakalpojumu, stratēģiskais, universālais utt. -, pirmkārt, ir process. Dārgs, zināšanu un resursu ietilpīgs process, bet ir jāsaprot, ka bez tā nav iespējams sasniegt rezultātu un radīt dzīvotspējīgas vērtības, ar kurām būtu iespējams lepoties un konkurēt pasaulē. Es runāju par atbildību, izvērtējot, kur investēt līdzekļus - procesā vai tā prezentācijā, kas šobrīd jo plaši tiek piekopta. Kaut kā negribot sanāca tāds garš ievads, lai gan mans uzdevums bija sniegt ieskatu un vērtējumu par dažādas dizaina nozares aprādošām izstādēm Latvijā.

Nu ko, aizgāju uz Rīgas mākslas telpu aplūkot 2.Rīgas starptautisko jauno dizaineru izstādi EKOdizains, turpat slovēņu ceļojošā izstāde Bio 21. Par pirmo jāsaka - bezatbildība no rīkotāju puses. Nu nevar vienā katlā vienlaikus vārīt zupu un zapti, bet tas tiek darīts jau vairākus gadus pēc kārtas. Tad nu es prasu, kādi ir mērķi un kā to visu saprast, bet zinu, ka atbildes nebūs, jo tas, kas skaistos vārdos uzlikts uz papīra, nesakņojas realitātē. Nevajag mākslas skolu audzēkņiem un dažādu augstskolu studentiem, kuri vairāk vai mazāk pieskaras dizaina tēmai studiju gaitā, skalot smadzenes, iestāstot, ka viņi ir jaunie dizaineri. Tāls ceļš līdz tam vēl ejams. Nav dzirdēts, ka medicīnas studenti tiktu dēvēti par ārstiem, ak jā, liela atbildība, bet par dizaineru var būt jebkurš, kas vēlas, vai ne.

Turpat tiek vārīti arī starptautisku pieredzi un atzinību guvuši dizaineri un dizaina apvienības - mammalampa ar izcilām lampām, Rauzas kompānija ar, manuprāt, ļoti labu mēbeļu sēriju MINT un vēl, un vēl, bet nesaprotu jēgu pretnostatīt labus dizaina paraugus dažbrīd naivām, skolnieciskām izpausmēm, interpretējot spekulatīvo, it kā šo izstādi kopā turošo devīzi «eko». Nu neko. Vecuma amplitūda no 18 līdz 49 gadiem. Nepamet sajūta, ka kaut kas nav īsti kārtībā. Sanācis ķīselis ar kunkuļiem, bet pieļauju, ka esmu pārāk tendenciozs un slimīgi piekasīgs. Ejiet paši, vērtējiet un ņemiet bērnus līdzi, būs interesanti, tikai nemēģiniet špikot.

Nepaejiet garām

Nepaejiet garām Slovēnijas dizaineru izstādei Bio 21, ieejiet Arhitektūras muzejā aplūkot Francijas industriālā dizaina izstādi Observeur du desin. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs piedāvā iepazīt Austrijas dizaineru sniegumu ar ceļojošās izstādes Austrijas dizains - inovācijas un tehnoloģija starpniecību. Ir jāredz, kā un ko dažādas valstis rāda citiem, ko uzskata par sasniegumiem dizaina jomā. Jāatzīst, austrieši, protams, perfekti un teicamā izpildījumā, ļoti pareizi un tāpēc nedaudz garlaicīgi, bet kopumā izstāde pārliecinoša. Būs pārsteigums pastāvīgajiem izstāžu apmeklētājiem, kas, muzeju uzraugu uzmanības apliecinājumu nogurdināti, izdzirdot krekšķēšanu un šļūcošus soļus savā virzienā, nosarkst kā pieķerti pirmoreiz pīpojam aiz skolas stūra. Esiet mierīgi, šoreiz visu var rokām aiztikt, visos krēslos pēc patikas izsēdēties, visas grāmatas izšķirstīt, un jums par to nekā nebūs. Šādām ceļojošām izstādēm vajadzētu būt ikdienai mūsu muzeju dzīvē, ne gada notikumam, it īpaši tas attiecas uz muzeju, kura nosaukumā ieviesies vārds «dizains». Jā, jā, es apzinos, cik tas maksā un kāda ir situācija muzeju saimniecībā šodien, bet problēmas nerodas vienā dienā. Te nu es atkal attālinos no sava uzdevuma - par šo tēmu citreiz. Neaizmirstiet aizbraukt uz Kalnciema ielu, salonā Lolot lietuviešu dizaina zīmola Contraforma izstāde būs labs pārsteigums tiem, kas dzīvo vecu stereotipu varā - nu kas tad tur tiem lietuviešiem, kādreiz ražoja televizoru šeļaļis un lētas mēbeles, ko nu tur. Diemžēl jāsarūgtina skeptiķi, jo tiešām labs un starptautiski novērtēts dizains. Priecāsimies par kaimiņiem, nebūsim nūģi, centīsimies ar labām idejām un darbiem pārsteigt arī mēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?