Karstvīna un punša dzeršanas sezona kā ar nazi tiekot nogriezta februāra vidū - tad šīs raksturīgās garšas tik tiešām beidzot esot līdz kaklam. Fricis Bārdels, kurš Pfalcas reģionā karnevāla laikā karstvīnu tirgo jau gadus trīsdesmit, apgalvoja, ka šogad lielāks pieprasījums nekā citkārt esot pēc alkoholiskā punša un kafijas ar grādīgām piešpricēm. Sildīt, uzmundrināt, ielīksmot - tāds ir ziemas dzērienu uzdevums.
XX gs. 40. gados, kad lidojumi ar lidmašīnu vēl skaitījās ļoti ekskluzīvi, kādā trakoti aukstā ziemas vakarā kāds bārmenis Īrijas lidostā gaidošajiem amerikāņu pasažieriem pasniedza kafiju. Tā kā amerikāņi trīcēt trīcēja no aukstuma, viņš piešāva kafijai īru viskiju - tā vēsta nostāsts par slavenās īru kafijas rašanos. Vēl kāds cits to papildināja ar putukrējumu, dažam labam sagribējās uzkaisīt tai virsū kanēli, un attīstījās īru kafijas novirziens.
Arī citus slavenos karstos dzērienus ir radījusi pati dzīve. Britu jūrnieki XVII gadsimtā, meklēdami iespēju sasildīties iekšķīgi, iedomājās pagatavot maisījumu no brendija, cukura, ingvera, citrona miziņām un tējas - mūsdienu punša priekšteci. Savukārt skoti ap to pašu laiku, stipri saldami, izprātoja samaisīt skotu viskiju ar karstu ūdeni, cukuru un rīvētu muskatriekstu. Palīdzēja! No viņiem ideju aizņēmās amerikāņi, un līdz 1860. gadam dzērienu Hot Toddy ārsti oficiāli izrakstīja kā pretgripas līdzekli. Rakstnieks Marks Tvens vienkāršoja recepti - atmeta cukuru un katru vakaru dzēra kā miegazāles. Arī līdzēja!
Šoziem Vācijā, par spīti konservatīvajām karstvīna paražām, pieaugusi to karsto dzērienu popularitāte, kam pievienotas eksotiskas garšvielas - ingvers un čili. Čili piedeva padara jebkuru šokolādes dzērienu par tonizējošu un sildošu. To pašu var sacīt gan par punšu, gan groku, gan karstvīnu ar maltu čili. Man gadījās Minhenes tirgū nogaršot karsto dzērienu, kurā peldēja arī veselas čili sēkliņas. Efekts man ļoti patika - iekšējs siltums un neizskaidrojami optimistiska sajūta pāris stundu garumā!
Arī ingvers rada līdzīgu iespaidu un sevišķi burvīgi garšo savienojumā ar šokolādi. Protams, ja rīvē svaigu sakni.
Tā kā pie mums ziemu sola vēl labu brīdi, bet karstvīnus pārdošanā zem klajas debess vairs nemana, es sev esmu ieviesusi aso karstās šokolādes dzērienu: uzkarsē, bet neuzvāra glāzi ūdens ar 5 ēd. k. nesaldināta šokolādes pulvera vai kakao, 5 ēd. k. cukura, maltu kanēli, krustnagliņām un aso čili, karsējot un maisot pielej pienu pēc garšas, kārtīgi uzputo un izrotā arī ar putukrējumu, kam pārkaisīta vēl viena deva malta čili un muskatrieksta. Priekā!