Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Rupuča āda un auseklītis

Mežinieku, mednieku cimdi, zvejnieku cimdi, cimdi brūtgānam un jaunkundzēm - kādus tikai neparastus cimdus garajā mūžā nav adījusi Līvānu novada Turku pagasta iedzīvotāja Antoņina Āriņa, kuras unikālie adījumi glabājas arī Latgales mākslas un amatniecības centra milzīgajā pūra lādē. Pēc arheoloģiskām ziņām, Latvijā adīti cimdi pazīstami jau no XIV-XV gadsimta.

Cimdu adīšana saistīta ar senām tautas paražām. Cimdus darināja, ne vien lai pasargātu rokas no aukstuma, bet arī tāpēc, ka cimdi bija iemīļots dāvinājuma priekšmets dažādos dzīves gadījumos, gan kāzās, gan bērēs. Jaunajai sievai, pirmoreiz ieejot vīra mājā, vajadzēja atstāt pa cimdu pārim kūtī, klētī, istabā, pirtī, lai nodrošinātu saticību un sekmes mājas darbos. Savukārt aizejot no šīs pasaules, adītājas bija sagādājušas cimdu pāri gan kapa racējiem, gan krusta nesējam un zārka darinātājam.

Musturi iedeva kaimiņiene

«Ielieciet rociņu iekšā, palūk, cik silti! Tie ir mežinieku cimdi. Agrāk, kad ziemā mežā brauca, tādus vajadzēja katram vīram. Kā tie adīti? Tie nav dubultnieki, te visas cilpiņas uz iekšu liktas, lai būtu silti. Šos cimdus es noskatīju vēl meitene būdama, vienam puisim bija rokā tādi cimdi, nelikos mierā, kamēr izlūdzos no kaimiņu tantes, lai viņa man arī tādus iemāca adīt,» Antoņinai Āriņai par katru cimdu pāri ir savs stāsts skanīgajā jersikiešu izloksnē, apetītlīgi izvelkot garo o. «Šie skaitās mednieku cimdi. Kad šauj, tad lai pirksti nesalst. Reizē pirkstaiņi un kulaiņi. Tāpat zvejnieku cimdi. Lai var izvērt āķīti caur tīklu, vajag plikus pirkstus, kad nosalst, tad uzvelk cepurīti pirkstiņam virsū,» Antoņina rāda cimdus ar atlokāmu virsu. Mednieku cimdi ir brūni zaļgani kā meža sūnas, bet zvejnieku cimdos zili zaļi melns lāsmojums. Grumbuļainajam adījumam esot savs nosaukums - rupuča āda.

Daudzus cimdus Antoņina adījusi no atmiņām, - kādreiz bērnībā pa logu noskatījusi, kā meitas brauc kamanās uz baznīcu, kamanu segu pāri jostas vietai uzvilkušas, bet rokas līdz elkoņiem sildītas garos, rakstainos cimdos. Mazītiņi cimdu pāri uzcakoti, lai būtu ko piespraust smukumam pie kleitas vai puišiem pie cepures.

«Puisis parasti pie meitas precībās jāja plikām rokām. Ja meitai viņš bija pa prātam, viņa uzmeta puisim uz pleca pašas adītus cimdus, un viņš jāja atpakaļ lielīgs, ka meitene nu ir sarunāta, nu būs kāzas!» stāsta Antoņina.

Bet pēc kāzām bijis īpašs lielais cimds, tajā jaunais pāris, kad brauca mājās no laulībām baznīcā, sabāza rokas, lai viņiem būtu silta, laimīga un saticīga kopdzīve. Arī Antoņina tādu ir noadījusi, melnbaltā zvaigznīšu rakstā. Pašai dzīvē vairāk tas melni baltais bijis, bez zvaigznīšu starojuma, jo līgavainis kājām nācis un nav bijis palicējs, divas meitiņas nācies uzaudzināt vienai, jaunākajai šķiršanās brīdī bijuši tikai četri gadi, vecākā mācījusies 1. klasē.

Raksts no cepumu paciņas

Antoņina adīt iemācījusies vēl agrā bērnībā, kad trūcīgajā kara laikā veikalos neko nav varēts nopirkt, viss bijis pašiem jādarina. Mājās audzējuši aitas, cirpuši vilnu, veduši kārst uz dzirnavām, lai varētu pēc tam vērpt un adīt. Dzija krāsota ar augu krāsvielām, no alkšņu mizām sanācis brūns, no sunīšu novārījuma - zaļgans tonis, bērza lapās - dzeltenīgs.

«Septiņos gados gāju ganos, kulīte bija uz rokas, bet tur iekšā adīklis.» Antoņina pabeigusi tikai četrklašu pamatskolu, vecākās māsas un brālis izskolojušies un aizgājuši no mājām, bet viņai kā jau pastarītei nācies palikt turpat, strādāt pašu saimniecībā un kolhoza fermā, apkopt nespēcīgos vecākus. Kad piedzimušas meitiņas, adīt nav bijis laika, taču tagad laika tam esot diezgan, tikai jāapiet mājas solis un jākurina krāsnis.

Musturus Antoņina noskatoties visur - gan no draudzenēm un kaimiņienēm, gan baznīcā, gan avīzēs un žurnālos. Reiz uz cepumu iepakojuma ieraudzījusi glītu cimdu rakstu, un cepumus nopirkusi tikai mustura dēļ. Antoņina parasti ada vai tamborē, sēžot pie televizora, lai velti nekavētu laiku. Visvairāk patīk adīt tieši sarežģītos rakstus, kaut gan tam vajadzīga milzīga pacietība un uzņēmība.

Tikai vecmammas zeķēs

Antoņina pašlaik ada rožainas pusgarās mežģīņu zeķes, kuras pasūtījusi kāda jauna meitene, lai dāvinātu draudzenei Anglijā. Adītie cimdi un zeķes joprojām esot pieprasīti. Kaut arī tagad visu varot nopirkt humpalās, savam darinājumam taču cita vērtība, mājās visi staigājot tikai vecmāmiņas adītajās siltajās zeķēs. Lielas adītājas esot arī abas meitas, vecākā, Kristīne, dzīvo turpat, kopā ar mammu, audzina piecgadīgo Martu, jaunākā meita strādā par konditori uz kuģa maršrutā Rīga-Stokholma.

Adot daudz domu varot izdomāt, jo galva ir brīva, tikai rokas aizņemtas. «Ja man galvā varētu ielikt kādu kaseti, vai dieviņ, kādi tik romāni tur nebūtu,» pasmejas Antoņina un piebilst: «Kuo liktens bous lēms, tuo i bous.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?