Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Saeimas komisija sola līdz 2. lasījumam uzlabot demogrāfijas likumprojektu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija ir vienojusies virzīt pirmajam lasījumam daudzu, tajā skaitā Labklājības ministrijas (LM), kritizēto valdības apstiprināto likumprojektu demogrāfijas jomā, nevis Saeimas Demogrāfijas apakškomisijas izstrādāto alternatīvo likumprojektu, kuru komisijas deputāti atzina par labāku nekā valdības apstiprināto. Abu likumprojektu būtība ir atbalsta palielināšana ģimenēm ar bērniem līdz pusotra gada vecumam.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) Dienai skaidroja: lai gan alternatīvais likumprojekts ir labāks, tomēr komisija to nevar virzīt Saeimai izskatīšanai pirmajā lasījumā, jo saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli tam ir jāpievieno gan LM, gan Finanšu ministrijas (FM) atzinumi. Taču FM paziņojusi, ka savu atzinumu var sniegt tikai šodien, kad likumprojekts jau ir jāizskata Saeimas sēdē pirmajā lasījumā. Taču kavēšanās ar likumprojekta izskatīšanu nav pieļaujama. A. Barča skaidroja, ka tāda steiga ir tādēļ, lai likumprojektu varētu iekļaut budžeta paketē. Tā kā budžeta apstiprināšana paredzēta Saeimas ārkārtas sēdē 6. novembrī, likumprojektam jābūt apstiprinātam otrajā un galīgajā lasījumā jau 31. oktobra parlamenta sēdē. Alternatīvais likumprojekts tapa tāpēc, ka valdības apstiprinātā likumprojekta anotācijā LM juristi norādīja uz vairākiem ar Satversmes tiesu saistītiem riskiem. Nozīmīgākais no tiem: vecākiem tiek liegtas izvēles iespējas - saņemt samazinātu pabalstu pusotru gadu pēc bērna piedzimšanas vai lielāku pabalstu, bet tikai gadu. Alternatīvais likumprojekts šādas izvēles iespējas paredzēja. Proti, vecāks varētu izvēlēties, pabalstu saņemt gadu 60% apmērā no sociālo iemaksu algu vai pusotru - 43,75% apmērā.

Alternatīvā likumprojekti autori Elīna Siliņa (neatkarīgā deputāte), Daina Kazāka (RP) un Imants Parādnieks (NA) norādīja, ka alternatīvais likumprojekts noņem visus Satversmes tiesas riskus. Komisijas deputāti gan vienojās, ka alternatīvajā likumprojektā paredzētās vecāku izvēles iespējas tiks iesniegtas kā priekšlikumi izskatīšanai virzītajā likumprojektā līdz 25. oktobrim. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāts, LM parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V) atzina, ka priekšlikumi par vecāku izvēles iespējām ir vērtējami pozitīvi. Tomēr negatīvi vērtē daudzas citas normas, piemēram, ka sociāli apdrošināti vecāki saņem divus pabalstus - gan vecāku pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu. LM uzskata, ka tas ir netaisni pret sociāli neapdrošinātiem vecākiem. Tāpat vecākiem, īpaši ar zemākiem ienākumiem, ir izdevīgāk nevis pēc gada atgriezties darba tirgū, bet gan palikt mājās pusotru gadu. LM nav šādas pieejas atbalstītāja un uzskata, ka šo naudu būtu bijis lietderīgāk novirzīt bērna pieskatīšanas pakalpojumu attīstībai no gada līdz pusotra gada vecumam, lai vecāks var atgriezties darba tirgū.

A. Barča neslēpa sašutumu, ka komisijai ir jāstrādā «ugunsgrēka dzēšanas režīmā». Deputāte norādīja, ka ministrijai un valdībai bija pietiekami ilgs laiks likumprojekta izstrādei, lai tā izskatīšanai nebūtu jānotiek tādā steigā dažu dienu laikā. A. Barča atzina, ka vaina ir jāuzņemas koalīcijas partijām, kuru savstarpēji cīniņi un dažādie ultimāti apgrūtināja savlaicīgu likumprojekta izstrādi. Savukārt RP deputāte Daina Kazāka, kura ir viena no valdībā apstiprinātā likumprojekta izstrādātājām un aizstāvēm, vilcināšanos pārmeta LM, apvainojot to bezkaunībā. Tāpat D. Kazāka pārmeta LM, ka tā ir uzrakstījusi kritisku likumprojekta anotāciju. Labklājības ministre Ilze Viņķele to salīdzināja ar situāciju, kad tiek vainota kaitīga produkta etiķete, nevis pats kaitīgais produkts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?