Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Saeimā aicina valdību mazināt nevienlīdzību

Nespējot noslēpt lepnumu par valsts ekonomiskās attīstības pieauguma tempiem, premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība) pirmdien Saeimas sēdē tomēr uzsvēra: «Atgriezties pie trekno gadu nekontrolētas nodokļu maksātāju naudas tērēšanas nav ne pieļaujams, ne nepieciešams. Tas būtu pretrunā ar mūsu apņemšanos virzīties uz sabalansētu budžetu.

» Saeima pirmdien 1. lasījumā atbalstīja 2013. gada valsts budžeta projektu un to pavadošos likumprojektus, kā arī vidēja termiņa budžeta ietvara projektu no 2013. līdz 2015. gadam. Līdz ceturtdienai noteikta priekšlikumu iesniegšana, bet 15. novembrī - budžeta pieņemšana Saeimā galīgajā lasījumā.

Valsts budžeta projektu konceptuāli atbalstīja visi 54 klātesošie koalīcijas deputāti, Saskaņas centrs bija pret, bet Zaļo un Zemnieku savienība atturējās. «Nākamā gada valsts budžets būs tests, vai Latvija spēs realizēt patstāvīgu budžeta politiku un nodrošināt finanšu stabilitāti,» sacīja V. Dombrovskis un norādīja, ka situācija pasaulē, arī Latvijas galvenajos eksporta tirgos, ir diezgan neskaidra un pārlieks optimisms prognozēs varot novest pie nepatīkamiem pārsteigumiem. Budžeta deficītu no 1,9% nākamajā gadā paredzēts samazināt uz 1,4%, 2014. gadā - 0,8%, 2015. gadā - 0,3%. Jebkuru atkāpšanos no budžeta deficīta mērķiem finanšu tirgos varot uztvert kā Latvijas atkāpšanos no savām saistībām, sacīja premjers. Viņš atgādināja, ka 2014. un 2015. gadā būs jāveic valsts parāda pārfinansēšana. Spēja ievērot fiskālo disciplīnu noteiks procentu likmes, par kādām tiks veikta pārfinansēšana. «Piemēram, ja aizņemamies par 5% gadā un nevis par 4%, tad šis neietaupītais procents nozīmē pārmaksāt katru gadu ap 38 miljoniem latu,» skaidroja premjers.

Nākamā gada budžeta prioritātes ir nodokļu samazināšana, demogrāfijas jautājumu risināšana, kam nākamgad paredzēti 38 miljoni latu, kā arī infrastruktūras sakārtošana un veselības aprūpe, par ko sēdē informēja finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība). Viņš uzsvēra, ka Latvija ir vienīgā valsts ES, kas var atļauties samazināt nodokļus, ar to domājot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanu no 25% līdz 20% triju gadu laikā, kā arī PVN samazināšanu par vienu procentu. Prioritāriem pasākumiem valdība paredzējusi 122 miljonus latu, kā arī vēl 25 miljonus latu «jaunu politiku iniciatīvām, kā iekšlietu sistēmas darbinieku uzturdevu palielināšana». Kopā ministrijas bija iesniegušas priekšlikumus par 340 miljoniem latu. Šajā budžetā valdība pakāpeniski sāk palielināt krīzes laikā samazinātās algas pedagogiem, iekšlietu sistēmas darbiniekiem un citām zemāk atalgotām sabiedriskajā sektorā strādājošo grupām.

Opozīcijas politiķu runas liecināja, ka ZZS un SC iesniegs priekšlikumus, lai paredzētu IIN proporcijas pārdali, pašvaldībām to palielinot līdz 84%, bērnudārzu pedagogu algu samaksu no valsts budžeta, ko vēlas pašvaldības. «Latvija ir pirmajā vietā ienākumu nevienlīdzības ziņā. Izskatās, ka Latvijas veiksmes stāsts ir kāda cilvēka personīgās karjeras veiksmes stāsts,» sacīja Jānis Tutins (SC). Par medijos aktualizēto sociālās nevienlīdzības problēmu runāja arī Visu Latvijai!-TB/LNNK frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis, rosinot veidot darba grupu, kas gatavotu risinājumus. Marjana Ivanova Jevsejeva (SC) norādīja - ne tikai medmāsas nevar nodrošināt ģimeni, arī sporta skolas treneris saņem 180 latu mēnesī. Kārlis Seržants (ZZS) atcerējās, kā 2003. gadā Einara Repšes valdība, kurā V. Dombrovskis bija finanšu ministrs, sev palielinājusi algas līdz 2000 latiem. Budžeta komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (Vienotība) atgādināja, ka ministri saņēma nedaudz vairāk kā 600 latu, bet piepelnījās ostu valdēs, ko E. Repše novērsa. E. Repšes premjerēšanu atgādināja arī V. Dombrovska teiktais, ka no Igaunijas kolēģiem varētu mācīties spēju samērot vēlmes ar iespējām, kas toreiz bija arī viens no E. Repšes saukļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?